Laivų remontininkai jau kraustosi

Laivų remontininkai jau kraustosi

Vakar žengtas pirmas rimtas žingsnis AB "Klaipėdos laivų remontas" (KLR) gamybinę veiklą iškeliant į Jūrų perkėlos terminalą pietinėje uosto dalyje. Kol kas kraustymosi ir laivų remonto darbai derinami ir vieni kitiems netrukdo.

Šią savaitę į Klaipėdos uostą atvyko plaukiojantysis lenkų kranas "Maja", kurio keliamoji galia - 300 tonų. Jis turėjo užsakymą kitoje kompanijoje, bet KLR pasinaudojo šia situacija ir pasamdė "Mają" savo kranui perkelti į kitą vietą.

"Maja" pakėlė 250 tonų sveriantį KLR portalinį kraną "Kirovec", užsidėjo ant savęs, nuplukdė uosto akvatorija į Jūrų perkėlos terminalą, iškėlė ir padėjo ant krantinės. Ši unikali operacija vakar turėjo būti baigta apie 20 val. Krano perkėlimas - vienas iš sudėtingiausių KLR kraustymosi darbų.

Pasak KLR generalinio direktoriaus Alvydo Butkaus, kranas "Kirovec" reikalingas bendrovei norint vykdyti laivų remonto veiklą naujoje teritorijoje. Dirbant nuosekliai ir tvarkingai gamybinę veiklą iš senamiesčio ketinama iškraustyti iki kitų metų pavasario.

Dar šiemet į 146-147 krantines bus nuplukdytas vienas KLR plaukiojantysis dokas. Kitas dokas iškeliaus jau kitais metais. Įsigytoje Laivų techninės priežiūros bazėje dalis gamybinių staklių yra, tačiau kita dalis bus perkraustyta iš dabartinės KLR teritorijos. Taigi į naują vietą bus pergabentas ir staklynas.

"Gamybinę veiklą kol kas vykdysime po truputį tiek naujoje, tiek senoje teritorijoje. Mes ir kraustomės, ir kartu remontuojame laivus. Rytoj jau vieną laivą nuleisime ant vandens ir jo vietoje į doką statysime kitą, taigi darbai vyksta", - sakė A. Butkus.

Šiuo metu KLR gamybinę veiklą atlieka 60 darbuotojų. Pasak A. Butkaus, iš pradžių juos slėgė nežinomybė dėl ateities, tačiau dabar, kai jau viskas aišku, jie džiaugiasi, kad remontinė veikla bus tęsiama toliau.

Dabartinėje KLR teritorijoje bendrovė toliau vykdys Kruizinių laivų terminalo operatorės funkcijas, ketina plėsti Klaipėdos pilies uostą, prie krantinių aptarnauti laivus. Planuojama vykdyti ir nekilnojamojo turto projektus. Šiemet spalį KLR pradės ir nebereikalingų pastatų griovimo darbus, valys teritoriją.

Beje, šiandien miesto Taryba spręs, ar leisti KLR 99 metams išsinuomoti du žemės sklypus, skirtus komercinei veiklai. Tokiam ilgam terminui planuojama išnuomoti 0,4 ha sklypą Priešpilio g. 5 bei 2,1 ha sklypą Priešpilio g. 9. Nurodoma, kad Priešpilio g. 5 sklypas yra vertas 220 000 Eur, o Priešpilio g. 9 - 978 000 Eur. Tad kasmet bendrovė turėtų mokėti po 0,4 proc. jų vertės siekiantį mokestį - atitinkamai 880 ir 3 912 Eur. Nuomotojas turės teisę kas 3 metus perskaičiuoti išnuomoto sklypo vertę, nuo kurios skaičiuojamas žemės nuomos mokestis.

Iki šiol KLR turėdavo gauti kas 2-3 metus politikų palaiminimą, jog gali nuomoti šiuos sklypus. Tačiau 2013-aisiais miesto Taryba tokio sutikimo nebedavė, nes bendrovė nebuvo įvykdžiusi pažado - nenutraukė gamybinės veiklos. Pagal 1994 m. Vyriausybės nutarimą bet kokia gamybinė veikla piliavietės teritorijoje turėjo būti nutraukta iki 2009 m.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder