Kūčių vakarienė: nuo tradicinės silkės iki tuno tartaro

Kūčių vakarienė: nuo tradicinės silkės iki tuno tartaro

Lietuvoje įvedus judėjimo tarp savivaldybių ribojimą, daugelis didžiąsias metų šventes švęs tik savo pačių šeimoje. Kad žmonėms nereikėtų gaišti laiko gaminant Kūčių vakarienę dviems ar keturiems asmenims, barai pasiūlė išsirinkti patiekalus iš jų siūlomų meniu. Dėl pandemijos atsiradusi paslauga sulaukė didelio pasisekimo – barai užsakymų gavo pakankamai.

UAB „Domo prekyba“ direktorės Aistės Stasiulienės teigimu, nors užsisakyti Kūčių vakarienę gyventojai galėjo tik prieš daugiau nei savaitę, užsakymų buvo tikrai labai daug. „Pagrindiniai užsakymai yra Kūčių stalui. Kalėdoms – šiek tiek mažiau. Čia, žinoma, tokius užsakymo gavo klubas – baras „Raketa“. Baras „Tabu“ daugiau užsakymų gavo Kalėdoms“, - pasakojo direktorė.

Nuo tradicijų iki prabangos

Daugiausia užsakymų, anot A. Stasiulienės, buvo 4 asmenų šeimai. Tačiau esant didesniam kiekiui žmonių yra galimybė užsisakyti maisto dvigubai. „Taip pat atsirado poreikis pagaminti vakarienę ir dviems žmonėms. Nors šito ir neplanavome, priėmėme užsakymus pradėjome ir tokiam skaičiui žmonių. Iš to susidarėme įspūdį, kad vis tik gyventojai šiemet planuoja sąžiningai švęsti didžiąsias metų šventes“, - kalbėjo vadovė.

„Į mūsų siūlomą maisto paketą įeina 12 patiekalų, įskaitant ir karštuosius. Kaina tokio paketo 4 žmonėms kainuoja 120 eurų. Bare „Tabu“ pateikėme mažesnį patiekalų pasirinkimą, tačiau ir maistas, įeinantis į jį yra kitoks – nuo tuno tartarų iki krevečių“, - apie siūlomą netradicinį Kūčių vakarienės variantą pasakojo pašnekovė.

„Raketoje“ užsakomoji į namus Kūčių vakarienė dviems žmonėms kainuoja 70 eurų, o „Tabu“ – 60 eurų.

Viename bare gyventojai galėjo rinktis labiau klasikinę vakarienę, kurią sudaro stintos, silkės su riešutais ir grybais, burokėlių karpačio, kūčiukai, lašiša, menkė ir t.t. Kitame - maistas buvo gerokai prašmatnesnis ir mažiau telpantis į tradiciškai atrodantį lietuvių Kūčių stalą: brusketos, tuno tartaras, lašiša, šamas, krevečių ir vaisių salsos ir t.t.

Visiškai tradiciškai

„Friedricho pasažo“ savininkė Daiva Kaveckienė teigia, kad užsakymų, paruošti Kūčių ir Kalėdų vakarienes bei pietus – netrūko. „Kūčioms gaminame visiškai tradicinį maistą: aguonų pieną, kisielių, kūčiukus, įvairias silkes ir t.t.“, - savo restorano siūlomą meniu vardino savininkė.

Kalėdoms ši maitinimo įstaiga kepa įvairią paukštieną, gamina jūros gėrybių rinkinius, paštetus, salotas ir kitus patiekalus.

„Standartiškai gaminame 4-iems žmonėms. Kūčių vakarienę sudaro 12 patiekalų ir kainuoja ji 75 eurus, o Kalėdiniai pietūs, kuriuos sudaro 9-10 patiekalų – 90 eurų“, - apie teikiamos paslaugos įkainius kalbėjo D. Kaveckienė.

Mažiau patiekalų – mažesnė kaina

Netrūko užsakymų ir klubui „Jazzpilis“. „Nors sulaukėme pakankamai norinčių pasinaudoti mūsų teikiama paslauga, tikrai nepersidirbsime. Neturėjome tikslo užsikrauti šiuo darbu nuo ryto iki vakaro, nes ir patys norime turėti šventes. Taip pat norėjome be streso viską susiplanuoti, todėl užsakymus priiminėjome iki pirmadienio“, - teigė klubo direktorė Lina Gedminienė.

Maistą 4 asmenų šeimai klubas gamino ir Kūčioms, ir Kalėdoms. Tačiau buvo nemažai tokių, kurie prašė vakarienės tik dviems žmonėms. „Žinoma, kažkurių patiekalų žmonės nepageidavo, tai kai ką išėmėme iš bendro vakarienės rinkinio ir automatiškai mažinome kainą“, - pasakojo pašnekovė.

Kūčių vakarienę klubas siūlė ne visiškai tradicinę. Meniu sudarė tokie patiekalai, kaip skumbrės kremas, talentingo meistro pagaminti sušiai, pupelių humusas, burokėlių salotos, o taip pat neapsieita be silkės. Karštus patiekalus sudaro žuvis. Nei kūčiukų, nei kisieliaus siūlomame meniu nėra. „Pagalvojome, kad žmonės, tikriausiai, norės ir patys kažką simboliškai pasigaminti. O mūsų tikslas buvo pasistengti, kad gyventojams nereikėtų praleisti virtuvėje visos dienos“, - kalbėjo vadovė.

Kalėdoms klubas siūlo tradicinę baltą mišrainę su netradiciniu patiekimu, vištienos kepenėlių paštetą, krevetes, „Mocarelos“ sūrį ir kitus įvairius patiekalus. Karštą maistą buvo galima rinktis iš keturių mėsos variantų.

Kūčių vakarienės pasiūlymas 4-iems žmonėms kainuoja 100 eurų, o dviems – 50 eurų.

Gamino tik dviem

Vienas iš burgerių ir barbekiu restorano „Meat Lovers“ įkūrėjų Paulius Bartkevičius teigia, kad nors apsiribojo tik Kūčių vakarienės gaminimu dviems žmonėms, užsakymų taip pat sulaukė nemažai. „Norėjom ir darbuotojams leisti atsipūsti ir pailsėti, todėl nusprendėme gaminti žmonėms tik Kūčų vakarienę“, - apie restorano sprendimą pasakojo savininkas.

Patiekalų asortimentas, anot P. Bartkevičiaus, ganėtinai tradicinis – silkė, bulviniai blynai, burokėliai ir kiti patiekalai. Šį pasiūlymą sudaro 12 patiekalų ir dviems žmonėms tokia vakarienė kainuoja 50 eurų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder