Lauk iš bendrabučio varoma romė pasijuto neviltyje

Lauk iš bendrabučio varoma romė pasijuto neviltyje

Uostamiesčio Minijos gatvėje įsikūrusiame viename bendrabučių gyvenančiai romų kilmės moteriai - neramios dienos. Pas ją ketina apsilankyti Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, ketvirtadienį susitikęs su šios moters graudžią istoriją papasakojusiu Vilniaus romų bendruomenės atstovu Stepu Visocku.

Minijos gatvėje esantys Klaipėdos bendrabučiai pagarsėję liūdnai. Įėjus į dažno laiptinę pasitinka tamsa, kurioje galima įžvelgti išdarkytas, apipaišytas sienas. Aplink namus mėtosi šiukšlės, o kai kurie bendrabučiai - dažnai policijos lankoma vieta.

Kaltina žmogaus teisių pažeidimu

Žvejybos uosto rajone gyvenančią romų tautybės moterį bendrabučio gyventojai užsimojo išmesti lauk.

"Susitikome Vilniuje su mūsų bendrijos nare, neįgalia moterimi. Ją užpuolė kaimynai, nes jos kilmė - romų. Kaimynai nenori, kad ji gyventų kaimynystėje, supyko net namo "komendantė". Jai neleidžiama net skalbti drabužių. Tad reikia spręsti šią problemą. Lietuvoje vykdoma Europos Sąjungos romų bendruomenės intregracijos į visuomenę programa. Tad tą mes ir darome", - dienraščiui pasakojo S. Visockas.

Jis teigė, kad susitarė susitikti su V. Grubliausku ir pradėti spręsti šią problemą. Papasakojęs merui į ją besikreipusios moters istoriją, jis teigė likęs maloniai nustebintas - V. Grubliauskas pažadėjo apsilankyti šios moters namuose ir įvertinti situaciją.

S. Visockas tikino, jog į keblią padėtį patekusi moteris nėra kalta, kad sulaukė kaimynų rūstybės.

"Šventės yra šventės. Kaimynai skundžiasi girdintys riksmus, nors tokių dalykų nėra. Tačiau "užsisėdo", jiems reikia ją išgyvendinti", - piktinosi Vilniaus romų bendruomenės atstovas.

Jis teigė, kad bendrabučio gyventojai surinko parašus, kad išgyvendintų romų tautybės moterį. "Tai žmogaus teisių pažeidimas", - konstatavo S. Visockas.

Jis informavo, kad dėl šios istorijos gali prasidėti ir teismo procesas. Mat vyras sakė turintis žinių, kad namo gyventojai moterį dėl jai pačiai nežinomų priežasčių jau padavė į teismą.

Įžeidinėja net gatvėse

Lietuvos romų bendruomenės pirmininkas Ištvanas Kvik "Vakarų ekspresui" teigė, kad lietuviai nėra tolerantiški romų tautybės žmonėms.

"Žmonės vertinami stereotipiškai. Dėl to kenčia visa bendruomenė. Reikia tiek bendruomenės, tiek visuomenės abipusio bendradarbiavimo. Žiniasklaida skleidžia žinias, kad romų kilmės žmonėms vykdo nusikaltimus, tačiau nepateikia gerųjų pavyzdžių, kai mūsų bendruomenė puikiai integruojasi į visuomenę", - problemą aptarė I. Kvik.

Bendruomenės pirmininkas akcentavo, kad romų kilmės žmonės net gatvėse būna įžeidinėjami. "Buvo atvejų, kai neleisdavo eiti į kavinę arba kokią parduotuvę. Turime institucijas, kurios tai tiria. Bendraujame su Žmogaus teisių komitetu Seime. Bendruomenė daro daug dalykų, kad būtų kuo mažiau atskirties", - kalbėjo jis.

Mero dėmesys

"Planuojama ją iškeldinti teismo sprendimu", - žiniomis apie padėtį Minijos gatvėje esančiame bendrabutyje pasidalijo V. Grubliauskas.

Jis teigė negalintis būti viršesnis už teismo sprendimą, kuris bus priimtas. "Tačiau pažadėjau apsilankyti vietoje, pasikalbėti tiek su moterimi, tiek su kaimynais", - pažadėjo V. Grubliauskas.

Jis svarstė, kad namo gyventojų motyvai kreipiantis į teismą turi būti gana stiprūs, kad šie drįstų imtis tokių veiksmų.

"Tik išsiaiškinęs situaciją galiu pasakyti savo nuomonę. Išankstinių vertinimų būti negali", - teigė V. Grubliauskas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder