Mokiniai karantino metu: "Niekuomet žmogus nėra toks gražus, koks jis būna kurdamas"

Mokiniai karantino metu: "Niekuomet žmogus nėra toks gražus, koks jis būna kurdamas"

Pirmosiomis pavasario dienomis pasibaigusi registracija į nacionalinę "Žaliąją olimpiadą" džiugina - šiais metais joje panoro dalyvauti kiek daugiau nei 200 mokyklų, o pirmojo etapo užduotys joms jau išsiųstos. Mokyklų bendruomenės visomis išgalėmis bando sumažinti savo ekologinį pėdsaką - rūšiuoja, perdirba atliekas, taupo mokyklos resursus.

Atsižvelgdami į susidariusią situaciją, resursų taupymo užduoties pildymą pailginome iki balandžio 16-osios ir laikydamiesi visų karantino sąlygų džiaugiamės, jog šiuolaikinės technologijos leidžia laisvai bendrauti per atstumą, todėl nieko nelaukdami susisiekiame su praėjusių metų "Žaliosios olimpiados" laimėtoja Klaipėdos Vydūno gimnazijos komanda "Jūros banga" - linksmai paplepėti ir prisiminti, kodėl verta dalyvauti šiame nuotaikingame projekte.

Kokiomis nuotaikomis gyvena mūsų mylima komanda nuo praėjusio finalo praėjus beveik pusmečiui?

Ties finalu mes nesustojome, jis tik džiaugsmingas atskaitos taškas, skatinantis toliau domėtis ir būti veikliems. Dvi "Jūros bangos" narės intensyviai dalyvauja tarptautinėse stovyklose "SB bridge", neblogai pasirodė ir tarptautinėje olimpiadoje. Likę komandos nariai toliau puoselėja aplinkosaugines mokyklos vertybes, ruošia pristatymus mokyklos bendruomenei, organizuoja aktyvius mokomuosius žaidimus "Kahoot" programėle.

Tad mokykloje vis dar taupote resursus ir remiate aplinkosaugines idėjas? Gal pradėjote kažką naujo ir įdomaus?

Liekame prie to, kas davė apčiuopiamų rezultatų: mokykloje budinčios klasės ir toliau koordinuoja elektros ir vandens taupymą, rūšiuojame. Kad būtų įdomiau, dalyvaujame ir viename rūšiavimo projekte.

Ypač didžiuojamės, jog su mūsų mokytojų pagalba į Klaipėdos apskrities 5-8 klasių gamtos konkursą įtraukta keletas aplinkosaugos klausimų.

O ir savo mokykloje puoselėjame naują smagią idėją - kartą per mėnesį organizuojame aplinkosauginį žaidimą, prie kurio prisijungia labai daug mokinių.

Džiugu girdėti, kad mokykloje vis dar gyva aplinkosauginė dvasia. Kokios vertybės apskritai svarbios jūsų mokykloje? Gal turite įdomių tradicijų, laimėjimų, apdovanojimų?

Vadovaujamės Vydūno žodžiais: "Niekuomet žmogus nėra toks gražus, koks jis būna kurdamas." Stengiamės į visas problemas pažvelgti per kūrybos prizmę, kuri padeda sujungti nesujungiamus dalykus ir griauti nusistovėjusius standartus. Štai 7t klasės mokiniai per aplinkosaugos prizmę pristatė lietuvių liaudies patarles, o žaidimai aplinkosaugos tema, manome, su laiku taps tradicija, skatinančia nuo mažų dienų rūpintis švaria ir gražia aplinka ten, kur dirbame, mokomės, žaidžiame, gyvename.

Linkime, kad ši graži tradicija būtų puoselėjama ir ilgai gyvuotų jūsų mokykloje. O galbūt ir "Žalioji olimpiada" padėjo įgyti kokių nors gerų įpročių?

Manome, kad dalyvavimas ir ruošimasis olimpiadai labai praplėtė mūsų akiratį. Pradėjome pastebėti tai, ko anksčiau nepastebėdavome, mąstyti giliau ir suvokti mus supančią aplinką. Olimpiada padėjo suprasti, kad turime ją prižiūrėti, saugoti ir puoselėti, nes mes ir esame savo bei pasaulio gerovės kūrėjai.

O kaip šie metai? Ar jūsų mokykla ir vėl dalyvauja olimpiadoje?

Šiais metais mokykloje suburta nauja komanda, pasiruošusi įveikti visus olimpiados iššūkius, tačiau jų pagrindinis tikslas jau nebėra laimėti. Visi kartu stengsimės pasisemti daugiau patirties, dalintis žiniomis ir potyriais.

Labai palaikome juos ir stengiamės būti mokytojais, padėti suprasti ir atrasti bei suvienyti, kai kyla nesutarimų.

Tai svarbu, nes manome, jog atsakingas darbas kartu, vienybė gali įveikti visus sunkumus.

Gal norite ko nors palinkėti kitiems šių metų "Žaliosios olimpiados" dalyviams?

Mūsų įgyta patirtis įrodo, jog mes patys turime norėti ieškoti galimybių, nuotykių ir savo rankomis kurti gražesnį ir įdomesnį gyvenimą. Norėtume palinkėti tik tiek - būkite drąsūs ir vieningi. Viską darykite iš širdies.

Dėkojame "Jūros bangai" už malonų pokalbį ir nepaliaujamą pozityvumą, veiklumą bei gebėjimą nuvyti mintis apie siaučiantį virusą. Tiesa, jis, nors ir darydamas didelę žalą žmonių sveikatai, ne vienam padėjo grįžti į save, apsižvalgyt aplink ir skirti dėmesio mus supančiai aplinkai, įvertinti, kokiame gražiame pasaulyje gyvename ir kokią laimę teikia paprasčiausias pasivaikščiojimas gamtoje. Tikimės, jog pro lėktuvų neberaižomą dangų prasiskverbusi saulė švies dar skaisčiau, neprisotintas automobilių išmetamųjų dujų oras bus dar gaivesnis ir paukščių giesmes girdėsime aiškiai, kaip niekad anksčiau, o tie, kas teršė mūsų miškus ir pakrantes, šiuo metu vaikščiodami savo išmintais takais susipras, jog atėjo laikas susirinkti tiek savo, tiek ir svetimas šiukšles.

"Vakarų ekspreso" informacija

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder