Klaipėdos savivaldybė atsivėrė

Klaipėdos savivaldybė atsivėrė

Klaipėdos savivaldybė vakar pranešė, kad pradėjo veikti interneto svetainė http://opendata.klaipeda.lt, kurioje galima rasti susistemintus duomenis apie miesto biudžetą, kaip bėgant metams kito Savivaldybės skola, kokį nekilnojamąjį turtą ji valdo, kokius viešuosius pirkimus vykdo ir kt.

Čia taip pat skelbiami miesto žemėlapiai, demografiniai, transporto, atliktų apklausų, aplinkos stebėsenos duomenys, informacija apie švietimo įstaigas, gauti pranešimai apie problemas mieste, atlikti miesto tvarkymo darbai.

"Manau, šioje svetainėje bus įdomu pasižvalgyti ir tiems, kurie studijuoja, atlieka įvairias analizes, ir tiems, kuriems duomenų reikia kitais tikslais. Čia galima sužinoti ir tokius dalykus, kokioje miesto gatvėje gyvena daugiausiai klaipėdiečių ar kokioje stotelėje į autobusus įlipa daugiausiai keleivių," - sako Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Duomenys pateikiami atvirais formatais, kad juos būtų galima panaudoti pakartotinai, dalis atvaizduojama ir grafiškai. Žadama, kad informacija bus periodiškai atnaujinama.

Klaipėda bei dar keturios šalies savivaldybės - Vilniaus, Kauno, Alytaus ir Trakų - yra pasirašiusios ir Atvirų duomenų memorandumą. Juo sutarta atlikti duomenų ir sistemų inventorizaciją, ieškoti galimybių duomenis atverti, pateikti formatais, įtvirtintais atvirų duomenų taisyklėse, įdėti duomenis į savo ar bendrą atvirų duomenų portalą, atvirų duomenų pagrindu kurti įrankius ir žemėlapius, naudingas įžvalgas. Taip pat įsipareigota automatizuoti Savivaldybės procesus, mažinant administracinę naštą, popierinių dokumentų naudojimą.

Atviri duomenys - tai duomenys, kuriuos bet kas gali laisvai panaudoti ir platinti, daugių daugiausia patenkindamas reikalavimą nurodyti duomenų šaltinį ir reikalavimą pakartotinai naudoti duomenis tik tomis pačiomis sąlygomis.

Įdomūs faktai

53,58 proc. Klaipėdos gyventojų yra moterys.

10 547 klaipėdiečių yra gimę Rusijoje. Tai didžiausia tokia svetur gimusių miestelėnų grupė. Po jos seka gimusieji Ukrainoje (4 122) ir Baltarusijoje (2 202).

Daugiausiai klaipėdiečių gyvenamąją vietą yra deklaravę Taikos prospekte - 10 983. Mažiausiai - Burių gatvėje (tik vienas).

Didžiausių Savivaldybės viešųjų pirkimų dešimtuko pirmoje vietoje yra "Švyturio" arenos statyba, atsiėjusi 15,841 mln. eurų (rangovas - "Vėtrūna"). Antoje vietoje - baseino su sveikatingumo centru statyba ("Axis Industries", 15,823 mln. Eur).

Trečioje - Danės krantinių nuo Biržos tilto iki upes žiočių tvirtinimo bei piliavietės įrengimo darbai ("Hidrostatyba", 13,57 mln. Eur).

Daugiausiai Savivaldybės skelbtų konkursų skaičiuojant pagal darbų vertę yra laimėjusi "Hidrostatyba" - už 31,12 mln. Eur. Antroje vietoje - UAB "Lemminkainen Lietuva" (27,029 mln. Eur), trečioje - "Vėtrūna" (22,689 mln. Eur).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder