Klaipėdos uoste – valymo ir gilinimo darbų bumas

Klaipėdos uoste – valymo ir gilinimo darbų bumas

Trečiadienį per pietus į Klaipėdos uostą atplaukė žemsiurbė "Al Idrisi", valysianti sąnašas uosto akvatorijoje. Dėl šių darbų teks patraukti Suskystintųjų gamtinių dųjų (SGD) terminalo laivą "Independence". Tai planuojama padaryti jau šį šeštadienį.

Pirmą kartą sąnašų valymo darbus Klaipėdos uoste atliks viena didžiausių pasaulio gilinimo ir valymo kompanijų - belgų bendrovė "Jan DE Nul N.V". Pasak Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus Arvydo Vaitkaus, pasaulyje tai kompanija Nr. 1. Konkurse, kuris buvo paskelbtas dar nebaigus senų valymo darbų (jie baigti tik šiemet gegužės 1-ąją), dalyvavo penkios kompanijos.

Planuojama, kad belgų bendrovės žemsiurbė išsiurbs 600 tūkst. kubinių metrų sąnašų. Darbai, kuriuos tikimasi atlikti per penkias savaites, kainuos 2,9 mln. eurų. Žemsiurbės "Al Idrisi" kapitonas Robinas van den Vindtas (Robin van den Windt) sakė, kad darbus įgula ketina pradėti šiandien iš ryto.

Akvatorijos valymo darbai bus pradėti nuo vadinamojo Smeltės laivų apsisukimo rato ir SGD terminalo akvatorijos. Bus valomas 13 kilometrų laivybos kanalo ruožas.

"Independence" ketinama šį šeštadienį nuplukdyti prie bendrovės "Klaipėdos Smeltė" naudojamų 82-86 krantinių, tada bus atlikti batimetriniai matavimai. Tikimasi, kad duobė, kuri buvo iškasta specialiai "Independence" prieš dvejus metus, bus išvalyta per 7-12 dienų. Čia planuojama išvalyti apie 300 tūkst. kub. metrų sąnašų. Tada laivas-dujų saugykla bus grąžintas į savo ankstesnę vietą

Pasak Uosto direkcijos infrastruktūros direktoriaus Algirdo Kamarausko, "Al Idrisi" - didžiausias valymo darbus Klaipėdos uoste kada nors atlikęs laivas. Jo triume telpa 7,5 tūkst. kub. m išsiurbtų sąnašų. Žemsiurbės pajėgumas - 15 tūkst. kub. m per parą. Kai triumas bus pilnas, "Al Idrisi" išplauks iš uosto ir išpils jas sąvartyne Baltijos jūroje, atidariusius liukus laivo dugne.

Beje, valymo darbai pietinėje uosto dalyje kainuoja brangiau nei šiaurinėje, nes laivui iki sąvartos jūroje tenka plaukti didesnį atstumą.

Anksčiau dirbusių Klaipėdos uoste žemsiurbių triumo talpa buvo 2,5 tūkst. kub. m, o pajėgumas 5-8 tūkst. kub. m per parą. A. Kamarauskas pasidžiaugė, kad atsiųstas tokio didelio našumo laivas, kuris, vaizdžiai tariant, visus darbus atliks vienu atplaukimu.

Pernai atliekant valymo darbus, kurie baigti neseniai, buvo išvalyta apie 500 tūkst. kub. m sąnašų, darbai kainavo 2,8 mln. eurų.

Infrastruktūros direktorius patenkintas, kad nei pernai, nei šiemet Klaipėdos uosto kapitonui nereikėjo dėl atsiradusių sąnašų riboti maksimalios leistinos laivo grimzlės, kuri šiaurinėje dalyje yra 13,4, o pietinėje - 13,2 m. Tad uosto krovos kompanijos galėjo dirbti be trukdžių.

Kad ir kaip būtų, tokie valymo darbai vis dėlto kainuoja brangiai. Todėl Uosto direkcija planuoja įsigyti savo žemsiurbę, kuri, preliminariais skaičiavimais, kainuos apie 40 mln. JAV dolerių. Toks laivas galėtų būti pastatytas per pusantrų metų. Jau gegužės 30 d. specialistai turėtų pateikti savo išvadas, kokio laivo gilinimo ir valymo darbams reikia Klaipėdos uostui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder