Komitetai sudrums politinę ramybę Klaipėdoje?

Komitetai sudrums politinę ramybę Klaipėdoje?

Pirmadienį oficialiai baigėsi rinkimų komitetų ir savarankiškų politinės kampanijos dalyvių registravimas. Klaipėdoje kitų metų pavasarį vyksiantiems rinkimams ruošiasi net šeši komitetai, kuriuose netrūksta žinomų pavardžių.

Pasak politologo doc. dr. Sauliaus Šiliausko, gausus komitetų skaičius privers politines partijas pagalvoti ir atsinaujinti. Spėjama, kad didesnis pasirinkimas rinkimuose paskatins klaipėdiečius balsuoti aktyviau nei ankstesniuose rinkimuose.

Rusakalbiams atstovaus du komitetai

Kitų metų pavasarį vyksiančiuose Klaipėdos Savivaldybės tarybos ir mero rinkimuose dalyvaus šeši visuomeniniai rinkimų komitetai.

Pirmieji apie savo dalyvavimą paskelbė rusakalbiams klaipėdiečiams atstovausiantys komitetai: "Titov ir teisingumas" bei "Rusakalbė Klaipėda".

Iki šių metų lapkričio pabaigos Klaipėdos miesto taryboje Lietuvos rusų sąjungai atstovavęs Viačeslavas Titovas į rinkimus eis su dar keliolika šios politinės partijos narių. Naujai sukurtame komitete "Titov ir teisingumas" koordinatorės vietą užėmė politiko sutuoktinė Tatjana.

Partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą tūkstančių žmonių nužudymu apkaltinęs V. Titovas praėjusio mėnesio pabaigoje sulaukė nepalankaus Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimo, po kurio Klaipėdos taryba turėjo balsuoti dėl apkaltos. Tačiau prieš pat Tarybos posėdį V. Titovas nusprendė iš Tarybos pasitraukti savo noru. Dabar jau buvęs miesto Tarybos narys priėmė sprendimą dalyvauti artėjančiuose miesto mero rinkimuose.

Šalia komiteto "Titov ir teisingumas" atsirado ir kitas rusakalbiams atstovaujantis komitetas - "Rusakalbė Klaipėda". Jį įsteigė dvi žinomos uostamiesčio moterys - ilgą laiką Klaipėdos autobusų parkui vadovavusi Jelizaveta Daugininkienė ir advokatė Svetlana Baracevičienė. Prie jų prisijungė ir V. Titovo advokatė Natalija Fočenkova. Tiesa, kol kas nepranešama, ar šis komitetas kels savo kandidatą į Klaipėdos mero postą.

Vyriausioji rinkimų komisija skelbia, kad visuomeninį rinkimų komitetą "Titov ir teisingumas" sudaro 125 nariai, o "Rusakalbę Klaipėdą" - 68.

Po liberalų smūgio - į komitetą

Spalio pradžioje vidiniuose Liberalų sąjūdžio kandidato į Klaipėdos merus rinkimuose Simonui Gentvilui pralaimėjęs dabartinis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ilgą laikė delsė paskelbti savo sprendimą dėl tolesnės ateities. Visgi ragintas paskubėti uostamiesčio vadovas driokstelėjo - į rinkimus eis su įkurtu komitetu "Vytautas Grubliauskas ir komanda".

Siekti trečios kadencijos merą paskatino garbių klaipėdiečių laiškas su parašais, tarp kurių buvo Tarybos nariai Arvydas Cesiulis, Artūras Razbadauskas ir buvęs meras Rimantas Taraškevičius. Merui palaikymą išreiškė ir buvusi administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova.

Prie naujai suburtos V. Grubliausko komandos prisijungė ir daugelis kitų Klaipėdoje žinomų žmonių: Tarybos nariai Vaida Žvikienė, Judita Simonavičiūtė, Vidmantas Plečkaitis ir Aldona Staponkienė. Komitete darbuojasi buvęs mero patarėjas Albertas Barauskas bei Tarybos sekretoriato vadovas Modestas Vitkus. Dalis narių naujai įkurtą komitetą papildė palikę Liberalų sąjūdį, kaip tai padarė pats V. Grubliauskas.

Beje, prie V. Grubliausko komiteto nusprendė jungtis ir Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas, Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis ir advokatas Osvaldas Martinkus.

VRK turimais duomenimis, visuomeninis rinkimų komitetas "Vytautas Grubliauskas ir komanda" turi 77 narius.

Į rinkimus - ir verslo atstovai

Šiandien oficialiai prisistatyti ketina ir kitas visuomeninis rinkimų komitetas "Mano Klaipėda". "Vakarų ekspresas" jau rašė, kad šis komitetas į mero postą gali kelti verslininką Kazį Pauliką, tačiau šis tokios informacijos dar nepatvirtino ir ragino sulaukti trečiadienio. Komitetą koordinuoja Laura Sereckė.

Vienas iš komiteto steigėjų verslininkas Saulius Savickis praėjusią savaitę žiniasklaidai teigė, kad visuomeninis rinkimų komitetas visuomenei prisistatys SMS žinutėmis.

Žinomų pavardžių turi ir šis komitetas. Prie jo prisijungė prodiuseriai broliai Gintaras ir Mindaugas Bendžiai, minėtas verslininkas K. Paulikas, renginių vedėjas Remigijus Žiogas. VRK tinklalapis skelbia, kad šis komitetas iš viso turi 74 narius.

Siekti mero posto kalbino Vygaudą Ušacką

Vos prieš keletą dienų visuomeninių rinkimų komitetų gretas papildė ir nauja politinė jėga "Už pokyčius Klaipėdoje". Jo koordinatorius - Klaipėdos tarybos narys Algirdas Grublys.

Asociacijos "Permainų Klaipėda" suburto visuomeninio komiteto "Už pokyčius Klaipėdoje" socialinio tinklo "Facebook" profilyje buvo pranešta, kad įsteigto komiteto būstinėje lankėsi Vygaudas Ušackas, kuris sulaukė siūlymo su šiuo komitetu kandidatuoti į Klaipėdos merus, tačiau esą susilaikė.

Kartu su šiuo komitetu rinkimuose ketina dalyvauti Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas, teisininkė, prokurorė Nijolė Požarskienė, sunkiosios atletikos tėvu vadinamas Bronislavas Vyšniauskas, verslininkas Artūras Žalys. Iš viso komitete - 70 narių. Komitetas "Už pokyčius Klaipėdoje" visuomenei ketina prisistatyti gruodžio 21 d. Pristatyme bus pateikta rinkimų programa ir pozicija mero rinkimuose.

Klaipėdoje naujai suburtų komitetų gretas vėliausiai papildė visuomeninis rinkimų komitetas "Klaipėdos ateitis", kurios koordinatorius - Gediminas Ragauskas. Komitetą sudaro 85 nariai.

PENKI. Po praėjusių rinkimų, vykusių 2015 metais, vietą Savivaldybės taryboje gavo penki su visuomeniniais rinkimų komitetais mandatus iškovoję politikai: Rimantas Taraškevičius, Vytautas Čepas (abu iš "Klaipėdos" visuomeninio rinkimų komiteto), Nina Puteikienė, Alfonsas Vildžiūnas ir Mindaugas Gylys, pakeitęs Ligitą Girskienę (iš visuomeninio rinkimų komiteto "Puteikis plius").

Redakcijos archyvo nuotr.

Į merus - aštuoni kandidatai

Be V. Grubliausko (visuomeninis rinkimų komitetas "Vytautas Grubliauskas ir komanda") ir Viačeslavo Titovo (visuomeninis rinkimų komitetas "Titov ir teisingumas"), artėjančiuose mero rinkimuose ketina kandidatuoti Simonas Gentvilas (Liberalų sąjūdis), Nina Puteikienė (iškėlė Lietuvos centro partija), Agnė Bilotaitė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai), Benediktas Petrauskas (Lietuvos socialdemokratų partija) ir Benas Šimkus (Darbo partija).

Tačiau pastaruoju metu kone daugiausiai atgarsių sulaukė politine korupcija kaltinamas buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis, kuris savo socialinio tinklo "Facebook" paskyroje oficialiai pranešė sieksiantis uostamiesčio vadovo posto.

"Grįžtu namo. Grįžtu į savo Klaipėdą. Miestą, kuriame pradėjo plakti mano širdis, Miestą, kuris lyg mama apgaubė savo rūpesčiu spalvotoje vaikystėje. Miestą, kuris kentė mano paauglystės šėliones. Miestą, kuris mane paruošė ir išlydėjo į gyvenimą", - rašė jis.

Kaip žiniasklaidai teigė pats E. Masiulis, jis artėjančiuose Klaipėdos mero rinkimuose ketina kandidatuoti savarankiškai, tad komitetų ar partijų paramos nelaukia.

Mėnesio pabaigoje kandidatų gretas gali papildyti mažiausiai dar keli asmenys - šiandien apie savo kandidatą ketina pranešti visuomeninis rinkimų komitetas "Mano Klaipėda", o gruodžio 21 d. - komitetas "Už pokyčius Klaipėdoje".

Kas kandidatuoja kaimyninėse savivaldybėse?

Neringoje į rinkimus brausis vienas visuomeninis rinkimų komitetas "Vieninga Neringa", kurį sudaro 32 nariai. Jo koordinatorius - buvęs Neringos vicemeras Dovydas Mikelis. Kartu su komitetu į rinkimus eis ir žinomas dainininkas Žilvinas Žvagulis.

Palangoje užregistruoti du visuomeniniai rinkimų komitetai - "Palangiškiai" ir "Pirmyn, Palanga ir Šventoji!". Pirmajame iš viso užregistruoti 49 nariai, o antrajame - 58. Komiteto "Pirmyn, Palanga ir Šventoji!" koordinatorė - buvusi švietimo ir mokslo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Klaipėdos rajone - 3 komitetai. Vienas jų - "Bendrai geriau", kurį sudaro 64 nariai. Tarp jų - "Nidos seklyčios" direktorius Romas Kvaselis ir Klaipėdos rajono Tarybos narys Vaclovas Macijauskas.

Kitame visuomeniniame rinkimų komitete "Klaipėdos rajono žemaičiai" - 57 nariai. Jame - Klaipėdos rajono tarybos nariai Rūta Cirtautaitė ir Raimondas Simonavičius.

Visuomeniniame rinkimų komitete "Kuriam kartu" - 62 nariai. Pastarajame yra ir dabartinis Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Klaipėdos rajono tarybos nariai Biruta Alšauskienė, Regina Kernagienė, Viktoras Kura ir Martynas Pocius.

Kretingos rajone - du visuomeniniai rinkimų komitetai. Vienas jų - "Kretingiškiai - už bočius, tėvus ir vaikus", kurio koordinatoriaus pareigas užima 2015 metų kandidatas į Klaipėdos merus Marius Šileika. Komitetą sudaro 56 nariai. Kitame komitete "Kretingos kraštas" - 64 nariai.

Šilutės rajone užregistruotas vienas visuomeninis rinkimų komitetas "Už žmonių valdžią", kurio koordinatorė - Daiva Žebelienė. Komitetą sudaro 65 nariai. Vienas komitetas įregistruotas ir Skuodo rajone - "Šaukiame tautą". Jame - 51 narys. Komitetą koordinuoja Ignas Jonušas.

Rinkėjams - didesnis pasirinkimas

Doc. dr. Saulius ŠILIAUSKAS, politologas
Jau praeituose rinkimuose dalyvavo komitetai ir keli laimėjo vietas Taryboje. Partijoms tai bus gera konkurencija, rinkėjams - daugiau pasirinkimo. Vietinėje politikoje ne visada partinė ideologija svarbiausia. Į komitetus paprastai ateina nerandantys vietos partijose. Tačiau, kaip suprantu, partijos skundžiasi, kad nėra sudarytos lygiavertės konkurencijos sąlygos, nes komitetuose monitoringas vyksta tik nuo jų įregistravimo datos, o partijos stebimos nuolatos. Tad be abejo, tai reikia taisyti. Tada rinkėjai turės galimybę palyginti.
Manau, kad Klaipėdoje jau buvo nusistovėjęs partinių jėgų santykis. Dabar partijoms teks pakovoti. Partijoms galbūt sudėtingiau bus prisikviesti nepartinių asmenų. Tačiau startavusioje prezidento rinkimų kampanijoje eina ir pirmauja būtent nepartiniai.
Viena iš komitetų bangos priežasčių - suprastėjęs politinių partijų statusas gyventojų akyse. Piliečių, rinkėjų manymu, jos yra daug prisidirbusios, todėl rinkėjai bėgioja nuo vienos prie kitos. Kitų šalių pavyzdžiai rodo, kad komitetų bumas sustos, jų nariai turbūt atras savo vietą savivaldos rinkimuose. Yra galimybė, kad iš komitetų rutuliosis judėjimai ar politinės partijos.
Komitetų gausa, manau, suaktyvins rinkėjus. Klaipėdiečiai nuolat būdavo tarp neaktyviausiųjų rinkimuose. Gali būti įvairių vilčių ir prielaidų. Partijoms tai yra rimtas signalas pagalvoti, atsinaujinti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder