Klaipėdos teatralai skina laurus

Klaipėdos teatralai skina laurus

Kultūros ministerija vakar pranešė gerų žinių. Už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui Vyriausybės kultūros ir meno premija paskirta Klaipėdos dramos teatro akorei Reginai Šaltenytei (Reklaitienei). O dar būrys teatralų iš Klaipėdos pasiūlyti profesionalaus teatro meno apdovanojimams "Auksiniams scenos kryžiams" ir Boriso Dauguviečio auskarui gauti.

Priminsime, kad dar vienas Klaipėdos dramos teatro aktorius Darius Meškauskas Vasario 16-ąją bus apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija. Apie šį įvertinimą buvo pranešta dar praeitų metų pabaigoje.

Vakar Kultūros ministerija paskelbė 12 Vyriausybės kultūros ir meno premijų laureatų, kuriuos komisija išrinko iš daugiau nei 40-ies muzikos, teatro, dailės, literatūros, kitų kultūros ir meno sričių atstovų. Premijos paskirtos fotomenininkui Ramūnui Danisevičiui, muziejininkei Vidai Kanapkienei, dailininkui, knygų vaikams autoriui Kęstučiui Kasparavičiui, kino ir teatro aktorei Vidai Vaivai Mainelytei, kompozitoriui Arvydui Malciui, tapytojai Sigitai Maslauskaitei-Mažylienei, menotyrininkei Agnei Narušytei, poetui Kęstučiui Navakui, kino operatoriui Janui Vitoldui Tomaševičiui, tekstilininkei Zinaidai Vogėlienei, menotyrininkei Rasutei Žukienei ir Klaipėdos dramos teatro aktorei Reginai Šaltenytei (Reklaitienei).

LAUREATĖ. Klaipėdos dramos teatro aktorė Regina Šaltenytė už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui bus apdovanota Vyriausybės kultūros ir meno premija. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Pasiūlymų skirti "Auksinius scenos kryžius" už reikšmingiausius profesionalaus teatro kūrėjų darbus ir Boriso Dauguviečio auskarą už sėkmingas naujų sceninės išraiškos formų paieškas šiais metais pateiktas rekordinis skaičius.

Profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų pasiūlymų suvestinėje - net 104 pasiūlymai. Tarp jų ir kone visi praėjusiais metais uostamiestyje sukurti spektakliai. Tai choreografės Ingos Briazkolovaitės sukurti šokio spektakliai "Alisa Stebuklų šalyje", "Giedanti Vydūno upė", Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatymai "Graikas Zorba", "Prūsai", "Žvaigždžių opera", Šeiko šokio teatro spektakliai "Mano Piteris Penas", "Pareiškiu-Brandir", Klaipėdos lėlių teatro spektaklis šeimai "Kad tave žąsis" ir Klaipėdos dramos teatro spektakliai "Kalės vaikai", "Kas prieš mus", "Mama Drąsa", "Pūkuotuko pasaulis".

Visus 104 siūlymus įvertins kultūros ministro sudaryta devynių narių komisija: teatrologė Margarita Alper, šokio kritikė Goda Dapšytė, teatrologė Lina Klusaitė, muzikos kritikė Rasa Murauskaitė, teatrologas Martynas Petrikas, scenografė Jūratė Račinskatė, teatro kritikė Ingrida Ragelskienė, šokio kritikas, menotyrininkas Helmutas Šabasevičius, aktorius Remigijus Vilkaitis.

"Šiemet akcentuotinas rekordinis kiekis pasiūlymų, stiprūs pretendentai regionuose, vilčių teikiantys jaunų teatro menininkų kūrybiniai darbai", - reziumavo komisijos pirmininkė Ingrida Ragelskienė.

Iki kovo 8 d. komisija sudarys kandidatų gauti premijas (nominantų) sąrašą. Iš jo laureatais taps tik 17 teatro meno kūrėjų.

Premijos skiriamos už reikšmingiausius darbus ir išskirtinius profesinius laimėjimus dramos, operos, operetės ir miuziklo, baleto, šokio, lėlių ir objektų teatro, teatro vaikams ir jaunimui srityse.

Kaip ir kasmet, premijos bus įteikiamos Tarptautinės teatro dienos proga. Šiemet renginys vyks Valstybiniame Šiaulių dramos teatre.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder