stintos

Pajūryje pasirodė pirmosios stintos

Sezoninės ir visų taip mėgstamos, agurkais kvepiančios žuvelės stintos jau čirška keptuvėse. "Pirmosios stintos pasirodė", - vieningai kalba pajūrio žvejai.

Dauguma žmonių stebisi, kad ši žuvis į mūsų krantus ir Kuršmares atplaukė taip anksti, tačiau žinovai turi paaiškinimą: migraciją į nerštavietes lėmė staigiai atšalę orai ir sustiprėjusi šiaurinė srovė Baltijos jūroje.

Vis dėlto kol kas stintų nėra daug, priekrantės žvejai pagauna vos po 10-15 kg bei baiminasi, kad net ir atplaukus didiesiems stintų būriams vėliau, žiemą, nebebus, kam žūklauti dėl COVID-19 pandemijos.

Traukia ir meškerėmis

Žuvimi prekiaujantis Palangos verslininkas Robertas Čapskis "Vakarų ekspresui" sakė, kad pirmąsias stintas pirko iš priekrantės žvejų. Neseniai jis socialiniame tinkle pranešė apie jau parduodamą minėtą žuvį ir sulaukė daugybės žmonių nuostabos. "Taip anksti?". "Kokia kaina, noriu!". Tokių ir panašių komentarų buvo apstu.

"Tikrai žmonės nusistebėjo, kad jau stintų įsigyti galima. Aš parduodu po 5 eurus už 1 kg.

Kol kas eina vidutinės, sprindžio dydžio stintos. Na, tokios, kokias ant marių ledo gaudo.

Kai ši žuvis pasirodys turgavietėse, žinoma, ta kaina bus kitokia", - teigė jis.

Remiantis pastarųjų metų duomenimis, bent jau Klaipėdos turgavietėse pirmųjų agurkais kvepiančių žuvelių kaina būna išties įspūdinga: už kilogramą prašoma 10-12 eurų. Bet žmonės perka ir noriai, nes stintos yra tikras pajūrio gyventojų delikatesas, kurio kone privalu kasmet paragauti.

"Sunku prognozuoti, koks bus sezonas stintų žūklėje šiais metais. Daug kas priklauso ir nuo oro, nes jei jūra labai banguota, žvejai net negali gaudyti žuvies. Kiek žinau, stintas nuo Palangos jūros tilto ir mariose jau žvejoja žmonės meškerėmis. Pagauna namuose pasikepti. Aš superku iš priekrantės žvejų. Kol kas tos žuvies nėra daug, bet visi išsiilgę pirmųjų stintų, tad noriai perka", - teigė R. Čapskis.

Planai - migloti

Situaciją dėl stintų žūklės ir šiųmetės prekybos detaliai "Vakarų ekspresui" papasakojo patyręs pajūrio priekrantės žvejys Vytautas Sekreckis.

"Jau gaudom stintas tinklais. Bet kol kas - kaip pabarstyta: sugaunam gal 5-10 kg. Nieko doro.

Daug kas priklauso nuo srovės: kai būna šiaurinė, tada stintos eina, o dabar ta srovė pasikeitė į pietinę ir vėl štilis.

Kiek žinau, ir Kuršių mariose jau žvejai gaudo po 10-15 kg. Bet net ne orai čia turės lemiamą įtaką", - teigė jis.

Ilgametis žvejys pripažino, kad visus planus gali sujaukti COVID-19 pandemija ir paskelbtas karantinas.

"Žinote, mes esame jau toje rizikos grupėje, liaudiškai tariant - amžiuje. O reikia būti vienoje valtyje su žmonėmis, artimas kontaktas. Tad tikrai privalai svarstyti, kas svarbiau: pinigai ar sveikata. Žinoma, kad sveikata. Tad čia labai lems visiems mūsų priekrantės žvejams tas faktorius, ar jie bus sveiki. Ar neužsikrės tuo koronavirusu, ar nereikės izoliuotis, ir panašiai. Gal tik jaunimėlis nekreips dėmesio į riziką. Yra juk tokių, kurie iki šiol neigia, kad tas virusas egzistuoja, kad čia - pramanas, tad gal jie ir plauks", - įžvalgomis dalijosi V. Sekreckis.

Žvejys pastebėjo ir kitą niuansą: net ir patys šviežių žuvų supirkėjai nebėra tokie aktyvūs, tad galimai ir žūklauti nebeapsimokės.

"Yra tik kelios supirkėjų įmonės. Anksčiau, kai prigaudydavome po kelis šimtus kilogramų, tai viską ir supirkdavo. Dabar kolegos grįžta su pilnomis dėžėmis žuvų, nes tik dalį nupirko. Ir vėl tas virusas. Matyt, supirkėjai baiminasi, kad turguose, kitose prekybos vietose nebus pirkėjų", - svarstė jis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder