KU Botanikos sodui – tarptautinis įvertinimas

KU Botanikos sodui – tarptautinis įvertinimas

Klaipėdos universiteto (KU) Botanikos sodas sulaukė tarptautinės botanikos sodus vienijančios asociacijos Botanical Gardens Conservation International“ (BGCI)  įvertinimo. KU Botanikos sodui įteiktas sertifikatas, jog jis atitinka visus aukščiausius tarptautinius botanikos sodams keliamus standartus. Tokį įvertinimą iš Lietuvoje veikiančių keturių universitetinių botanikos sodų turi du – taip pat šiemet šio sertifikato sulaukė ir Vilniaus universiteto Botanikos sodas.

„BGCI yra tarptautinis botanikos sodų konsorciumas, vienijantis daugiau nei šešis šimtus sodų visame pasaulyje. Šio tinklo nariai dalyvauja daugybėje įvairių projektų bei veiklų, tačiau pagrindinė organizacijos misija yra biologinės įvairovės apsauga. Tam, kad gauti šį sertifikatą, mes turėjome pasirengti kolekcijų vadybos, vandens tausojimo, taip pat ir šiukšlių rūšiavimo strategijas. Atlikę visus žingsnius buvome vertinami ir sulaukėme žinios, kad esame akredituoti.“, - pasakojo KU Botanikos sodo direktorė Asta Klimienė.

Anot KU Botanikos sodo direktorės, įgyvendinant pagrindinę konsorciumo keliamą misiją, didelis dėmesys bus skiriamas ir edukacijai bei švietimui. Siekiant, kad sodas būtų akredituotas ir gautų sertifikatą, teko parengti programas bei veiklas, kurios bus siūlomos visuomenei, siekiant, kad požiūris ir supratimas apie biologinės įvairovės apsaugos svarbą būtų keičiamas nacionaliniu mastu.

„Tai, kad tapome akredituotu botanikos sodu, suteiks mums globalios naudos. Dalyvaudami įvairiuose projektuose bei tyrimuose kartu su kitais tarptautinio konsorciumo nariais, mes galėsime prisidėti prie globalių veiklų, ypač šiame, klimato kaitos kontekste. Mūsų darbuotojai taip pat turės galimybę tobulinti savo įgūdžius dalyvaudami įvairiose tarptautinėse konferencijose bei projektuose, mainų programose.“, - privalumus vardino A. Klimienė.

KU rektoriaus prof. dr. Artūro Razbadausko teigimu, šis tarptautinis įvertinimas rodo ne tik didelį botanikos sodo įdirbį, tačiau ir atveria naujas galimybes mokslininkams.

„Bet kuri laboratorija universitete turi būti akredituota. Mūsų botanikos sodas tam tikra prasme taip pat yra laboratorija, kadangi studentams čia dažnai vyksta įvairios veiklos, paskaitos. Tikimės, jog kitąmet, kartu su KU Jūros tyrimų institutu bei Botanikos sodu, galėsime pasiūlyti ir naują studijų programą – fitoterapiją – gydymą natūraliomis žolelėmis, natūraliomis priemonėmis, o mūsų botanikos sodas būtent ir išsiskiria atskira vaistinių augalų kolekcija.“, - apie ateities planus kalbėjo KU rektorius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder