„Parodomųjų vizitų į sostinę su unguriu kišenėje nebus“

„Parodomųjų vizitų į sostinę su unguriu kišenėje nebus“

Demografinė situacija, Klaipėdos universiteto įtvirtinimas nacionaliniame akademiniame žemėlapyje, miesto ir uosto bendrųjų planų suderinamumas - tokias tris esmines uostamiesčio problemas įvardijo "Vakarų ekspreso" redakcijoje apsilankęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

"Manote, kad duodamas interviu nesijaudinu? Tiesiog išmokau šį jaudulį suvaldyti", - prieš pokalbį atvirai prisipažino V. Grubliauskas, sutikęs atsakyti į mūsų dienraščio skaitytojų keliamus klausimus. Pateikiame tik dalį mero atsakymų. Visą interviu galite peržiūrėti "Vakarų ekspreso" feisbuko paskyroje paskelbtame vaizdo įraše.

Mere, ar pavyksta atskirti artėjančių rinkimų nuotaikas nuo kasdienio darbo?

Neslėpsiu, nėra lengva atskirti ir suderinti tuos du dalykus, bet stengiuosi, kiek tai įmanoma.

Ar po pastarųjų įvykių pavyksta išlaikyti dalykinę atmosferą bendraujant su Savivaldybės administracijos vadovu?

Esame kolegos. Mus abu vienija vienas aiškus tikslas - abu dirbame Klaipėdos miestui. Tad šis pragmatiškas suvokimas yra kur kas didesnis motyvas eiti į priekį, nepaisant tam tikrų nuomonių išsiskyrimų politiniame kontekste. Mes tai gebėjome derinti iki šiol, neabejoju, kad gebėsime derinti ir iki kadencijos pabaigos.

Gal jau galite atskleisti pavardes, su kuriais žmonėmis keliausite į rinkimus?

Leiskite dar vieną kitą paslaptėlę palaikyti kišenėje. Galiu pasidžiaugti, kad jaučiu tvirtą Rimanto Taraškevičiaus palaikymo petį. Man jis buvo vienas tvirčiausių ramsčių, kai reikėjo apsispręsti dalyvauti rinkimuose. Kitos pavardės bus atskleistos visai netrukus.

Girdime vis daugiau pavardžių, kas planuoja dalyvauti artėjančiuose mero rinkimuose. Kaip vertinate būsimus konkurentus? Kuris iš jų verčia labiau pasitempti?

Nenuvertinu nė vieno, kuris pretenduoja tapti Klaipėdos miesto meru. Manau, kiekvienas jų turi savo simpatijų ir palaikytojų būrį. Išskirti kurį nors vieną būtų nelabai korektiška. Tačiau manau, kad šitie rinkimai, šitos varžytuvės bus nepalyginti kietesnės ir karštesnės nei buvo prieš ketverius metus.

Ar turite atsarginį planą, jei šį sykį nelaimėtumėte mero rinkimų?

Atsakysiu poetiškai - svarbu, kad nepralaimėtų Klaipėda. Planų B, C ar D tikrai nedėlioju, nors kaip politikas privalau numatyti visus galimus scenarijus.

Pastaruoju metu viešojoje erdvėje matyti nemažai pagyrų Klaipėdai, bet pačiame mieste daugiau girdėti priekaištų tiek iš verslo atstovų, tiek iš miestiečių. Kaip būtų galima paaiškinti tokį nuomonių skirtumą?

Būtų galima paaiškinti liaudies išmintimi, kad savame kieme pranašu nebūsi. Kai kasdien ta pačia gatve eini į darbą, pokyčius pamatyti kur kas sunkiau nei iš kito miesto atvykusiam svečiui. Kita vertus, ką mes vertiname - emociją, patirtį ar konkrečius parametrus? Neseniai nuskambėjęs Lietuvos laisvosios rinkos instituto savivaldybių indeksas, kuriame Klaipėdai teko pirma vieta, manau, geriausiai atspindi esamą situaciją, nes buvo renkamas pagal aiškius kriterijus. Mane dvigubai džiugina tai, kad ir Klaipėdos rajonas pirmauja kitoje kategorijoje. Tai liudija, kad mūsų bendradarbiavimas regioniniame kontekste duoda vaisių.

Įvardinkite, jūsų nuomone, tris esmines Klaipėdos problemas, kurių dar nepavyko išspręsti?

Ko gero, svarbiausi yra demografiniai dalykai, Klaipėdos universiteto įtvirtinimas nacionaliniame akademiniame žemėlapyje, miesto ir uosto bendrųjų planų suderinamumas.

Ar galite paaiškinti, kodėl Klaipėdos miesto bendrojo plano koncepcijos svarstymas vis nepatekdavo į miesto Tarybos darbotvarkę?

Šis klausimas tikrai buvo atidedamas ne todėl, kad kam nors nepatinka arba kas nors norėtų sąmoningai stabdyti šį reikalą. Tačiau ši koncepcija pirmajame svarstymų etape atėjo, sakyčiau, ekstremaliais terminais, vos nesiverčiant per galvą. Svarstant šį klausimą Tarybos komitetuose buvo pažymima, kad laiko faktorius nėra pats palankiausias. Laikausi požiūrio - geriau vėliau, bet priimti, nei anksčiau, bet užstrigti. Užtat dabar koncepcija Tarybą pasieks artima daugelio politikų lūkesčiams. Nors, neabejoju, karštų diskusijų tikrai bus.

Kokia situacija dėl Klaipėdos universiteto rektoriaus rinkimų?

Jei niekas nesikeis, rektoriaus rinkimai numatyti kitų metų vasario 21 dieną. Duok Dieve, kad antrasis bandymas pavyktų. Žinoma, esanti situacija neprideda stabilumo universiteto gyvenime, nors reikia pažymėti, kad laikinasis rektorius Artūras Razbadauskas tikrai atliepia ir bendruomenės, ir Klaipėdos universiteto tarybos lūkesčius.

Kaip vertinate bandymą perbraižyti Klaipėdos miesto ir rajono ribas?

Tame nėra jokios agresijos ar užgrobimo kvapo. Viskas vyksta civilizuotai. Juolab kad iniciatyva eina ne iš Danės gatvės, o iš pačių rajono gyventojų.

Girdėti priekaištų, kad Klaipėdos meras per retai lankosi Seime, Vyriausybėje ir per dažnai užsienyje, nors nieko apčiuopiamo iš ten neparveža. Ką į tai atsakytumėte?

Gerbiu visokias nuomones ir vertinimus. Priminsiu, kad į užsienį važiuoju dalykiniais reikalais, esu vienas iš Lietuvai atstovaujančių Europos regiono komiteto narių, dirbu dviejose komisijose. Patikėkite, važiuoju ten ne pramogauti ar pabėgti nuo miesto problemų.

O į Vilnių važiuoju tada, kada tikrai reikia važiuoti. Esu priešininkas tų parodomųjų vizitų su unguriu kišenėje ar užantyje, nors galbūt jų kas nors ir laukia. Bet yra kita kalba - kiek mes ten esame laukiami ir įdomūs, kiek į mus žvelgiama kaip į konstruktyvius partnerius.

Kalbino Edita GUDAVIČĖ

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder