Kuršių piliakalnis virsta sąvartynu

Kuršių piliakalnis virsta sąvartynu

Klai­pė­dos mies­to te­ri­to­ri­jo­je yra tik du tūks­tant­me­čio se­nu­mo kur­šių pi­lia­kal­niai, ta­čiau jie pa­smerk­ti ne­pa­gar­biai virs­ti at­gra­sio­mis kloa­ko­mis.

Ti­kru ne­le­ga­liu są­var­ty­nu jau tam­pa vi­kin­gų lai­kus me­nan­tis Pur­ma­lių pi­lia­kal­nis, esan­tis šiau­ri­nė­je mies­to da­ly­je prie ke­lio Klai­pė­da-Kre­tin­ga.

„Iš­ties tu­ri­me la­bai ma­žai kur­šiš­kų pa­vel­do­sau­gi­nių ob­jek­tų Klai­pė­dos te­ri­to­ri­jo­je. O pi­lia­kal­niai vi­sai ap­leis­ti, ap­žė­lę me­džiais, krū­mais, tad jei dar ir šiukš­lės pi­la­mos pir­mą­jį tūks­tant­me­tį po Kris­taus me­nan­čia­me pi­lia­kal­ny­je, tai yra skan­da­las. Juk šis kur­šiš­kas pa­vel­das yra did­mies­čio, Klai­pė­dos, te­ri­to­ri­jo­je, o ne kaž­kur gū­džia­me kai­me“, - LŽ pa­si­pik­ti­nęs ko­men­ta­vo ar­cheo­lo­gas, Ma­žo­sios Lie­tu­vos is­to­ri­jos mu­zie­jaus di­rek­to­rius dr. Jo­nas Ge­nys.

Šiukš­lių kal­nai auga

Nors Klai­pė­dą 1252 m. pa­sta­čius Me­mel­bur­go pi­lį įkū­rė Li­vo­ni­jos ri­te­rių or­di­nas, prieš jo in­va­zi­ją da­bar­ti­nio mies­to te­ri­to­ri­jo­se gy­ve­no kur­šiai. Jų pėd­sa­kus me­na ir uos­ta­mies­ty­je esan­tys du pi­lia­kal­niai: Žar­dės ir Pur­ma­lių.

Pa­sta­ra­sis pi­lia­kal­nis įsi­kū­ręs vaiz­din­go­je, šlai­tuo­to­je į Da­nę įte­kan­čio upe­liu­ko Pur­ma­lės pa­kran­tė­je. Kaip ir dau­gu­ma kur­šių pi­lių, taip ir Pur­ma­lių su­ny­ko XIII a., kraš­te įsi­kū­rus ka­la­vi­juo­čiams.

Šis pi­lia­kal­nis yra pa­skelb­tas vals­ty­bi­nės reikš­mės kul­tū­ros pa­vel­do ob­jek­tu, kaip ir gre­ta esan­ti se­no­vi­nė gy­ven­vie­tės vie­ta bei uni­ka­li va­di­na­mo­ji Pur­ma­lių ob­ser­va­to­ri­ja.

Pi­lia­kal­nio pa­šo­nė­je iki šiol yra tam ti­kra tvar­ka su­dė­tų ta­šy­tų ak­me­nų aikš­te­lė, vi­kin­gų lai­kais nau­do­tas sa­vo­tiš­kas al­kas. Di­do­ki ak­me­nys su­sta­ty­ti taip, kad bū­tų ga­li­ma ste­bė­ti Sau­lę ry­ti­nia­me dan­gaus skliau­te ir pa­gal jos pa­dė­tį nu­sta­ty­ti ka­len­do­ri­nes šven­tes.

Ne­pai­sant to, kad šis ar­cheo­lo­gi­nis-is­to­ri­nis komp­lek­sas - ak­me­nų ste­byk­la - ne tik sau­go­mas vals­ty­bės, bet ir įdo­mus vi­suo­me­nei, da­bar ši vie­to­vė la­biau pri­me­na dy­ką te­ri­to­ri­ją - Pur­ma­lės slė­nis ap­link pi­lia­kal­nį ir jo prie­igos tie­siog nu­sė­tos šiukš­lė­mis, bui­ti­nė­mis at­lie­ko­mis.


„Pi­lia­kal­nis virs­ta ne­le­ga­liu są­var­ty­nu. Kan­try­bės tau­rę per­pil­dė ne­se­niai ap­tik­tas nau­jas šiukš­lių kal­nas tie­siog prie pat pi­lia­kal­nio. Jei ne­sus­tab­dy­si­me šio pro­ce­so, il­gai­niui ši ar­cheo­lo­gi­nė ver­ty­bė virs pa­pras­čiau­siu šiukš­ly­nu“, - LŽ pa­sa­ko­jo klai­pė­die­tis Ta­das.

Jo ti­ki­ni­mu, at­sa­kin­gos tar­ny­bos tu­rė­tų im­tis prie­mo­nių, kad kur­šių pi­lia­kal­niai bū­tų tin­ka­mai pri­žiū­ri­mi.

Trūks­ta informacijos

Is­to­ri­kas J.Ge­nys pri­pa­ži­no, kad si­tua­ci­ja dėl kur­šių pi­lia­kal­nių Klai­pė­do­je iš­ties ne­nor­ma­li. „Jau ki­lo skan­da­las, kai pa­aiš­kė­jo, kad žmo­nės sa­vo šu­nis lai­do­jo ant Žar­dės pi­lia­kal­nio. En­tu­zias­tų dė­ka šis pi­lia­kal­nis bu­vo apt­var­ky­tas, o da­bar gir­džiu apie nau­ją skan­da­lą: Pur­ma­lių pi­lia­kal­nio vir­ti­mą są­var­ty­nu. Juk abu pi­lia­kal­niai yra Klai­pė­dos mies­to te­ri­to­ri­jo­je, tad ko­dėl at­sa­kin­gos tar­ny­bos, tvar­kan­čios žel­dy­nus, gat­ves, skve­rus, ar­cheo­lo­gi­nius pa­mink­lus pa­lie­ka nuo­ša­ly­je?“ – ste­bė­jo­si jis.

J.Ge­nio ma­ny­mu, bū­ti­na su­si­rū­pin­ti ir aiš­kes­niu Pur­ma­lių pi­lia­kal­nio vi­zua­li­niu pa­žy­mė­ji­mu, nes da­bar nu­dau­žy­tas stul­pas, by­lo­jan­tis apie pa­vel­do ob­jek­tą, yra at­okio­je vie­to­je.

„Gal žmo­nės net ne­ži­no, kad čia pi­lia­kal­nis? Ma­nau, lai­kas pa­vel­do­sau­gi­nin­kams, ar­cheo­lo­gams, val­di­nin­kams aps­vars­ty­ti kur­šiš­ko­jo pa­vel­do si­tua­ci­ją Klai­pė­do­je ir kaip ją ge­rin­ti“, - siū­lė jis.

Bau­dos - nemenkos

Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to (KPD) Klai­pė­dos te­ri­to­ri­nio pa­da­li­nio vy­riau­sia­sis vals­ty­bi­nis ins­pek­to­rius Lais­vū­nas Ka­va­liaus­kas LŽ tei­gė, kad pi­lia­kal­nio te­ri­to­ri­jos šiukš­li­ni­mas tei­siš­kai pri­lygs­ta pa­vel­do­sau­gi­nio ob­jek­to nio­ko­ji­mui.

„Bau­da už tai žmo­gui – įspė­ji­mas, ar­ba pi­ni­gi­nė sank­ci­ja nuo 500 iki 3000 li­tų. Be abe­jo, kar­tu su me­ri­ja tu­ri­me vyk­dy­ti to­kių ob­jek­tų prie­žiū­rą, ta­čiau fi­ziš­kai ne­įma­no­ma kiek­vie­no ap­lan­ky­ti. Tai ypač pa­sa­ky­ti­na apie at­okiau mies­to esan­čius ob­jek­tus, ku­rie, de­ja, šiukš­li­na­mi nuo­lat. Ži­no­ma, po sig­na­lo apie prie Pur­ma­lių pi­lia­kal­nio ver­čia­mas šiukš­les, rea­guo­si­me“, - tei­gė jis.

Klai­pė­dos me­ri­jos Pa­vel­do­sau­gos sky­riaus ve­dė­jas Vi­ta­li­jus Juš­ka taip pat LŽ ti­ki­no, kad bus kreip­ta­si į ati­tin­ka­mas val­diš­kas tar­ny­bas dėl šiukš­lių su­rin­ki­mo ir jų iš­ve­ži­mo.

„La­bai su­nku žmo­nes iš­mo­ky­ti kul­tū­ros. Pri­pa­žin­siu, kad ne­ge­rai, jog vie­niems se­niau­sių pa­vel­do ob­jek­tų Klai­pė­do­je sto­ko­ja dė­me­sio. Pur­ma­lių pi­lia­kal­nio ir ar­cheo­lo­gi­nio komp­lek­so at­ve­ju tai yra vals­ty­bės sau­go­mas pa­vel­do­sau­gi­nis ob­jek­tas, mes la­biau žiū­ri­me į sa­vi­val­dy­bės sau­go­mus, ku­rių mies­te 71. Jei pa­aiš­kė­tų, kad šiukš­les ver­čia ju­ri­di­nis as­muo, jam grės­tų bau­da net iki 40 000 li­tų“, - tei­gė val­di­nin­kas.

KPD Kon­tro­lės sky­riaus vy­riau­sia­sis vals­ty­bi­nis ins­pek­to­rius Re­nal­das Au­gus­ti­na­vi­čius LŽ tei­gė, kad Lie­tu­vos mas­tu la­biau­siai nuo šiukš­lin­to­jų ken­čia bū­tent tie pa­vel­do ob­jek­tai, ku­rie yra ša­lia mies­tų, gy­ven­vie­čių.

„De­ja, yra to­kia ten­den­ci­ja. Pa­pras­tai rea­guo­ja­me į pra­ne­ši­mus ir in­for­muo­ja­me sa­vo pa­da­li­nius, ap­lin­ko­sau­gi­nin­kus, ku­rie pri­va­lo fi­kuo­ti pa­žei­di­mus ir baus­ti šiukš­lin­to­jus“, - tei­gė jis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder