Nuo delfinų terapijos iki geoterminio vandens

Nuo delfinų terapijos iki geoterminio vandens

Klaipėda – labai patrauklus miestas rekreacinių, turizmo ir sveikatinimo paslaugų plėtrai. Tad kas gi numatoma šioje srityje ir kas vyksta dabar?  

Planuojama suteikti kurortinį statusą dviems kurortinėms teritorijoms 

Kaip pasakoja Klaipėdos miesto savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Amšiejienė, prie rekreacinių, turizmo ir sveikatinimo paslaugų plėtros prisideda jūra ir visos su tuo susijusios galimybės bei Smiltynės teritorija su išskirtine aplinka, taip pat patrauklus geoterminio vandens panaudojimas.

„Planuojama suteikti net du kurortinius statusus Smiltynės ir Girulių teritorijoms. Smiltynė yra labai unikali gamtinėmis ir kultūros paveldo savybėmis. Todėl šioje teritorijoje numatoma gerinti esamą inftastruktūrą ir neintensyviai, suderinant su unikalia aplinka, plėsti paslaugas.

O Girulių ir aplinkinės pajūrio teritorijos veiksmingesnis panaudojimas rekreacijai, poilsiui, turizmui, sveikatinimui suteikia daugiau galimybių.

Svarbu plėtrą planuoti darniai, naudotis gamtos ištekliais ir užtikrinti jų išsaugojimą ateities kartoms", – ateities planus dėsto specialistė. Sveikatinimo sektorius perspektyvus, o Klaipėdoje yra tinkamos tam sąlygos. Geoterminio vandens panaudojimas Klaipėdos regione išgaunamas geoterminis vanduo gali turėti didžiulės teigiamos įtakos sveikatinimo, rekreacijos, turizmo plėtotei.

Kaip 15min sakė Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas Andrius Sutnikas, šis geoterminis vanduo yra išskirtinis, ir atliktas mokslinis tyrimas tik patvirtina jo naudą sveikatai.

Geoterminio vandens panaudojimas

„Tai vadinama Vakarų Lietuvos geotermine anomalija, kuri išsidėsčiusi nuo Šilutės iki Palangos – šiose vietose geoterminių vandenų potencialas yra aukštesnis nei kur kitur Lietuvoje.

Tas vanduo pasiskirsto per keletą sluoksnių, tačiau norėčiau paminėti iš vieno kilometro gylio išgaunamą vandenį, kurio temperatūra siekia 38 laipsnius ir tai yra pagrindinis geoterminis resursas, kurį būtų galima panaudoti sveikinimo tikslais.

Vanduo yra unikalus savo sudėtimi, turi didelį kiekį įvairių mineralų – Na, K, Ca, Mg, Fe, Cl, HCO3, SO4, Si, o jo druskingumas netgi kelis kartus viršija Baltijos jūros“, – pastebi specialistas.

Jis pažymi, kad iš 2 km gylio išgaunamas vanduo jau yra kitokios temperatūros – siekia 75–80 laipsnių Celsijaus ir turi dar daugiau mineralų ir naudingųjų sveikatai savybių, kurios gali prilygti Negyvosios jūros vandeniui:

„Buvo atliktas ne vienas didelės apimties tyrimas, kurio rezultatai džiugina, nes dalyvavusieji dalijosi teigiamais pojūčiais ir pokyčiais – nuo sumažėjusio streso iki pagerėjusios odos būklės.

Geoterminio vandens panaudojimas gali tapti nauja verslo, ekonominio klestėjimo ir mokslo šaka, padėti pritraukti daugiau turistų, todėl šia linkme dirbama intensyviai ir tikimasi šviesios ateities“, – sakė A.Sutnikas.

Vanduo yra unikalus savo sudėtimi, turi didelį kiekį įvairių mineralų.

 Delfinų terapija – išskirtinė visoje Lietuvoje

Negalima nepaminėti ir išskirtinės, itin svarbios ir reikalingos delfinų terapijos, kuri Klaipėdoje skirta tiek suaugusiems, tiek vaikams iš visos Lietuvos ir vyksta visus metus.

Delfinų terapijos centro vedėja dr. Brigita Kreivinienė sako, kad pastaraisiais metais daugėja suaugusiųjų, pasitelkiančių delfinų terapiją: „Tai lemia ir tam tikrų ligų augimas, ir tai, kad suaugusieji žmonės atranda mūsų centrą.

Delfinų terapija nėra tik pabuvimas ar paplaukiojimas su delfinu, nes mes matome bendrą visumą.

Su tais žmonėmis, kurie pas mus atvyksta su tam tikrais sutrikimais, negalia, dirba šios srities specialistai, nuo kineziterapeuto iki socialinio darbuotojo, o treneris atsakingas už delfino gerovę.

Pati terapija trunka dvi savaites – 10 dienų, o prasideda nuo atvejo vadovo, kuris su žmogumi ar jo artimaisiais aptaria tikslus, uždavinius. Mūsų kryptys yra trys – emocinė-psichosocialinė, motorinė ir sensorinė, atsižvelgiant į situaciją.

Delfinas yra tas labai stiprus motyvuotojas, kuris padeda pasiekti tikslų abiems pusėms.

Mes matome, kad ši veikla su delfinais yra labai prasminga, ir planuojame toliau pratęsti tuos tyrinėjimus, tad tos dvi savaitės yra bendravimas su delfinu baseine ir vykdomos kitos papildomos veiklos, tarkime, meninio ugdymo užsiėmimai, tradicinė kineziterapija, relaksacijos užsiėmimai ar Sherborne judesio terapija ir pan.“, – sako B.Kreivinienė.

Be to, visi užsiėmimai yra filmuojami, kad būtų galima juos ir pasiekimus aptarti su artimaisiais. Ji pabrėžia, kad matyti visumą yra svarbiausia, nes nuo to priklauso, kur „mesti pajėgas“, kam skirti daugiausiai dėmesio.

„Atsakomoji reakcija į delfinų terapiją yra labai pozityvi ir beveik visi nori sugrįžti. Nors suaugusieji nėra tokie atviri kaip vaikai, tačiau jų emocijos yra išties teigiamos, nes prašome užpildyti atsiliepimo formą ir nesame gavę neigiamų atsakymų.

Kadangi jau nuo 2015-ųjų metų dirbame pagal kitą, holistinį modelį, apimame visumą, poreikis yra išties didesnis, nei mes galime jį užpildyti“, – sako B.Kreivinienė. „Šypsenos nedingsta – šypsosi tiek vaikai, tiek suaugę, tiek darbuotojai, tiek patys delfinai.

Terapija su delfinais, ėjimas į vandenį visiems jos dalyviams yra kupina pozityvių emocijų motyvacija atlikti vieną ar kitą veiksmą, juolab, kad delfinas yra intelektualus žinduolis, pats inicijuojantis vieną ar kitą veiksmą.

Specialistas dar galvoja, ką nori daryti, o delfinas jau turi savo programą, kurią integruoja (juokiasi). Tai yra kažkas tokio nepamirštamo, ir visi sako, kad aš negaliu to apibūdinti, nes tai reikia patirti.

Bet su ta šypsena reikia pasiekti ir terapinį tikslą“, – teigia specialistė. Specialistė džiaugiasi ir tuo, kad bendradarbiaujama su užsienio ir Lietuvos universitetais, atliekami įvairūs, svarbūs moksliniai tyrinėjimai, kurių ne vienas laukia ir ateityje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder