Koronavirusas ir neaiškūs draudimai: į sportą ir mokyklą negalima, bet kavos ir alaus – prašom

Koronavirusas ir neaiškūs draudimai: į sportą ir mokyklą negalima, bet kavos ir alaus – prašom

(1)

„Tai tarsi pusiau nėščia situacija“, – sako Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas, penktadienį dalyvavęs Klaipėdos ekstremalių situacijų valdymo posėdyje ir nusistebėjęs, jog pandemijos metu žmonės laisviausiai gali rinktis į kavinę ar barą ir vakaroti.

Įstaigų darbo laikas nėra apribotas. Tokių pačių nusistebėjimų turėjo ir kitų įstaigų vadovai, sakydami, jog paskelbus atostogas mokyklose jaunimėlis gali ramiausiai uliavoti baruose ir naktiniuose klubuose. Klaipėdoje nustatytas pirmasis koronaviruso atvejis.

Penktadienį Palangoje audros padarinių užfiksuoti nuvykusi 15min žurnalistė užėjusi į kavinukę vos rado, kur prisėsti ir pasidėti kompiuterį, visas vietas užėmęs jaunimėlis, besivaišinantis kava.

Nuo mokslo atleisti jaunuoliai namuose sėdėti nesivargina, mėgaujasi laisvalaikiu. Į pajūrį koronavirusas jau atkeliavo. Jis diagnozuotas pusamžei moteriai grįžusiai iš Tenerifės, ši gydoma Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Nepaisant apribojimų, gyvenimas uostamiestyje ir kituose miestuose toliau verda.

Žmonės geria kavą kepyklėlėse ar kavinukėse, o kai kurie ir sportuoja. Pamažu kyla pasipiktinimas, esą vaikai iš mokyklų išguiti, renginiai atšaukti, tačiau žmonės ir toliau telkiasi laisvai į būrius, eina į darbą.

Ne visos įstaigos numačiusios nuotolinio darbo galimybę, net jei profesinės galimybės leidžia dirbti iš namų. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ketvirtadienio vakarą teigė, jog naktinių klubų darbas bus apribotas, tačiau ten, kur žmonės ateina pavalgyti, kavinėse ir baruose, jų laikas nebus ribojamas.

Neribojamas kavinių darbo laikas

Apie tai, kad nenumatytas kavinių, barų darbo laiko ribojimas, prabilta ir Klaipėdoje ekstremalių situacijų posėdyje. Posėdžiavusiems įvairių institucijų atstovams kilo klausimas, o kaip gi su naktiniais barais?

Taip pat, vieni sporto klubai užsidarė, kiti gi nusprendė, jog niekas nenurodė, jog būtina užsidaryti. Klaipėdoje penktadienį veikė sporto klubas „Apelsinas“, turintis kelis padalinius. „Norime pranešti, kad kol kas visi sveikatingumo klubai šeimai „Apelsinas” veikia įprastai.

Informaciją, susijusią su koronaviruso plitimu, atidžiai sekame ir kol sportuoti leidžiama, mes norėtume paraginti visus imtis papildomų apsaugos priemonių”, – skelbė ketvirtadienio vakarą.

Sekėjų paklausti, ar tikrai vykdys veiklą, klubo atstovai atsakė, jog kol kas oficialaus rašto neturi, todėl veiklos nestabdo. Net ir įkėlus dokumentą, kuriame rašoma, jog kultūros, sporto, laisvalaikio veiklos ribojamos, klubo atstovai teigė, jog apie tai Valstybės žiniose informacijos nesama.

Sporto klubas „Apelsinas“ šiandien tęsė darbą. „Šį dokumentą tapo įmanoma rasti tik nuo šiandien ryto. Nieko panašaus vakar nebuvo (buvo tik daug pokalbių, o oficialių dokumentų – ne). Šiandien aiškinsimės ir nuspręsime, ar šis susirinkimo protokolas prilygsta įpareigojančiam įsakymui“, – rašoma klubo socialiniame tinkle.

Klubo nariai stebėjosi, jog sportuoti draudžiama, o štai didieji prekybos centrai dirbs įprastu ritmu. „Kas liečia privačius sporto klubus, sporto įstaigas, galioja ta pati ekstremalių situacijų tvarka visiems.

Veiklos uždraudimas galioja ir jiems“, – posėdyje penktadienį pabrėžė meras V.Grubliauskas. Ne iki galo išgryninti sprendimai sukėlė nuostabą Klaipėdos ekstremalių situacijų posėdyje. Posėdžiavę nariai stebėjosi, jog klubas dirba, nors buvo išsakyta aiškiai, jog tokia veikla nuo šiandien turi būti apribota.

Ketvirtadienį klubas „Impuls“, taip pat „Klaipėdos baseinas“ pranešė, jog dvi savaites klientų nepriims.

Jaunimas mėgaujasi laisvalaikiu

Visgi, anot mero, išlieka nemažai dviprasmybių, kur išlieka sąlygų interpretuoti nustatytus apribojimus. Pasak Klaipėdos vadovo, svarbu išsiaiškinti ir suprasti reglamentavimą, susijusį su pasilinksminimo įstaigomis.

Anot Klaipėdos AVPK viršininko A.Motuzo, masiniai pasibuvimai turėjo būti apriboti maksimaliai, tačiau erdvės išlieka.

„Turime Italijos pavyzdį, kur kažką padarė, bet niekas neišėjo. Yra ekstremali situacija, pandemija paskelbta, preziumuoja tai, kad maksimaliai būtų sugriežtintas judėjimas, masiniai pabuvimai“, – sakė A.Motuzas.

Jo teigimu, turėdami daugiau laiko, o ypač vakarais, juolab savaitgaliais žmonės ir toliau galės burtis kavinėse, baruose, tam būtini papildomi sprendimai. Tik tuomet pareigūnai galės atlikti tikrinimus, taikyti nuobaudas. 

„Ekstremalios situacijos verčia imtis griežtesnių priemonių. Jei mes kai kuriais atvejais vieniems uždrausim, kitiems leisim, tada saviizoliacijos tikslas bus nepasiektas. Mūsų pozicija tokia, aišku, nevaržant laisvių žmonėms pavakarieniauti, pabūti, norėtume varžyti tuos vakarinius, naktinius pasilinksminimus naktiniuose baruose.

Jei taikome analogiją masiniams renginiams kaip krepšinis, futbolas, koncertai, kurie uždraudžiami ar atšaukiami, vakarinis gyvenimas irgi turėtų būti ribotas, ypač masinių renginių prasme. tuomet lengviau kontroliuoti. Šiuo metu neturime lokalaus teisės akto, kuris uždraustų toje savivaldybėje riboti tuos dalykus, neturime galimybės taikyti ir sankcijų.

Aišku, rekomendacijas galime teikti, jas teiksime, tikrinsime, žiūrėsime, tačiau rekomendacijos yra rekomendacijos, bet jei privačiam verslui negalios, negalėsime priversti. Norisi aiškumo, kad visiems būtų vienodos žaidimo taisyklės tokioje situacijoje“, – sakė A.Motuzas.

Ekstremali situacija, pandemija paskelbta, preziumuoja tai, kad maksimaliai būtų sugriežtintas judėjimas, masiniai pabuvimai, – sakė A.Motuzas Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė teigė, jog vietinė komisija negali verslui apriboti veiklos, tai turi daryti Ekstremalių situacijų komisija, nes visiems konkurencinės sąlygos turi būti vienodos.

Siūlyta suformuluoti siūlymą ir kreiptis į komisiją dėl aiškesnio ir griežtesnio reglamentavimo. Moters teigimu, naktinės linksmybės ir dabar neturėtų veikti. Tačiau, pasak mero V.Grubliausko, išlieka vietos interpretacijoms – esą šokti ar dainuot negalima, bet tyliai valgyti galima iki valiai.

Siūlo riboti veiklą

Klaipėdos maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža teigė, jog maitinimo įstaigų veikla turėtų būti ribojama. „Vakarėlis vyks iki ryto, ypač, dirbant nuotoliniu būdu“, – sakė A.Bauža, turėdamas galvoje, kad dabar laisviau dirbantys turės laiko pramogoms, kurios nekontroliuojamos.

Jis siūlė apriboti maitinimo įstaigų veiklą nustatant darbo laiką. „Manome, kad ribojimas veiklų, kavinių, pasilinksminimo vietų, kur viešasis maitinimas su naktiniais didžiuliais susibūrimais, šiuo metu turėtų būti ribojamas“, – sakė A.Bauža. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder