Klaipėdos verslui ruošia gelbėjimosi ratą

Klaipėdos verslui ruošia gelbėjimosi ratą

Klaipėdos savivaldybė šįmet ruošiasi dar labiau palengvinti naštą dėl karantino su sunkumais susiduriančiam verslui. Nors pirmiausia praėjusiame posėdyje Tarybos sprendimu nuo vietinės rinkliavos buvo atleistos lauko ir paplūdimio kavinės, dar šį mėnesį tokios paramos gali sulaukti net ir prekeiviai ledais ar gėlėmis.

Tačiau tai dar ne viskas, mat Klaipėdos savivaldybė ruošiasi savo turto nuomininkams, negalintiems vykdyti veiklos karantino metu, 30 procentų sumažinti nekilnojamojo turto nuomos mokestį. Lengvatos laukia ir kitų nekilnojamąjį turtą ar žemės turinčių asmenų. Pirmadienį tam pritarė Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitetas, tačiau lemiamą žodį šį mėnesį tars Taryba.

Ruošiasi atleisti nuo rinkliavų

Siūlymą sunkiu periodu nuo rinkliavos atleisti ir kitus prekeivius bei paslaugas teikiančius verslininkus pateikė Tarybos narys Saulius Budinas. Ir nors buvusio Savivaldybės administracijos direktoriaus siūlymas buvo išgirstas prieš savaitę vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete, Klaipėdos savivaldybė ragino neskubėti priimti sprendimo, mat šį mėnesį vyksiančiam Tarybos posėdžiui ruošia analogišką sprendimo projektą.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad praėjusiais metais uostamiestyje buvo išduoti 157 leidimai lauko kavinėms. Tai Savivaldybės biudžetą papildė beveik 50 tūkst. eurų.

Naują siūlymą komitete pateikęs buvęs Savivaldybės administracijos direktorius S. Budinas sakė, kad šįmet būtų protinga atleisti nuo rinkliavos absoliučiai visus, net ir tuos, kurie viešose vietose prekiauja ledais. Jis skaičiavo, kad tokį sprendimą priėmusi Savivaldybė negautų apie 60 tūkst. eurų pajamų.

Tarybos narys kiek daugiau nei prieš savaitę teigė, kad naujasis sprendimo projektas būtų taikomas visiems vietinės rinkliavos mokėtojams: užsiimantiems ir prekyba ledais, rankdarbiais, tautodailės ir dailės dirbiniais, mobilių atrakcionų, poilsio paslaugų ir tam skirtų priemonių nuoma, dviračių bei kitų bevariklių transporto priemonių nuoma, vandens pramogų priemonių nuoma ir kitomis paslaugomis. Neva nuostata nebūtų taikoma tik Jūros šventės ir miesto jubiliejinių bei istorinių sukakčių paminėjimo švenčių renginių teritorijoje.

Šiuo sunkiu periodu pagalbos turėtų sulaukti ir apie 3 tūkstančius Klaipėdoje registruotų įmonių, kurios kasmet moka nekilnojamojo turto, žemės ar žemės nuomos mokesčius. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Užpraėjusį pirmadienį komiteto nariai priėmė sprendimą balsavimą dėl S. Budino siūlymo atidėti savaitei tikėdamiesi, kad analogišką siūlymų paketą pateiks Savivaldybė. Ir nors toks sprendimas sukėlė karštų reakcijų tarp komiteto pozicijos ir opozicijos narių, šį pirmadienį pateiktas Klaipėdos savivaldybės siūlymas tenkino patį S. Budiną.

Savivaldybės siūlymu nuo vietinės rinkliavos būtų atleisti visi fiziniai ir juridiniai asmenys, užsiimantys prekyba ir paslaugų teikimu miesto viešose vietose. Sprendimas galiotų atgaline data - nuo 2020 m. kovo 16 d. iki 2020 m. gruodžio 31 d.

Pagal Savivaldybės siūlymą nuo rinkliavos būtų atleisti ir spaudos kioskai, taip pat asmenys, prekiaujantys eglutėmis ir jų šakomis, prekybininkai gėlėmis švenčių ir atmintinų dienų proga. Rinkliavos mokėti nereikėtų ir už išnešiojamąją bei išvežiojamąją prekybą, kinkomojo transporto paslaugos teikimą, pasivažinėjimo mažaisiais autotraukinukais, taksofonų paslaugų teikimą ir ne tik.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos Kristinos Petraitienės, būtent šiuo sprendimo projektu Savivaldybė iki metų pabaigos į biudžetą nesurinktų apie 33 tūkst. eurų pajamų.

"Leidimai yra būtini. Jie išduodami supaprastinta tvarka - kreipiamasi išduoti leidimą, bet jis išduodamas nemokamai. Tie, kas jau susimokėjo, turės galimybę įskaityti rinkliavos mokestį ateičiai arba pinigus susigrąžinti", - sakė K. Petraitienė.

Mažinamas nuomos mokestis

Šįmet veikiausiai paramos sulauks ir 15-20 Savivaldybės patalpų nuomininkų, kuriems Savivaldybės sąskaita nuomos mokestis gali būti sumažintas 30 procentų. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjo Edvardo Simokaičio, jeigu Taryba pritartų, šis sprendimas galiotų nuo karantino pradžios - kovo 16 d. iki karantino pabaigos, bet ne ilgiau kaip iki šių metų pabaigos.

"Tai būtų pagalba verslui ir sudaryta galimybė patalpų nuomininkams pasinaudoti valstybės pagalba dėl dalinio nuomos mokesčio kompensavimo. Pagrindinės sąlygos - turi būti sudaryta nuomos sutartis iki karantino paskelbimo ir nuomotojas turi būti sumažinęs nuomos mokestį ne mažesne suma kaip 30 procentų", - sakė E. Simokaitis.

Jo teigimu, yra nuomininkų, kurių pagrindinė veikla karantino metu nebuvo uždrausta. Todėl šia pagalba galėtų pasinaudoti apie 16 nuomininkų.

"Nuomininkams, gavusiems iš mūsų 30 procentų nuolaidą ir iš valstybės 50 procentų nuolaidą, nuomos mokesčio liktų sumokėti 20 procentų", - tikino E. Simokaitis, kuris pridėjo, kad šiuo sprendimo projektu maksimaliai Savivaldybė į biudžetą nesurinktų apie 70 tūkst. Eur pajamų.

Siūlo atleisti nuo mokesčių

Šiuo sunkiu periodu pagalbos turėtų sulaukti ir apie 3 tūkstančius Klaipėdoje registruotų įmonių, kurios kasmet moka nekilnojamojo turto, žemės ar žemės nuomos mokesčius.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėjos K. Petraitienės, šias įmones siūloma atleisti nuo 10 proc. nekilnojamojo turto, žemės, žemės nuomos mokesčio mokėjimo už visus 2020 metus. Šiuo metu Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sudarytame sąraše yra daugiau nei 50 tūkst. šalies įmonių.

VMI pateiktais duomenimis, 2019 m. juridinių asmenų deklaruota nekilnojamojo turto mokesčio, patenkančio į Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetą, suma sudarė 8 711 033 Eur, iš kurios 2 601 962 Eur - į VMI sudarytą mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą patenkančių juridinių asmenų deklaruota suma.

2019 m. juridiniams asmenims VMI apskaičiuota žemės mokesčio, patenkančio į Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetą, suma sudarė 200 208 Eur, iš kurios 48 142 Eur - į VMI sudarytą mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą patenkančių juridinių asmenų mokėtina suma.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos 2019 m. juridiniams asmenims apskaičiuota valstybinės žemės nuomos mokesčio suma sudarė 2 144 289 Eur, iš kurios 491 464 Eur - į VMI sudarytą mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą patenkančių juridinių asmenų mokėtina suma.

Todėl dėl priimto šio sprendimo Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto negautos mokesčių pajamos sudarytų apie 314 tūkst. Eur.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder