Pagrindinė Klaipėdos eglė bus įžiebta saugiai

Pagrindinė Klaipėdos eglė bus įžiebta saugiai

Jau šiandien, šeštadienį 17 val. bus  įžiebta pagrindinė Klaipėdos miesto eglė.

Didžiausias dėmesys šiemet skiriamas ne tik šventinės programos unikalumui, bet ir svarbiausiam šių metų akcentui - saugumui. "Nedrausime asmenims lankytis viešose vietose, tačiau tikrai prašysime laikytis tų reikalavimų, kuriuos yra numačiusi Vyriausybė", - teigė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos viršininkė Rasa Bekėžienė.

"Policija yra kaip pagrindinė institucija, kuri privalo užtikrinti viešąją tvarką. Todėl imasi priemonių ne dėl to, kad norėtų uždrausti ar neleisti kažkam įvykti, bet būtent tam, kad užtikrintų šiuo metu taip reikalingą gyventojų saugumą", - kalbėjo R. Bekėžienė.

Vis dėl to viršininkė įsitikinusi, kad nepaisant pandeminės situacijos, tikrai atsiras tokių, kurie vis tik atvyks į miesto eglutės įžiebimą. "Stengsimės koordinuoti, kad susibūrimų grupės nebūtų didesnės nei šiuo metu leidžiama. Jeigu atsiras pakitimų ir Vyriausybė priims kitokius reikalavimus, norime atkreipti gyventojų dėmesį, kad laikytųsi jų", - rekomendavo specialistė.

R. Bekėžienė akcentavo, kad žmonių srautų stebėjimas mieste bus vykdomas ne tik gatvėse budėsiančių pareigūnų. "Žmonių srautus ir jų judėjimą stebėsime vaizdo kameromis, kurios yra įrengtos mieste, o taip pat ir Teatro aikštėje. Todėl norime informuoti gyventojus, kad vaizdo kameros užfiksuoti vaizdai taip pat gali leisti pradėti inicijuoti administracinių teisės pažeidimų procedūras. Tokiu būdu galime matyti, kur, kada ir kieno buvo padarytas pažeidimas", - teigė viršininkė.

Pareigūnai vykdys nuolatinę stebėseną ir kontrolę, o ypatingai tomis valandomis, kai vyks eglutės įžiebimas. Šiuo metu pajėgos bus ypač sustiprintos.

"Policija tikrai yra draugiška visuomenei ir nenori bausti už reikalavimų nesilaikymą. Tačiau jeigu asmenys yra nusiteikę piktybiškai ir nesilaiko nurodytų reikalavimų, norim ar ne, nemalonias kalėdines "dovanas" įteikti turėsime. Tai kad jų nereikėtų, prašome susitelkimo ir rimties", - į gyventojus kreipėsi R. Bekėžienė.

Tradicija Teatro aikštėje nenaudoti pirotechnikos išlieka ir šiemet. Anot šventės organizatorių, šis sprendimas tikrai tapo svarbus, siekiant Teatro aikštę išlaikyti saugia zona.

Teatro aikštėje yra įrengtos 3 prekybos vietos, kuriose bus prekiaujama karštaisiais nealkoholiniais gėrimais ir maistu išsinešimui. Prekybininkai yra informuoti, kad bus galima aptarnauti ne daugiau kaip po vieną klientą vienu metu. Eglutės įžiebimo šventės organizatoriai teigia, kad stengiantis užtikrinti saugią prekybą, šiuose nameliuose yra įrengta atitinkama informacinė sistema, kurios dėka apsilankiusiems žmonėms bus primenama laikytis rekomendacijų, nesibūriuoti, laikytis saugaus atstumo ir t.t.

Išradingai ir atsakingai

VšĮ "Klaipėdos šventės" projektų vadovė Rūta Steponavičienė akcentuoja, kad klaipėdiečiai šiemet Kalėdas švęs labai išradingai, tačiau taip pat ir itin atsakingai.

"Šeštadienį, gruodžio 5 dieną, visus kviečiame prie televizijos ekranų virtualiai stebėti šventės "Kalėdos atkeliauja į Klaipėdą" transliaciją. "Balticum" televizija ir kiti internetiniai portalai Kalėdų koncertą, kuris sukurs šventinę atmosferą visų namuose, transliuos 17 valandą", - sakė vadovė.

 

Iš sostinės linkėjimus klaipėdiečiams siųs "Antikvariniai Kašpirovskio dantys", iš Kauno - Linas Adomaitis, iš Neringos - "Šeiko šokio teatras".

Šiemet Klaipėdą pristatoma kaip būsima kitų metų Jaunimo sostinė ir ta proga visus sveikins dainininkė Monika Liu.

"Šviesų menininkas Arvydas Buinauskas su didžiule komanda Teatro aikštėje antradienį pradėjo statyti "Šiaurinės žvaigždės" instaliaciją. Tikimės, kad ši žvaigždė tikrai įžiebs Klaipėdoje Kalėdas. Nors jos bus kiek kitokios, tačiau tikrai neprastesnės už praėjusius metus", - vylėsi R. Steponavičienė.

Paklaustas, kaip konkrečiai atrodys "Šiaurinės žvaigždės" instaliacija, šviesos menininkas Arvydas Buinauskas nepanoro visko atskleisti iš anksto.

"Esmės neatskleisiu, nes tada nebeliks staigmenos ir kalėdinės paslapties. Instaliacija bus kaip ženklas, simbolis, rodantis kelią į namus. O tai šiuo metu yra itin aktualu. Iš tiesų tai labai jaudinamės, tikimės, kad klaipėdiečiams ir miesto svečiams patiks", - nedaugžodžiavo instaliacijos autorius.

Klaipėdiečius šiemet nustebins dar vienas, itin unikalus projektas, kuris išsamiau bus pristatytas eglutės įžiebimo vakarą. "Noriu pristatyti naują, interaktyvią, edukaciją internetinę svetainę Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams, kuri yra susijusi su žvaigždynais ir žvaigždėmis. Visai neatsitiktinai Klaipėda yra siejama su šiais dangaus kūnais. Klaipėdoje yra laivai, tai - miestas prie jūros. O kur yra laivai, ten keliauja žmonės. Ir dažniausiai keliautojai orientuojasi pagal žvaigždes. Visą idėją pristatysime per pačią šventę, dabar visko neatskleisime iki galo", - kalbėjo "Klaipėdos žvaigždėrakčių" idėjos bendraautorė ir projekto kuratorė Inga Norkūnienė.

Anot I. Norkūnienės, šioje svetainėje svarbiausia bus atrasti Klaipėdos istorinį daugiasluoksniškumą, čia gyvenusias ir kadaise apsilankiusias asmenybes, kurios paliko savo pėdsaką mūsų mieste.

"Pakviesime visus, mažus ir didelius, pakelti akis į dangaus skliautą ir pasivaikščioti po žvaigždėrakčių žvaigždynus, kurie atrakins daugybę įdomių paslapčių apie Klaipėdos miestą", - pasakojo projekto kuratorė.

Taip pat šioje svetainėje bus galima susikurti savo asmeninį žvaigždyną.

Įgyvendinti šį projektą padėjo dizaineris Virginijus Bakas, menininkė Lina Jaruševičiūtė, istorikas Kęstutis Demereckas, programuotojas Aivaras Keturauskas ir atlikėjas bei autorius Kristijonas Lučinskas.

Klounų teatro studija "Dulidu" klaipėdiečiams padovanos premjerą, spektaklį "Kalėdų giesmė". Spektaklis yra nufilmuotas "Viktorijos" viešbučio "Baltojo žirgo" salėje, o premjeros data numatyta gruodžio 19 dieną. Žiūrovai spektaklį galės išvysti lrt.lt portale, 17 valandą.

Taip pat šiemet vyks jau tradiciniu tapęs "Gerosios žvaigždės bėgimas - padovanok senjorams Kalėdas!". Anot šios iniciatyvos sumanytojos Lietuvos verslo kolegijos doc.dr. Genovaitės Avižonienės, šį kartą bėgimas įgaus naują formatą - jis taps virtualus. Dr. G. Avižonienė akcentuoja bėgimo svarbą maltiečių veiklai, todėl skatina dalyvausiančius bėgime paaukoti šiam tikslui.

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas išreiškė pasitikėjimą Klaipėdos gyventojais ir ragino Kalėdas sutikti ne tik džiugiai, bet ir atsakingai.

"Aš tikrai tikiu, kad klaipėdiečiai bus tie žmonės, kurie sutiks ir atšvęs Kalėdas saugiai, tokiu būdu parodydami pavyzdį visai Lietuvai. Kalbant apie eglutės šviesų įžiebimą, tai pasistenkime jas įžiebti taip, kad neužgesintumėme vilties, kad susitiksime sveiki ne tik per Velykas, o ir per ateinančias kitas Kalėdas. Būkite sveiki, linksmi, išradingi, šventiški ir džiugiai nusiteikę. Tačiau nepamirškite, kad saugumas yra svarbiausia", - kalbėjo meras.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder