Kuo giliau į Sąjūdžio parką - tuo daugiau klausimų

Kuo giliau į Sąjūdžio parką - tuo daugiau klausimų

Spaudoje pasirodžiusi informacija apie Sąjūdžio parke pasodintus medžius ir jų kainas sukėlė daug klausimų miestiečiams. Pasipiktinimą sukėlė faktas, jog parke pasodinti ąžuolai, kurių kiekvienas kainavo 518 eurų. Klausimų kelia ir rangovų bei tiekėjų parinkimo procedūros.

Sąjūdžio parke, tarp Jūrininkų prospekto iki Prano Mašioto progimnazijos stadiono, šį pavasarį pasodinti 276 įvairių rūšių medžiai. Parkui įveisti Savivaldybė skyrė net 100 tūkst. Eur iš Aplinkos apsaugos programos lėšų. Iš jų 86 tūkst. eurų buvo skirti medžiams įsigyti, 14 tūkst. eurų - jiems pasodinti.

Įžvelgia korupciją

Mantas Luinys birželio 1 d. kreipėsi į miesto Tarybos Antikorupcijos komisiją prašydamas išaiškinti ar dėl galimai didelių Sąjūdžio parko medelių sodmenų kainų nėra galimos korupcijos apraiškų. Kreipimasis sykiu buvo atsiųstas ir "Vakarų ekspreso" redakcijai. Pats M. Luinys yra individualios įmonės "Agro Forest" direktorius. Dienraščiui jis aiškino, jog jo vadovaujama įmonė užsiima miško veisimu, tačiau tokiu kreipimusi jis esą nesiekia asmeninės naudos.

"Aš nusimanau apie medžius ir jų kainas, tačiau mano įmonė viešuosiuose pirkimuose nedalyvavo. Kreipiausi į Antikorupcijos komisiją gindamas viešąjį interesą", - užtikrino M. Luinys.

Antikorupcijos komisijai adresuotame rašte jis teigia, jog už 86 000 eurų galima įveisti (skaičiuojant 1ha/300sodinukų) nuo 20 iki 40 ha ąžuolyno, apie 100 ha pušyno arba beržyno, 40-70 ha liepų ar klevų miško (įskaitant žemės paruošimo ir medelių sodinimo išlaidas).

"Lyginant dekoratyvinius, aukštus sodmenis, tai pavyzdžiui, retą per 5 metrų aukščio sibirinį ar pilkąjį kėnį galima įsigyti už 150, storo kamieno aukštą ąžuolą - iki 180, klevą platanalapį - 130, buką - 45, gluosnį - 55, beržą - už 45 eurus ir t. t. Renkantis jaunesnio amžiaus minėtų rūšių medelius kaina gali kristi 10 ir daugiau kartų", - rašo M. Luinys ir prašo pateikti atliktų sodinimo darbų sąmatą Sąjudžio parke ir visų medelių įsigijimo kainas, surinkti kompetetingą komisiją ir įvertinti ar atlikti darbai atitinka rinkos kainą, taip pat įvertinti, ar tikslinga buvo sodinti brangius medžius, užuot įveisus daug daugiau tokios rūšies medžių.

Rašto autorius "Vakarų ekspresui" paaiškino, jog jo minimos sodinukų kainos yra paiimtos iš Kretingos bei Telšių medelynų.

Klaipėdietis visuomenininkas Germanas Čepas dienraščiui atsiuntė didelių medžių persodinimo bendrovės elektroninės parduotuvės nuorodą. Šioje bendrovėje 6,5 m aukščio, 3,8 m pločio lajos ir 17 cm kamieno skersmens paprastasis ąžuolas parduodamas už 300 eurų.

Kainos - trejiems metams

Lėšos parkui buvo skirtos Tarybos sprendimu iš Aplinkos apsaugos specialiosios programos.

"Tai yra ne mokesčių mokėtojų pinigai, o įmonių, kurios kompensuoja miestui už želdinių sunaikinimą arba finansuoja jų sodinimą kitoje vietoje, jeigu negali želdiniams skirti 10-12 procentus savo teritorijos, kaip to reikalauja įstatymas", - aiškino Klaipėdos mero pavaduotojas Artūras Šulcas.

Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė informavo, jog augalus Sąjūdžio parkui Savivaldybė pirko iš Lauko gėlininkystės bandymų stoties Vilniuje.

"Su šia įmone buvo pasirašyta trejų metų sutartis, kurioje išvardinti augalai, preliminarūs kiekiai ir įkainiai. Pagal tai, kokius medžius, kur galime sodinti, tokius iš jų ir įsigyjame. Lauko gėlininkystės bandymų stotis laimėjo atvirą viešą konkursą prieš, berods, dvejus metus, pasiūliusi mažiausią kainą", - sakė I. Šakalienė.

Supaprastintą atvirą konkursą įvairių rūšių ir veislių medžių, krūmų ir dekoratyvinių augalų daugiamečiams sodinukams įsigyti Savivaldybės administracija paskelbė 2015 m. sausio 26 d. Konkurse dalyvavo trys dalyviai. Ūkininkas P. R. Olisevičius pasiūlė 192 633,1 Eur kainą, UAB "Klaipėdos želdiniai" - už 177 403,36 Eur, Lauko gėlininkystės bandymų stotis - 167 674,6 Eur.

Tad Sąjūdžio parko augalams įsigyti buvo panaudota daugiau kaip pusė 3 metams suplanuotų lėšų.

Sutarties prieduose buvo numatytas preliminarus prekių kiekis ir nurodyta, kad jis gali keistis ne daugiau kaip 50 procentų, o prekių įkainiai galioja visą sutarties laikotarpį. Taip pat sutarties prieduose nurodoma techninė augalų specifikacija. Reikalaujama, kad sodmenys medelyne būtų persodinti nuo 3 iki 7 kartų, jų kamieno apimtis būtų nuo 18 iki 35 cm, šakų sistema - normaliai išsivysčiusi ir suformuota, lają sudarytų kamienas, iš jo išaugusios šakos ir dar iš jų išaugusios šakelės, augalai - sveiki, be pažeidimų ir kt.

Augalų asortimentą sudaro 212 pavyzdžių. Įdomiausias sutarties priedas - augalų kainynas. Pavyzdžiui, lapuočių medžių kainyne pigiausias yra himalajinis 3,5-4 m aukščio beržas. Jis kainuoja 92 eurus. Kitų lapuočių įkainiai - triženkliai. Brangiausias yra paprastasis 3,5-4,5 m aukščio, 30-35 cm pločio kamieno bukas. Jo kaina - 787 eurai.

Daugiausiai Savivaldybė numatė įsigyti po 25 vienos rūšies medžius. Pavyzdžiui, 4-5 m aukščio, paprastųjų klevų "Acer platanoides Columnare". Įdomu pastebėti, jog šių medžių su 25-30 cm pločio kamienu kaina yra 157 Eur/vnt, o jeigu jis 5 cm storesni - jau iki 409 Eur/vnt. Panašiai išauga ir paprastojo ąžuolo "Quercus robur Fastgiate Koster" kaina. Jeigu medis yra 4,5-5 m aukščio, turi 20-25 cm pločio kamienu - kaina 362 Eur/vnt, jeigu daugiau kaip 5 m aukščio ir 25-30 cm pločio kamienas - jau kainuoja 621 Eur.

Lauko gėlininkystės bandymų stotis Vilniuje veikia augalų centro "Multiflora" vardu. Paskambinę šio centro pardavimo vadovei Vidai Aleknienei mobiliuoju telefonu kaip paprasti klientai pasiteiravome, ar yra parduodamų paprastųjų ąžuolų. Pašnekovė atsakė, jog šiuo metu parduodami 3-3,5 m aukščio ąžuolai vazonuose. Jų kaina - po 53 eurus. Pasiteiravus apie galimybę įsigyti didesnį medį, "Multifloros" darbuotoja paaiškino, jog tokį augalą reikia užsakyti iš anksto ir pavasarį jis bus išrautas.

"Kaina priklausytų nuo ąžuolo dydžio, šakų lajos susiformavimo. Kainuotų apie 200 eurų", - sakė V. Aleknienė.

"Augalo kainą apsprendžia ne tik jo aukštis, kamieno skersmuo, lajos forma bet ir dekoratyvinės formos pavadinimas. 5 centimetrų kamieno skersmens skirtumas pasiekiamas ne per 1-2 metus. Jeigu Jus domina medžių kainos, galite pastudijuoti Europos augintojų kainų katalogus", - paaiškino kainų skirtumą Lauko gėlininkystės bandymų stoties direktorė Aušra Petrauskienė.

Paklausta, už kokią sumą augalų UAB "Lauko gėlininkystės bandymų stotis" jau pardavė Klaipėdos savivaldybei ir koks likutis dar likęs iš numatytos sumos trimetėje sutartyje, A. Petrauskinė atsakė, jog ši informacija yra konfidenciali.

I. Šakalienė savo ruožtu užsiminė, jog gali būti, jog įgyvendinus brangų Sąjūdžio parko projektą, asignavimai bus panaudoti per dvejus metus ir bus organizuojamas naujas viešųjų pirkimų konkursas.

Vedėja aiškino, jog per metus Savivaldybės administracija atlieka maždaug 60 augalų pirkimų, todėl sudarius trimetę sutartį lengviau dirbti.

"Nereikia kiekvienam darbui organizuoti pirkimo. Sutartyje numatytas didelis įvairių augalų spektras. Reikalingus augalus galime užsakyti iš anksto", - dėstė I. Šakalienė.

Iš vieno šaltinio

Sąjūdžio parko medžių sodinimo darbus atliko UAB "Klaipėdos želdiniai". Su šia bendrove, pasak I. Šakalienės, taip pat pasirašyta trimetė sutartis dėl medžių sodinimo ir priežiūros, laistymo.

Šiai paslaugai nupirkti 2015 m. sausio 19 d. Savivaldybės administracija buvo paskelbusi supaprastintą atvirą konkursą. Jame dalyvavo tik "Klaipėdos želdiniai". Vasario 12 d. bendrovė pripažinta konkurso laimėtoja. Šioje sutartyje trejų metų laikotarpiui užfiksuoti "Klaipėdos želdinių" teikiamų paslaugų įkainiai, kuriuos galima indeksuoti vieną kartą per metus tuo atveju, jeigu pasikeičia PVM dydis arba minimalios mėnesinės algos dydis.

Sutartyje nurodomi šalių įsipareigojimai ir atsakomybė, tarp kurių yra ir punktas, jog paslaugos teikėjas už pavėluotai ar nekokybiškai atliktas paslaugas surašius pažeidimo aktą įsipareigoja mokėti 150 Eur baudą. Sutarties prieduose pateikta techninės specifikacijos, kuriose nurodamos visos UAB "Klaipėdos želdinių" pagal sutartį atliekamos paslaugos, suskirstytos į septynis segmentus. Atskiri priedai skirti bendrovės aptarnaujamiems plotams, teritorijoms, adresams ir darbų atlikimo periodiškumui įvardinti.

Įdomi detalė, kovo 3 d. pasirašytoje sutartyje nebuvo darbų įkainių. Daugiau kaip po mėnesio, balandžio 13 d., Savivaldybės administracija ir "Klaipėdos želdiniai" pasirašė papildomą susitarimą, kuriame paaiškinama, jog įkainiai nebuvo pateikti sutartyje dėl techninės klaidos...

Medžių sodinimo paslauga "Klaipėdos želdinių" kainyne susiskirstyta į keletą punktų, kurie kelia klausimų: "6.20.1 Medžių pasodinimas, kai žemės gumulas iki 0,5-0,5-0,4 m vnt. kaina - 34,69 Eur, kiekis 10 vnt - kaina 346,90 Eur; 6.20.2 Medžių pasodinimas, kai žemės gumulas virš 0,5-0,5-0,4 m vnt. kaina - 42,85 Eur, kiekis 100 vnt. - kaina 4285 Eur; 6.20.3 Medžių pasodinimas, kai žemės gumulas iki 0,5-0,5-0,4 m vnt. kaina - 42,46 Eur, kiekis 10 vnt. - kaina 424,60 Eur, 6.20.4 Medžių pasodinimas, kai žemės gumulas virš 0,5-0,5-0,4 m vnt. kaina - 60,92 Eur, kiekis 10 vnt - kaina 609,20 Eur." Kuo skiriasi sutarties 6.20.1 ir 6.20.3 punktai? Viskas tas pats - tik kainos kitokios. Tad už kiek UAB "Klaipėdos želdiniai" sodina 10 medžių su tokio pat dydžio žemės gumbu: už 346,9 ar 424,6 Eur? Pagal kokius įkainius pasodinti 276 Sąjūdžio parko medžiai?

Pateikti Sąjūdžio parko augalų įsigijimo ir pasodinimo sąmatą bei kriterijus, kuriais remiantis buvo atrinkti augalai parkui, paprašėme Savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiosios specialistės Jolantos Rimkienės. Prašymas buvo nusiųstas specialistei elektroniniu paštu. Praėjus 4 darbo dienoms specialistė perdavė prašymą savo viršininkei I. Šakalienei. Ji atsakė, jog sąmatų nėra, tik darbų atlikimo aktai, kurių ji neprivalo žurnalistams teikti ir nurodė, jog tokių dokumentų kreiptumėmės raštu iš Savivaldybės administracijos direktorių Saulių Budiną. Pastarasis, dar birželio 13-ąją pakalbintas telefonu, žadėjo pasidomėti šia situacija, tačiau prašytos informacijos iki vakar dienos taip ir nesulaukė...

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder