Klaipėdos ore - daugybė kietųjų dalelių

Klaipėdos ore - daugybė kietųjų dalelių

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras informuoja, kad ketvirtadienį Klaipėdos miesto oro kokybės matavimo stotelės užfiksavo didelį kietųjų dalelių paros normos viršijimą.

Kietųjų dalelių ore vidutinė paros ribinė vertė yra 50 μg/m3 (mikrogramai kubiniame metre), tačiau šiandien Šilutės plente buvo užfiksuota 243 μg/m3 koncentracija, o miesto centre esančioje stotelėje- 165 μg/m3.

Miestuose didžiausią įtaką oro užterštumo padidėjimui turi teršalai, patenkantys į orą ir dėl nepalankių meteorologinių sąlygų neišsisklaidantys. Taip pat kietųjų dalelių koncentracijos padidėjimą lemia ir autotransporto sukelta tarša, energetikos įmonių veikla, individualių namų šildymas kietuoju kuru.

Kuo mažesnis dalelių skersmuo, tuo gilesnius kvėpavimo takus jos pasiekia. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, padidėjęs oro užterštumas kietosiomis dalelėmis daro įtaką sergamumo kvėpavimo, širdies ir kraujagyslių ligomis didėjimui. Kietosios dalelės absorbuoja toksines medžiagas bei mikroorganizmus ir perneša juos į gilesnius kvėpavimo takus, o tai gali sukelti lėtinius apsinuodijimus, alergines organizmo reakcijas. Kietosios dalelės ir visi kiti aplinkos teršalai sukelia kvėpavimo organų ligas – bronchitus, bronchinės astmos priepuolius, plaučių ligas ir mirtis nuo šių ligų.

Norint apsisaugoti nuo kietųjų dalelių, svarbu laikytis kelių taisyklių. Patariame atsisakyti sportinių užsiėmimų, bėgiojimų ar vaikščiojimų lauke. Jei įmanoma, pasistenkite išvykti iš miesto (ypač vyresnio amžiaus žmonėms ir mamoms su kūdikiais bei asmenims, sergantiems bronchine astma ir kitomis lėtinėmis kvėpavimo takų ligomis, nes šios žmonių grupės yra jautriausios). Jei vis dėlto leisite laiką lauke, patariame pagal galimybes riboti buvimo lauke laiką, atsisakyti intensyvesnio fizinio krūvio, vaikščioti atokiau nuo didžiųjų miesto gatvių.

Norėdami sužinoti, kokia kietųjų dalelių koncentracija yra šiuo metu mieste, patariame apsilankyti www.gamta.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder