O kaip daryčiau aš?

O kaip daryčiau aš?

Dažnai patys lietuviai iš savęs mėgsta pasišaipyti, kad kone kiekvienas yra ekspertas bet kuriuo klausimu. Ko gero, bet kuriuose eilinio piliečio namuose išgirstume frazių, kaip geriau valdyti Lietuvą, kaip laimėti sporto varžybas, organizuoti puikų renginį ir t. t. Bet juk dažnai tokiuose pasisakymuose gali būti nemaža dalis tiesos...

Tad tęsiame rubriką "O kaip daryčiau aš?"

Šįkart apklausos dalyvių pasiteiravome apie policijos įsigytus ir keliuose kai kuriems vairuotojams nerimą keliančius mobiliuosius "trikojus" greičio matuoklius.

Socialiniuose tinkluose šia tema nuomonių netrūksta - vieni piktinasi, kad pareigūnai greitį matuoja nepranešdami apie tai jokiu įspėjamuoju ženklu, kiti organizuoja protesto akcijas, prieš "trikojus" pastatydami savadarbius greitį ribojančius ženklus.

Nuomonės apie "trikojus" išsiskyrė ir "Savaitės ekspreso" surengtoje apklausoje.

Andrius Samuilovas, laikinasis Klaipėdos keleivinio transporto direktorius

Kai pareigūnai greitį matuoja rankiniu matuokliu, įspėjamojo ženklo juk nereikia? Tai kuo kitoks naujasis greičio matuoklis? Jeigu laikaisi Kelių eismo taisyklių, tai apie "trikojus" net negalvoji. Pačiam kol kas susidurti su "trikoju" neteko.

Džiugu, kad policija pagaliau ryžosi tokiam sprendimui. Piktinasi tik tie, kurie tas taisykles pažeidžia. Eismo sąlygos mieste sudėtingos. Paprastai užmiestyje pastebiu greičio mėgėjus, kurie kartais pravažiuoja pro tave tarsi pro stovintį.

Jolanta Girdvainė, Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktorė

Aš nebijau jokių kontrolės priemonių. Man įspėjamųjų ženklų nereikia. Suprantu, kad tai yra nelaimių prevencijos priemonė. Kelyje su "trikojais" susitikti teko, bet laikiausi leistino greičio ir nereikėjo baimintis.

Kiekvienas turime dirbti savo darbą. Jeigu kompetentinga institucija atsakingai įdiegė priemones ir ji turi svarių argumentų, kad tai veikia, tai nesu linkusi to kvestionuoti. Man tikrai netrukdo.

Kelyje pastebiu daug greičio mėgėjų. Automobiliai modernėja. Jeigu tiesus kelias, daugelis nori važiuoti greičiau. Ir tai normalu. Bet reikia įvertinti aplinkybes - yra taisyklės ir visi turime jomis vadovautis.

Vaidas Ramanauskas, Klaipėdos autobusų parko direktorius

Negalvoju, kad reikia kovoti prieš "trikojus". Geriau laikytis Kelių eismo taisyklių. Tačiau neprieštarauju, kad prieš tokius įrenginius galėtų būti pastatomi įspėjamieji ženklai.

Jeigu dalis matuoklių žymimi ženklais, o dalis - ne, nėra gerai. Vienkartinės akcijos - blaivumo tikrinimas - yra gera prevencija. Tikiuosi, kad pačiam kelyje susitikti su "trikoju" dar neteko (juokiasi - autor. past.). Greičio mėgėjų kelyje yra, bet jų tikrai nėra tiek daug. Ir autobusų vairuotojams darbas pagerėjo - žmonės užleidžia, supranta.

Rasa Vilkienė, asmeninė ir grupinių užsiėmimų trenerė, mitybos specialistė

Būtų teisinga prieš greičio matuoklius pastatyti bent jau įspėjamąjį ženklą, nepažeidžiant žmogaus teisių. Dabar išeina taip, kad dėl "trikojų" policija per mėnesį susigadina savo reputaciją. Turime vienas kitą gerbti. Tas, kuris važiavo greitai, važiuos greitai net ir nubaustas. Tai jau paties žmogaus kultūros klausimas.

O štai žmogus, kuris vairuoja saugiai, galvoja apie kitus, bus greičio matuoklis ar ne, visada važiuos tvarkingai. Man pačiai susidurti su "trikojais" neteko. Seku situaciją socialiniuose tinkluose. Kiekvieną rytą pasitikrinu, kur greičio matuokliai pastatyti - taip mažiau streso. O papildomas stresas sugadiną dieną, atsiliepia darbo kokybei, trikdo sveikatą. Vietoje darbo su "trikojais" būtų naudingiau eiti į mokyklas ir kalbėtis su vaikais bei jų tėveliais.

Audrius Petrošius, Klaipėdos savivaldybės tarybos narys

Su "trikojais" kelyje susidurti teko, skirtingai nei kai kuriems asmenims, jokių emocijų man nesukėlė - pareigūnai dirba savo darbą ir siekia visuomenei naudingų tikslų - saugumo ir tvarkos.

Aš palaikau tokias priemones, tai nėra jokia naujiena ir kitų šalių kontekste - tokio tipo ar panašiais prietaisais teko matyti naudojantis ir Estijos, ir Norvegijos, ir net Vokietijos pareigūnus - jokių įspėjamųjų ženklų taip pat nebuvo.

Darai pažeidimą - reikia prisiimti ir atsakomybę. O kad technologijos tobulėja ir keičiasi, tai neleidžia mums užmigti kelyje. Prie stacionarių matuoklių vietų greitai priprantame, ši priemonė turi netikėtumo momentą. Be to, nesudaryta galimybė trukdyti pareigūnų darbą pasiteisinimais ar pažinčių ieškojimu.

Indrė Plėštytė-Būtienė, vaikų ligų gydytoja, alergologijos mokslų daktarė

Esu už saugų vairavimą. Ir nesvarbu, kur stovi "trikojis", vairuotojai neturėtų viršyti leistino greičio. Matyt, kad žmonės to nesupranta ir nelieka kito būdo, kaip tik fiksuoti greičio mėgėjus būtent taip.

Tie, kas neturi ką veikti, tai ir užsiima visokiomis akcijomis. Yra taisyklės ir yra žmonės, kurie nusprendžia, kad jiems tos taisyklės negalioja. Tada susivienija ir teigia, kad tikrai nepartrenks jokio vaiko. Deja, lekiančių ir nesidairančių yra. Prisižiūri filmų ir visi nori būti džeimsais bondais.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder