Muzikinio teatro rekonstrukcija sustojo teisme

Muzikinio teatro rekonstrukcija sustojo teisme

Klaipėdos apygardos teismas pirmadienį patenkino Vilniaus inžinerinių tinklų bendrovės "LitCon" prašymą ir sustabdė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro organizuojamą teatro pastato rekonstrukcijos darbų konkursą. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas apgailestavo, jog viešųjų pirkimų procesą stabdo Lietuvoje jau įprasta tapusi praktika bylinėtis, tačiau teatras ir tam pasiruošęs.

Vilniuje registruota UAB "LitCon" teismo prašė neteisėtu pripažinti Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atsisakymą pateikti projekto brėžinius tam tikru formatu ir įpareigoti teatrą pateikti aiškius, tikslius ir nedviprasmiškus pasiūlymų vertinimo kriterijus.

Nutartį apskųs

"Laikinųjų apsaugos priemonių taikymas, teismo nuomone, užtikrins šalių interesų pusiausvyrą ir stabilumą byloje, kol ginčas bus išspręstas iš esmės", - rašoma teismo nutartyje, kuria buvo patenkintas ieškovo prašymas.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas J. Sakalauskas patikino, jog teismo sprendimą skųs Lietuvos apeliaciniam teismui ir sieks įrodyti, jog konkursas vykdomas pagal metodiką.

Pasak vadovo, UAB "LitCon" yra viena iš trijų konkurso dalyvių, kurie pateikė savo siūlymus rekonstruoti Klaipėdos valstybinį muzikinį teatrą. Dar konkurse dalyvauja UAB "Irdaiva" ir UAB "Hidrostatyba" jungtinėje veikloje su "Infes".

"Lietuvoje įsigalėjusi praktika, jog stambių, ypač valstybinių, įmonių viešųjų pirkimų konkursai vilkinami teismuose. Buvome pasiruošę šiam scenarijui ir mes, nes UAB "LitCon" nuo pat konkurso pradžios ypač aktyviai jame dalyvavo. Sulaukėme iš šios bendrovės 114 paklausimų, į kuriuos turėjome atsakyti. Galbūt bendrovė siekė tokiu būdu pakeisti konkurso nuostatas. Galiausiai pretenzija pateikta teismui", - pasakojo J. Sakalauskas.

ĮRODINĖS TIESĄ. Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas viliasi, kad teisme pavyks įrodyti, jog konkursas vykdomas objektyviai ir jo nuostatų keisti nereikės. "Vakarų ekspreso" archyvo nuotr.

Ypač jautrus klausimas, dėl kurio kyla daugiausiai ginčų su konkurso dalyviais, yra teatro akustikos parametras. "Gera akustika - vienas svarbiausių dalykų teatre. Bėda, kad Lietuvoje maža šios srities žinovų, turinčių patirties įgyvendinant tokius projektus. Todėl kyla nepagrįsti kaltinimai mums subjektyvumu. Vis dėlto šioje vietoje esame principingi ir teisūs, tą patvirtino užsienio ekspertai, kurie vertino mūsų keliamus reikalavimus konkurse", - pažymėjo J. Sakalauskas.

Kitas ginčytinas klausimas Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro rekonstrukcijos konkurse, anot pašnekovo, yra ekonominio naudingumo vertinimas. "Sieksime įrodyti, jog esame objektyvūs, vertindami, kiek ekonomiškai naudingi siūlomi projektai, ir griežtai laikomės viešųjų pirkimų metodologijos", - sakė J. Sakalauskas.

Teatro vadovas išreiškė viltį, kad teismai ilgam nesustabdys viešųjų pirkimų proceso. "Akivaizdu, kad šiais metais rekonstrukcijos darbų pradėti jau nepavyks. Nepaisant to, teatralai išsikrausto iš pastato, nes jis nėra tinkamas naudoti", - informavo J. Sakalauskas.

Sąlygos pasirodė subjektyvios

Redakcija vakar sulaukė ir UAB "LitCon" pardavimų direktoriaus Simo Paužos paaiškinimo, kodėl buvo imtasi tokių veiksmų. Jis įvardijo nemažai konkurso sąlygų, kurios pasirodė neadekvačios.

Pavyzdžiui, perkančioji organizacija nepateikia labai sudėtingų brėžinių dwg formatu, kuriuos turėjo parengti techninio projekto rengėjai.

"Geranoriškai prašėme šiuos brėžinius pateikti - tai leistų daug paprasčiau parengti akustinės dalies techninį pasiūlymą. Tačiau perkančioji organizuoja šių brėžinių nepateikė, nurodė, kad jų neturi. Neturint šių brėžinių, yra labai sudėtinga parengti reikalavimus atitinkantį techninį pasiūlymą", - atsakyme tvirtino vadovas.

S. Pauža aiškino, jog konkurso dalyvių pasiūlymai vertinami ekonomiškai naudingiausio pasiūlymo vertinimo būdu: vertinama ne tik kaina, bet ir statybos darbų metodologija. Statybos darbų metodologijos vertinimo kriterijuose buvo daugybė neaiškių, subjektyvių vertinimo nuostatų.

Pavyzdžiui, vertinama 67-100 balų, jeigu pateikiamas pagrįstas ir tikslus, išsamus paslaugų grafikas, darbų eiliškumas yra logiškas ir optimalus, išsamiai aprašyta atskirų darbų technologija, naudojamos priemonės kokybei užtikrinti bei atlikimo metodologija, aiškiai įvertintas metų sezoniškumas ir jo įtaka darbų vykdymui. Rangovas turėtų detalizuoti ne tik darbo metodus, kokius mechanizmus naudos, tačiau kaip ir kokiomis priemonėmis užtikrins švarą, kaip suvaldys įvairias rizikas ir pan.

"Pateikti statybos darbų vykdymo metodologijos vertinimo kriterijai - labai neaiškūs ir subjektyvūs. Iš esmės bet kuris pasiūlymas gali būti įvertintas tiek maksimaliu, tiek visiškai žemu balu. Mes tikėjomės, kad perkančioji organizacija galės vertinimo kriterijus patikslinti, kreipėmės su prašymais paaiškinti. Tačiau atsakymai sukėlė dar daugiau neaiškumų, todėl buvome priversti pradėti ginčo procedūrą", - tikino vadovas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder