Oro taršos šaltinio paieškos

Oro taršos šaltinio paieškos

Vakar Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko pirmasis Operatyvaus reagavimo tarpžinybinės darbo grupės oro taršai ir triukšmui valdyti posėdis.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino, norėta pasikeisti informacija su kontroliuojančiomis institucijomis ir galimai teršiančių įmonių: LEZ, Dumpiuose įsikūrusių KRATC, "Grigeo", "Branda LT", "Klaipėdos vanduo" atstovais, išsiaiškinti problemas ir ką miestas galėtų padaryti, kad situacija pasikeistų.

"Pradėjome daryti taršos monitoringą, jau turime 34 taškus Klaipėdos mieste", - teigė S. Budinas.

Jis pasidžiaugė, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras savo tinklalapyje paskelbė specialią apklausą, leidžiančią žmonėms kreiptis dėl kvapų. Nuoroda į apklausą paskelbta ir Savivaldybės tinklalapyje.

Tam, kad būtų operatyviai reaguojama į skundus, pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus, esą reikia keisti įstatymus.

"Įstatyminė bazė buvo sukurta gana seniai, taigi kai kurios normos yra pernelyg švelnios ir neatitinka šių dienų lūkesčių", - pastebėjo S. Budinas.

Tikimasi, kad kito posėdžio metu minėtų įmonių atstovai pristatys priemones, kurios leis išspręsti smarvės ir taršos problemas. Jei reikės, planuojama rengti posėdžius net du kartus per savaitę.

"Tikiuosi, kad kito posėdžio metu diskusija bus konstruktyvesnė ir bus galima judėti toliau", - po daugiau nei valandą trukusių diskusijų kalbėjo posėdžio pirmininkas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė atkreipė dėmesį, kad minėta nuoroda buvo sukurta tam, kad būtų lengviau rinkti informaciją iš gyventojų.

"Sulaukiame nemažai skundų, kad specialistai nekelia ragelio, neatrašo ar nereaguoja, tad nusprendėme žmonėms pateikti specialią anketą, kurioje jie galėtų pateikti informaciją", - kalbėjo A. Šlepetienė.

Tikimasi, kad gyventojų pranešimai aiškiau iliustruos, iš kur sklinda smarvė. Galbūt pasirodys, kad šaltinis - visai ne Dumpiai.

"Patiems teko domėtis, kvapo sklaida yra kitokia nei triukšmo ar cheminių medžiagų. Gali būti, kad jie kažkur susilaiko, o vėliau "išlenda" ir jų sklaida padidėja", - teigė A. Šlepetienė.

Įstatyminė bazė buvo sukurta gana seniai, taigi kai kurios normos yra pernelyg švelnios ir neatitinka šių dienų lūkesčių.

Saulius BUDINAS, Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder