Pajūryje - šiurpus radinys

Pajūryje - šiurpus radinys

Baltijos jūra vakar Karklėje į krantą išmetė ruonio galvą. Tai jau aštunta ruonio auka šiais metais vien tik Pajūrio regioninio parko teritorijoje. Į Raudonąją knygą įrašyti Baltijos pilkieji ruoniai dramatiškai nyksta dėl žmonių kaltės, tačiau nusikaltėliai - nei gaudomi, nei baudžiami.

  • Ruoniai žudomi ne tik Lietuvoje. Ši problema aktuali ir Latvijoje, Lenkijoje.
  • Švedijoje ruonių medžioklė - įteisinta.
  • Baltijos jūroje 2014 m. gyveno 35 tūkst. ruonių, 2016 m. - 30 tūkst.
  • Lietuvos pajūryje 2017 m. rastas 41 negyvas ruonis.

Kraupaus radinio nuotrauką socialiniuose tinkluose paviešinusios Pajūrio regioninio parko direkcijos ekologas Erlandas Paplauskis pažymėjo, jog visi negyvi ruoniai, rasti Baltijos jūros pakrantėje parko teritorijoje, buvo gerai įmitę, o tai reiškia, kad jie mirė ne natūralia mirtimi, o dėl žmonių kaltės.

"Šitaip nupjauti ruoniui galvą galėjo tik žmogus, ne laivo propeleris ar tinklai. Sunku pasakyti, ar gyvūnas buvo specialiai medžiojamas, ar pateko į žvejų tinklus ir buvo sudorotas. Ne paslaptis, kad ant ruonių pyksta žvejai, kad gyvūnai sudrasko jų tinklus ir sunaikina laimikį. Tačiau ne visi žvejai imasi nusikalstamos veiklos. Tai padarė konkretus asmuo. Žinia, kad ruonių mėsa - tinkamas valgyti produktais. Galbūt gyvūnas buvo išskrostas ir paiimta jo mėsa, o galva nupjauta ir išmesta. Kam dar pjauti ruoniui galvą?" - svarstė ekologas.

Anot pašnekovo, informaciją apie negyvus ruonius parkas perduoda Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos inspekcijai, kuri fiksuoja nusikaltimus, tačiau ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamos veiklos nė karto nebuvo pradėtas, o žuvusių gyvūnų kūnai perduodami gyvūnų globos tarnybai utilizuoti.

Klaipėdos aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas pažadėjo, jog šįsyk dėl nužudyto ruonio kreipsis į Prokuratūrą. "Baltijos jūros pilkieji ruoniai įrašyti į Raudonąją knygą ir paskelbti saugomais, tačiau mes neturime galios sustabdyti nusikaltimus jiems. Neturime įgaliojimų net patikrinti žvejus, nes žvejybos Baltijos jūroje kontrolę Lietuvoje vykdo Žemės ūkio ministerijos institucija. Ištirti, kas žudo ruonius - taip pat labai sunku", - teigė pašnekovas ir patvirtino, jog iki šiol ir nebuvo tiriama, kas nužudė ruonius. "Pirmą kartą ruoniui nupjauta galva. Dėl šio žiauraus nusikaltimo kreipsimės į Prokuratūrą", - teigė V. Marozas.

Nupjauta galva - išties žiauru, bet ar mažiau žiauru, kai ruoniai siaubingai sužalojami, sušaudomi? Tokias baisias traumas patyrusius ir išgyvenusius gyvūnus Lietuvoje šiuo metu slaugo Lietuvos jūrų muziejus. Administraciniame pastate pastatytose voniose šiemet gydoma net 14 sužeistų ruonių.

Dauguma jų atsigavę ir sustiprėję vasaros pabaigoje rudenį bus paleisti atgal į Baltijos jūrą. Pasak muziejaus Viešųjų ryšių ir komunikacijos atstovės Ninos Puteikienės, pasveikę ruoniai dažniausiai plaukia link savo buveinių prie Saremos salų, tačiau nėra sekama, kaip ilgai ir kur jie gyvena. O gal išgelbėti vėl užkliūva jūros šeimininkais tapusiems žmonėms?

 

Žvejai nekalti

Božena ZABOROVSKA ZDANOVIČ, Žuvininkystės Tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus vedėja

Anot specialistų, nėra tvirtų įrodymų, kad ruoniui galva buvo nukirsta Lietuvos teritorijoje. Yra didelė tikimybė, kad ruonis plūduriavo ir buvo išmestas į mūsų krantą pastaruoju metu vyravusių stiprių vėjų ir audrų bangų. Tarnyba nusprendė dar atidžiau stebėti žvejus ir tikrinti juos žvejybos metu. Patys žvejai patikino, kad jiems ruoniai nesukelia daug nepatogumų, nes šiuo metu prie kranto dar mažai menkių, kurios sudaro pagrindinį ruonių racioną mūsų vandenyse, ir ruonių labai mažai atplaukia iki Klaipėdos. Juolab kad jau keletą metų žvejams kompensuojama ruonių daroma žala, siekiant tiek saugoti šiuos žinduolius, tiek suprantant, kad jie plėšo tinklus ir išėda iš jų žuvį, tiek siekiant surinkti informaciją apie tai, kiek ruonių pastebima Baltijos jūroje."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder