"Ocean Crown" avarijos niekas netiria?

"Ocean Crown" avarijos niekas netiria?

Gruodžio 24-osios paryčiais ant seklumos ties II Melnrage užplaukusį laivą "Ocean Crown" inspektavę Lietuvos transporto saugos administracijos (LTSA) Jūrų departamento specialistai nusprendė jį sulaikyti Klaipėdos uoste. O pačios avarijos, kuri pripažinta sunkia, priežasčių Lietuvoje, pasirodo, niekas netiria. Įdomu, ar ir tada, jeigu, neduok Dieve, būtų išsiliejęs mazutas, Lietuvai irgi nerūpėtų užsienio šalies laivo avarijos priežastys?

Laivo "Ocean Crown", plaukiojančio su Kipro vėliava, savininkė - bendrovė "Ocean Precius Shipping Ltd". Laivybos bendrovė, atsakinga už saugų laivo valdymą pagal ISM kodekso reikalavimus - "Global Carriers Ltd". Laivas inspektuotas tą pačią dieną, kai sėkmingai buvo nutemptas nuo seklumos ir pastatytas prie krantinės Klaipėdos uoste, t. y. gruodžio 27 d.

Atlikus inspektavimą nustatyta, kad laivas negali būti eksploatuojamas jūroje dėl užfiksuotų trūkumų, kurie neatitinka tarptautinių konvencijų reikalavimų ir kelia pavojų žmonių sveikatai, turtui, aplinkai.

"Ocean Crown" yra sulaikytas Klaipėdos uoste, jam neleidžiama išplaukti į jūrą dėl to, kad sėdo ant seklumos, kad būtina įvertinti laivo korpuso tinkamumą plaukti, atitiktį laivo jūrinėms savybėms. Inspektavimo metu nustatyti trūkumai: "neveikia laivo pagrindinė jėgainė; laive nėra reisui būtinų Baltijos jūros locijų; mašinų skyriaus lijalinių šulinių vandens lygio davikliai nedarbinės būklės; nėra vieno laivo inkaro, kitas sulūžęs, netinkamas naudoti pagal paskirtį; netvarka laivo mašinų skyriuje; nepakankamas kiekis maisto produktų laive." Iš viso nustatyta 17 neatitikčių reikalavimams.

LIKIMAS. Į "Ocean Crown", stovintį Klaipėdoje, atvyko Japonijos laivų registro atstovai, kurie jį testuoja, kad galėtų nuspręsti, ką daryti su juo ateityje. Dalios BIKAUSKAITĖS nuotr.

Informacija apie laivo sulaikymą ir inspektavimo ataskaita pateikta laivo vėliavos administracijai.

Laivo kapitonas ar jo įgalioti asmenys iki šiol nesikreipė į LTSA nei dėl pakartotinio patikrinimo po laivo sulaikymo, nei dėl leidimo palikti Klaipėdos uostą.

Laivo avarijos priežasčių ir žalos nustatymas nėra LTSA funkcija, todėl ji neatliko avarijos tyrimo.

Kas tiria jūrų avarijas?

"Ocean Crown" avarijos tyrimo neatliko ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, nes dabar ji nėra įpareigota to daryti. Seniau avarijos tyrimą atlikdavo Uosto kapitono tarnyba. Mat Uosto direkcija yra suinteresuotas asmuo.

Uosto direkcijos generalinio direktoriaus įsakymu buvo sudaryta laikinoji darbo grupė, kuri privalo išsiaiškinti savo atsakingų padalinių veiksmų eigą. Darbo grupė kol kas išvadų dar nepateikė.

Pagal Lietuvos saugios laivybos įstatymą, jūrų laivų avarijas ir incidentus tiria nuolatinis jūrų laivų avarijų ir incidentų tyrimų vadovas. Jį skiria teisingumo ministras. Prireikus gali būti skiriami keli tyrimų vadovai. Tyrimų vadovas privalo atlikti avarijos tyrimą, jeigu ji įvyksta Lietuvos teritorinėje jūroje ar vidaus vandenyse.

Uosto direkcija visą informaciją apie laivo avariją perdavė Teisingumo ministerijai. Ji turi Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyrių. Jame dirba orlaivių avarijų ir incidentų, geležinkelių transporto katastrofų, eismo įvykių ir kitų tyrimų vadovai, vyr. inspektorius, tačiau asmuo, tiriantis jūrų avarijas, nenurodytas.

Susisiekimo ministerijos interneto svetainėje yra nurodyti jūrų laivų avarijų ir incidentų tyrimų vadovo Leonardo Vilimo kontaktai. Jis "Vakarų ekspresui" sakė, kad sergantis ir jau nebedirbantis. Ministerijos atstovai "Ocean Crown" avarijos priežasčių tyrimo klausimu nurodė kreiptis tiesiai į Uosto direkciją.

"Tos avarijos niekas netiria. Pagal Europos Sąjungos teisės aktus, ji klasifikuojama kaip sunki avarija. Mes tiriame tik tuo atveju, jeigu matome, kad galime pagerinti saugą. Šiuo atveju nematome, kaip galėtume padidinti saugą, todėl to įvykio netiriame. Tai mums nėra privaloma daryti", - sakė Teisingumo ministerijos Transporto avarijų ir incidentų tyrimo skyriaus vedėjas Laurynas Naujokaitis.

Klaipėdos uosto kapitonas Adomas Alekna teigė, kad Uosto direkcija aiškinosi tik tai, kaip laivas dreifavo ir kaip atsidūrė ant seklumos, bet ne daugiau, nes neturi tokių įgaliojimų. Kapitonas informavo, kad į "Ocean Crown", stovintį Klaipėdoje, atvyko Japonijos laivų registro atstovai, kurie jį testuoja, kad galėtų nuspręsti, ką daryti su juo ateityje. Kadangi laivas sėdo ant seklumos, jie sustabdė klasifikacinių dokumentų galiojimą.

Taigi nėra kam atsakyti į klausimą, kieno vis dėlto kaltė, kad laivas užplaukė ant seklumos, ar kapitono veiksmai buvo teisingi, kokią laivas patyrė žalą ir t. t.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder