Mieste pamatytas paukštis pradžiugino ne visus

Mieste pamatytas paukštis pradžiugino ne visus

Pačiame uostamiesčio centre - miestiečius stebinantis paukštis. Paklydėlį įamžinusios klaipėdietės nuotraukomis pasidalijo "Facebook". Jį išvydę keli internautai net pamanė, kad tai - pingvinas. Tačiau paaiškėjo, kad Dangės upės krantinėje glaudėsi kormoranas. Kaip jis čia pateko?

"Vargšiukas pasimetęs tupi ir atrodo, kad nelabai supranta kur yra", - rašė paukščio nuotrauka "Facebook" pasidalijusi klaipėdietė.

Netrukus paukštį nufotografavo ir kita klaipėdietė. Ji spėjo, kad kormoranas greičiausiai į Klaipėdą pateko atplaukęs laivu, mat neatrodo, kad jis gali skraidyti. Imta nuogąstauti, kad gyvūnas yra susižeidęs.

Anot Ventės rago ornitologijos stoties vadovo Vytauto Jusio, net į miestą užklydusio kormorano atvykėliu vadinti negalima.

"Jis - ne atvykėlis, o Lietuvos gyventojas", - pastebėjo ornitologas.

Komentuodamas šalia Dangės krantinės esantį kormoraną, specialistas aiškino, kad šie paukščiai gyvena būriais, tad neįprasta, jog čia tupi tik vienas paukštis.

V. Jusys spėjo, kad greičiausiai jis yra paklydęs jauniklis. Jis sakė, kad šie paukščiai gyvena ne miškuose, o vandens telkinių ir upių pakraščiuose, tad jų esti ir Nemuno deltoje.

"Kai kurie jų nebijo net žmonių. Žinoma, dažniausiai bijo, bet pasitaiko, kad dalis jauniklių nebijo", - aiškino V. Jusys.

Tiesa, ornitologas aiškino, kad pastebėjus sužeistą kormoraną ar kitą paukštį, jį skubėti neštis namo ir gydyti nederėtų. Už tai net gresia bauda.

"Pamačius sužeistą paukštį reikia skambinti telefono numeriu 112. Šios tarnybos darbuotojai praneš gamtosaugininkams. Laukinį paukštį pasiimti iš gamtos ir neštis namo net draudžia įstatymai", - kalbėjo J. Jusys.

Jis dėstė, kad žmonės rūpinasi gamta ir dažnai skambina į Ventės rago ornitologinę stotį teiraudamiesi, kaip galėtų padėti sužeistam paukščiui. "Nukreipiame į gyvūnų globėjų asociaciją arba į BPC", - tikino ornitologas.

Žvelgdami į kormorano miesto centre nuotrauką, ne visi klaipėdiečiai liko patenkinti. Kai kurie priminė jų esą daromą skriaudą gamtai.

Gamtininkai sutinka, kad kormoranų ekskrementai kenkia spygliuočiams ir juos net žudo. Tačiau pastebima, kad šie paukščiai yra naudingi lapuočiams. Štai kormoranų išdžiovintuose pušynuose Kuršių nerijoje jau dabar auga lapuočiai, tad gamtininkai sako, kad šie paukščiai net gali prisidėti prie miškų atkūrimo Kuršių nerijoje.

Kormoranai Lietuvoje gyvena nuo viduramžių ir yra nepelnytai vadinami invazine rūšimi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder