Miestui vadovaus spalvinga kompanija

Miestui vadovaus spalvinga kompanija

Pirmasis naujos kadencijos miesto Tarybos posėdis parodė, kad ateinantys ketveri metai Klaipėdos savivaldybėje nebus nuobodūs. Opozicija pasiskelbę trijų politinių jėgų atstovai iškilmingame posėdyje nevengė aštrių pasisakymų bei demonstratyvių protestų, o įvairiausių profesijų politikai tikino, kad miesto labui stengsis dirbti kartu.

Vakar darbą oficialiai pradėjo 8-ojo šaukimo Klaipėdos miesto savivaldybės taryba. Nors skambėjo priesaikos ir sveikinimai, dalijamasi postai, pirmojo posėdžio metu neapsieita be dviprasmiškų situacijų ir protestų.

Dievo pagalbos reikės ne visiems

Prieš pradedant pirmąjį naujosios kadencijos Tarybos posėdį ši turėjo būti prisaikdinta.

Priesaikas priėmęs Klaipėdos miesto rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas politikams linkėjo ambicingų darbų ir išmintingų sprendimų, tačiau net prisiekiant nesugebėta apsieiti be nesusipratimų.

Ne vienam politikui teko priminti, kad skaitant tekstą ranką reikia laikyti ant Konstitucijos, o tribūnoje pasirodžius Algirdui Grubliui jam buvo pateiktas mero, kuris turėjo prisiekti paskutinis, priesaikos tekstas. Maža to, neretas Tarybos narys maišė žodžius ir strigo.

Beje, buvo pateikti du priesaikos variantai, kurie skiriasi vienu sakiniu - "Tepadeda man Dievas", tačiau miesto valdymui Dievo pagalbos neprašė net 9 politikai.

Prisiekti atvyko 30 Tarybos narių, o į komandiruotę užsienyje išvykęs Artūras Razbadauskas prisieks kito posėdžio metu.

Išreiškė nepasitenkinimą

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad šią kadenciją miesto daugumą sudarys net 23 Tarybos nariai - 12 liberalų, 4 Rusų aljanso atstovai, 3 socialdemokratai ir po du visuomeninio komiteto "Klaipėda" bei "tvarkiečių" narius.

"Įsipareigojame kadencijos laikotarpiui prisiimti bendrą atsakomybę už skaidrią miesto valdžią, užtikrinti efektyvų Tarybos ir Savivaldybės darbą, sudaryti sąlygas susitariančioms pusėms įgyvendinti programą "Pirmyn Klaipėda", - skaitė sutarties tekstą išrinktasis meras Vytautas Grubliauskas, pabrėžęs, jog šios kadencijos metu koalicija planuoja "pradėti naujų globos namų statybą, remti nevyriausybinių organizacijų plėtrą, skatinti investicijas ir verslą, padvigubinti kultūrai skiriamas lėšas, gerinti viešųjų paslaugų tiekimo kokybę, gerinti Savivaldybės darbuotojų kvalifikaciją, optimizuoti miesto bibliotekų tinklą ir didinti jose teikiamų paslaugų skaičių, labiau įtraukti gyventojus į sprendimų priėmimą sudarant galimybes steigtis bendruomenių centrams, plėsti jaunimo užimtumo centrų tinklą, reguliuoti monopolinių paslaugų tiekėjų tinklą."

Sykiu visuomeninis komitetas "Puteikis plius", konservatoriai ir Lietuvos rusų sąjungos atstovas Viačeslavas Titovas pareiškė, kad darbuosis ir savo programas bandys įgyvendinti būdami opozicijoje.

Jie tikino, kad būdami ne valdančioje daugumoje dirbti jai netrukdys: jei sprendimai sutaps su opozicionierių parengtomis programomis, bus palaikomi visi "miestui nekenkiantys" pasiūlymai.

Pirmasis Tarybos susitikimas parodė, kad šią kadenciją bus girdima spalvingų pareiškimų ir matoma intriguojančių pasirodymų.

Visuomeninio rinkimų komiteto "Puteikis Plius" frakcijos nariai posėdžio metu užsidėjo respiratorius, taip išreikšdami savo protestą.

"Kai meras perskaitė koalicijos sutartį, Tarybos salėje pasklido negeras kvapas. Gaila, kad daugumą sudaro jungtinė koalicija su Tomaševskio bloku, kurią Valstybės saugumo departamentas įvardijo kaip pavojingą Lietuvos suverenitetui", - aiškino poelgio motyvą komiteto pirmininkė Nina Puteikienė.

Moteris pabrėžė, kad protestas nukreiptas ne prieš tautines mažumas, kurios esą privalo būti įtrauktos į miesto valdymą, tačiau prieš Tomaševskio bloko politikus, atvirai remiančius Rusijos agresiją Ukrainoje.

"Padeda geri žmonės"

Vienas iš įdomesnių šios Tarybos "egzempliorių" - 39-erių konservatorius Tomas Meškinis. Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktos paskutinės gyventojų pajamų mokesčio deklaracijos duomenimis, jis per metus sugebėjo išgyventi gaudamas vos 335,06 lito ir nesumokėjęs nė cento mokesčių.

Paklaustas, kaip pavyko taip padaryti, jis tvirtino, kad padeda "geri žmonės". Paprašytas patikslinti, kas yra tie "geri žmonės", konservatorius teigė, jog tai - šeima. Jis taip pat sakė neprisimenąs, ar 2013-aisiais, už kuriuos prieš rinkimus tikriausiai ir buvo pateikta paskutinė deklaracija, turėjo kokį nors darbą.

"Šiuo metu irgi gyvenu iš šeimos turimų akcijų", - sakė T. Meškinis.

Paprašytas patikslinti, kurioje srityje dėl šeimos turimų akcijų turėtų vengti balsuoti, kad nesupainiotų viešų ir privačių interesų, T. Meškinis tikino, kad iki šiol tuo nesidomėjo, taip pat negalėjo pasakyti, kuo užsiima minėtos bendrovės, kurių akcijų turi jo šeima.

"Interesais visiškai nesidomėjau, nes iki paskutinio momento nesitikėjau patekti į Tarybą. Joje atsidūriau tik vienai iš kolegių atsisakius mandato", - tikino pokalbininkas, Tėvynės sąjungos-Krikščionių demokratų rinkimų sąraše buvęs antroje vietoje, bet rinkėjų "nureitinguotas" į penktąją.

Perstumdė kėdes

Prisiekę Tarybos nariai pradėjo pirmąjį posėdį, kurio darbotvarkėje - senų vadovų atleidimas ir naujų paskyrimas.

"Vakarų ekspresas" anksčiau jau rašė, kad šios kadencijos valdančioji koalicija nusprendė, jog administracijos direktoriaus postas bus perleistas liberalui Sauliui Budinui.

50-metis S. Budinas Kauno politechnikos institute yra įgijęs inžinerinį išsilavinimą, iki 2009 m. jis vadovavo savo įmonei, o po to - "Regitros" Klaipėdos skyriui. Politikas save įvardijo "ambicingu ir ryžtingu vadovu", kuris neįžeidinės žmonių ir vertins darbą komandoje.

Prisistačiusiam kandidatui iš opozicijos pasipylė klausimai. Politikai domėjosi, kodėl miestui mažėjant "valdininkų armija" vis didėja ir kaip bus sprendžiama ši problema. Maža to, domėtasi, ar Savivaldybė žada "atverti duris" miestiečiams.

Anot S. Budino, valdininkų skaičiaus jis neketina mažinti, kadangi šiuo metu tarnautojų skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų, ir taip vienas iš mažiausių Lietuvoje.

Vis dėlto daugiausia diskusijų tarp politikų kilo dėl būsimo administracijos vadovo atlyginimo. Buvo nuspręsta, kad S. Budinas prie atlyginimo gaus 60 proc. dydžio priedą. Visas jo atlyginimas sudarys apie 1,7 tūkst. eurų "į rankas". Šis atlyginimas mažai kuo skirsis nuo to, kurį politikas gaudavo dirbdamas "Regitros" filialo vadovu.

Meras pripažino, kad nemenkas priedas - "pakankamai rimtas", tačiau toks sprendimas priimtas dėl to, kad administracijos vadovo darbotvarkė gerokai viršys įprastinį darbo krūvį.

"Jei matysime, kad krūvis yra mažesnis ar yra kažkokių nepasitenkinimų darbe, galėsime prie šito klausimo sugrįžti", - sakė V. Grubliauskas.

S. Budinas pareigas pradės eiti nuo gegužės 4 dienos. Per šį laiką politikas turės atsisakyti Tarybos nario mandato ir išeiti iš darbo "Regitroje". Iki tol pareigas laikinai eis Savivaldybės Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Be to, S. Budinui atsisakius mandato miesto Taryboje jį turėtų pakeisti socialinis darbuotojas Saulius Liekis.

Nepaliks be posto

Be posto neliks ir anksčiau administracijai vadovavusi J. Simonavičiūtė. Slapto balsavimo metu nuspręsta, kad ji taps mero pavaduotoja.

Nuo šiandien pareigas pradėsianti eiti J. Simonavičiūtė taip pat sulaukė lavinos įvairiausių klausimų, tarp kurių - planuojamos kuruoti sritys.

"Šia tema nediskutavome. Manau, kad kitais kampais reikėtų pasižiūrėti į tas sritis. Kaip pavyzdys - baseinas. Ar tai sporto, ar statybos objektas?" - aiškino vicemerė, pridūrusi, kad daugelį metų besisukant politikoje bei administruojant Savivaldybę teko susidurti su daugeliu sričių, tad ji nejaustų diskomforto dirbdama prie bet kokio projekto.

J. Simonavičiūtei nuo politikų kliuvo ir už netvarką "Kultūros fabrike" bei jo veiklos organizavimą, tačiau šiuos klausimus moteris nukreipė įmonės valdybai, kuri administruoja inkubatorių.

Komiteto "Puteikis plius" narė Ligita Girskienė domėjosi, ar J. Simonavičiūtė žada atsisakyti arogantiško bendravimo stiliaus su miestiečiais. Vicemerė pareiškė, kad ji greičiau yra griežta, nei arogantiška, todėl jai išsakant savo tvirtą poziciją miestiečiams galėjo pasirodyti, kad ji - arogantiška.

"Į pareigybės aprašymą įtrauksime šypsojimąsi", - juokavo V. Grubliauskas.

Vicemero posto neprarado liberalas Artūras Šulcas. Buvęs žurnalistas ir 20 metų politikoje besisukantis vicemeras taip pat sulaukė opozicijos politikų klausimų ir prašymų.

Šie domėjosi, kodėl "Klaipėdos vanduo", kurios stebėtojų tarybą sudaro liberalai, nuolat remia džiazo festivalius, taip pat politiko buvo prašyta įvardinti bent 10 darbų, kuriuos jis nuveikė eidamas vicemero pareigas.

Politikas tikino, kad festivalius "Klaipėdos vanduo" rėmė ir prieš V. Grubliauskui ateinant į valdžią, tačiau pasiūlymo į stebėtojų tarybą įtraukti ne tik liberalus jis neatmetė.

A. Šulcas įvardijo, kad svarbiausi šios kadencijos darbai - spręsti viešojo transporto, atliekų tvarkymo, centralizuoto šildymo problemas.

Be vis to, politikams pažadėta, kad Atgimimo aikštė greičiausiai nebus užstatyta - bus ieškoma sprendimo ją sutvarkyti, o užstatymo klausimas liks ateinančioms kartoms.

Kas jie tokie?

Pagal profesijas pagal tarp naujosios miesto valdžios atstovų daugiausiai yra inžinierių mechanikų - net šeši. Tarp jų - ir naujasis Savivaldybės administracijos vadovas S. Budinas, ir jo pirmtakė J. Simonavičiūtė. Yra ir keletas kitų sričių inžinierių.

Netrūksta ir meninių profesijų atstovų, kurių viršūnėje - pats meras V. Grubliauskas.

Valdančioji dauguma

Liberalai

Saulius Budinas* - inžinierius mechanikas, iki šiol vadovavęs "Regitros" Klaipėdos filialui.
Arvydas Cesiulis - istorikas, dėstantis Klaipėdos universiteto Politologijos katedroje.
Simonas Gentvilas - sociologas, miestų vystymosi studijų magistras, asociacijos "Klaipėdos regionas" vykdomasis direktorius.
Vytautas Grubliauskas - estradinio orkestro vadovas, praėjusios kadencijos meras.
Algirdas Grublys - technikas, mokytojas, UAB "Leteka" (žuvininkystė) projektų vadovas.
Vidmantas Plečkaitis - inžinierius mechanikas, VšĮ "Anabazis" (antrinės žaliavos) gamybos padalinio vadovas.
Judita Simonavičiūtė - inžinierė mechanikė, iki šiol ėjusi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorės pareigas.
Lina Skrupskelienė - politologė, teisės ir valdymo magistrė, Seimo nario padėjėja-sekretorė.
Artūras Šulcas - režisierius, iki šiol ėjęs Klaipėdos vicemero pareigas.
Audrius Vaišvila - pramonės suvirinimo technologas, UAB "Alvos verslas" (komercinių patalpų nuoma) direktorius.
Vygantas Vareikis - istorikas, Klaipėdos universiteto Istorijos katedros vedėjas.
Alina Velykienė* - verslo administravimo vadybininkė, rinkodaros vadybos magistrė, iki šiol ėjusi Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigas.
Vietoje savivaldybės administracijos direktoriumi paskirto S. Budino ir vėl Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja pretenduojančios tapti A. Velykienės į Tarybą turėtų ateiti VšĮ Klaipėdos psichikos sveikatos centro socialinis darbuotojas Saulius Liekis ir pedagogė, UAB "Mano būstas LT" Klaipėdos regiono vadovė Vaida Žvikienė.

"Klaipėdos" visuomeninis rinkimų komitetas

Vytautas Čepas - psichologas, iki šiol buvęs uostamiesčio vicemeru.
Rimantas Taraškevičius - ižinierius statybininkas, UAB "Klaipėdos monolitas" valdybos pirmininkas.

"Rusų aljansas"

Tatjana Fedotova - istorikė, baigusi ir anglų kalbą, Klaipėdos M. Gorkio pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja.
Aleksandras Michailovas* - radijo inžinierius, iki šiol ėjęs Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas.
Jolanta Skrabulienė - socialinė darbuotoja, viešojo administravimo specialistė, Klaipėdos specialiosios mokyklos-daugiafunkcio centro "Svetliačiok" dienos socialinės globos skyriaus vedėja.
Vladimiras Vlasovas - automatizacijos inžinieriuselektromechanikas, pensininkas.
A. Michailovą, vėl pretenduojantį tapti Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju, turėtų pakeisti chemijos inžinierius, UAB "Inspectorate Klaipėda" laboratorijos vadybininkas Andrej Kugmerov.

Socialdemokratai

Valdemaras Anužis - gydytojas, "Sodros" Klaipėdos skyriaus vadovas.
Lilija Petraitienė - ekonomistė, Seimo nario padėjėja.
Jonas Sąlyga - gydytojas, Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas.

"Tvarka ir teisingumas"

Artūras Razbadauskas - gydytojas, biomedicinos mokslų daktaras, teisės ir valdymo specialistas, Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto dekanas.
Aldona Staponkienė - teisininkė, Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos "Bega" juristė.

Visuomeninis rinkimų komitetas "Puteikis plius"

Ligita Girskienė - filologė, turinti ir edukologijos magistro kvalifikacinį laipsnį, DNSB "Bandužiai" valdybos pirmininkė.
Nina Puteikienė - žurnalistė, Lietuvos jūrų muziejaus Ryšių su visuomene skyriaus vedėja.
Alfonsas Vildžiūnas - choro dirigentas, Klaipėdos koncertų salės choro "Aukuras" meno vadovas.

Konservatoriai

Arūnas Barbšys - inžinierius mechanikas, šiuo metu užsiimantis individualia konsultavimo veikla.
Rimantas Didžiokas - inžinierius mechanikas, Klaipėdos universiteto profesorius.
Laisvūnas Kavaliauskas - keramikas, Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius.
Konservatorius Tomas Meškinis - ekonomistas, transporto ir verslo vadybininkas, Muzikos centro seniūnaitijos seniūnaitis.

Lietuvos rusų sąjunga

Viačeslav Titov - vadybininkas, UAB "Prūsijos centras" (turizmo ir kelionių agentūra) direktorius.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder