„Meridianas“ jau doke

„Meridianas“ jau doke

Su burlaivio "Meridianas" savininku Aloyzu Kuzmarskiu kalbėjome jam stovint laivo denyje tada, kai jis dar buvo Kuršių marių viduryje. Plaukiant pro Biržos tiltą vantai buvo užsikabinę, neužteko aukštalipių stūmimo kojomis, teka burlaivį varyti šiek tiek atgal ir dar kartą bandyti. Kai jis pagaliau praplaukė tiltą, operacijos pažiūrėti atėję klaipėdiečiai plojo.

"Malonus ir geras įspūdis, kitaip sakant, lauktas momentas. Džiaugiuosi, kad oras šiandien nuostabus, toks, kokio reikia vykdant tokias operacijas ir tokius atsakingus darbus", - kalbėjo A. Kuzmarskis.

Jis pasidžiaugė, kad nepaisant to, jog burlaivis į remontą buksyruojamas ne trečiadienį, kaip planuota, o antradienį, tiek vienoje, tiek kitoje Danės upės pusėje krantinėse  prisirinko nemažai klaipėdiečių.

Pro Pilies tiltą praplaukta be jokių kliūčių. Atplaukus prie doko dar apie 20 minučių buvo laukiama, kol jis paskęs į reikiamą gylį, tada maždaug 20 minčių burlaivis buvo vedamas į doką ir jame buvo jau po 12 val. Maždaug apie 12.30 val. buvo pradėtas po truputį kelti.

"Sudėtingiausias dalykas buvo praplaukti Biržos tiltą. Ant pakelto tilto laikėme 6 aukštalipių komandą. Jie kojomis atstūmė vantus, trosus. Kitu atveju nebūtume galėję praeiti, būtume užkliuvę, nes tiltas tik prasidarė. Padėjo ir vilkikų įgulų meistriškumas, ir apskritai viską kartu sudėjus buvo palanki situacija", - pasakojo laivo savininkas.

Prižiūrėti tokį laivą kaip "Meridianas" nėra lengva. Stovėdamas prie krantinės jis kiekvieną mėnesį reikalauja lėšų ir priežiūros, rudenį ir žiemą dar daugiau. Dieną naktį jame turi būti budima, jam reikalinga įgula ir t. t. Kas 5-6 metus jis turi būti dokuojamas, valomas, dažomas, tikrinamos siūlės, atliekami suvirinimo darbai, ir  už visa tai, be abejo, reikia mokėti. Pasak A. Kuzmarskio, laivas yra gyvas mechanizmas. "Jam reikalingas ne tik mūsų, bet ir miesto vadovų supratimas. Labai svarbu, kad nesiskirtų žodžiai ir darbai. Džiaugiuosi, kad mes sugebėjome "Meridianą" išsaugoti, kad miesto gyventojai tai vertina", - sakė A. Kuzmarskis.

Į bendrovę "Klaipėdos laivų remontas" prieš 7 metus "Meridianas" buvo plukdomas irgi spalio pabaigoje. Tada jam buvo atliekamas kapitalinis remontas. "Labai gerai pamenu, ir kaip plukdėme į remontą, ir kaip grįžome atgal atsistoti prie krantinės Danės upėje. Tada ir tiltas nepasikėlė, ir audra prasidėjo, bet žmonės vis tiek stovėjo tas 4 valandas, kol mes praplaukėme tiltą. Taip jie atidavė pagarbą laivui. Tuo džiaugiausi. Esame klaipėdiečiai ir kiekvienas turime duoti miestui tai, ką galime, kad jame būtų gera gyventi. Tikiuosi, kad po 10 dienų "Meridianas" vėl stos į savo vietą prie krantinės", - sakė A. Kuzmarskis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder