Nelaimės autobusuose - pamoka neatidiems?

Nelaimės autobusuose - pamoka neatidiems?

Užvakar Klaipėdos policininkams teko registruoti net du pranešimus apie moteris, sunkiai susižalojusias griūnant privačioms bendrovėms "Pajūrio autobusai" ir "Gintarinis vairas" priklausančiuose autobusuose. Skaudžios nelaimės įvyko kone tuo pačiu metu.

Antradienį priešpiet autobusu važiuojant šiaurinės miesto dalies link 65 metų amžiaus moteris nuvirto ir susilaužė nosį. Incidentas įvyko šalia Sausio 15-osios stotelės.

Teigiama, kad vis dar vyksta tyrimas, bet pagal pirminę informaciją nelaimė įvyko staigiau sustabdžius autobuso vairuotojui. Esą nuo sankryžos pajudėjus dviem autobusams pirmojo autobuso vairuotojas įsukdamas į stotelę staigiau stabtelėjo, tad tą patį turėjo padaryti ir iš paskos keleivius vežęs vairuotojas.

Anot minėto autobuso vairuotojo, susižalojusi moteris kaip tik ruošėsi lipti iš autobuso - buvo atsistojusi ir niekur neįsikibusi. Stabtelėjus moteris veidu trenkėsi į užtvarą ir susilaužė nosį.

Panaši nelaimė įvyko kone tuo pačiu metu, tačiau kitoje miesto dalyje. Iš Smiltelės stotelės važiavęs autobusas nuo jos buvo pajudėjęs tik 300 metrų, kai stabtelėjo prie pėsčiųjų perėjos, kuria ruošėsi eiti žmonės. Stabdant autobusą inercijos jėgos neatlaikė ir nugriuvo 58 metų moteris, kuriai lūžo šlaunikaulis. Neoficialiais duomenimis, moteris jau buvo susilaužiusi koją, ji buvo sugipsuota.

Įvykus nelaimėms buvo iškviesti policijos pareigūnai, o susižeidusios moterys greitosios pagalbos automobiliais nuvežtos į ligoninę.

VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" (KKT) direktorius Gintaras Neniškis apgailestavo dėl įvykusių nelaimių ir tvirtino, esą autobusų vairuotojai, kiek galėjo, nukentėjusioms moterims stengėsi padėti ir tarpininkavo atvykus tarnyboms.

G. Neniškis pabrėžė, kad autobusais keliaujantys žmonės yra apdrausti nuo tokių įvykių.

"Žala buvo padaryta, todėl keleiviai mažesnes ar didesnes išmokas gaus", - sakė G. Neniškis, pridūręs, kad draudikai vertina daug skirtingų faktorių, taip pat - ir keleivių elgesį.

KKT vadovas tvirtino, kad pastaruoju metu panašių incidentų, kai važiuojant autobusais sunkiai susižalotų keleiviai, nėra pasitaikę.

"Ši problema tampa aktualesnė prasidėjus šiltajam sezonui. Atrodo, kad žmonės daugiau atsipalaiduoja, nebėra tokie atidūs, kai kuriems į akis užspigina saulė", - galimas nelaimių priežastis vardijo transportininkas.

2013-ųjų pabaigoje miesto Tarybos patvirtintame Keleivių vežimo tvarkos apraše yra punktas, susijęs su keleivių saugumu. Jame rašoma, kad "keleivis privalo pasirūpinti savo saugumu, jei yra laisvų sėdimų vietų - atsisėsti ir užsisegti saugos diržą, jei jis yra įrengtas, o stovint - laikytis už turėklų". Kitas šios tvarkos punktas draudžia važiuoti stovint ant autobuso laiptelių.

Visgi pabrėžiama, kad pati didžiausia atsakomybė dėl keleivių saugumo tenka autobusų vairuotojams, tačiau neką mažiau sąmoningi turėtų būti ir patys žmonės: įlipus ir esant laisvų vietų reikėtų atsisėsti, o važiuojant įsikibti, turėklų nepaleisti ir autobusui stabdant ar įvažiuojant į stoteles.

"Staigiai stabdyti tenka neretai, dažniausiai - dėl priekyje stabdančių transporto priemonių, į perėjas išbėgančių žmonių", - aiškino G. Neniškis.

Tokių nelaimių aplinkybes artimiausiu metu turėtų būti lengviau nustatyti. Nors kai kuriuose autobusuose jau galima pastebėti vaizdo registratorius, vaizdą išorėje ir autobuso salone bus privaloma filmuoti nuo rugsėjo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder