Klaipėdos LEZ prisijungė prie pilietinės oro kokybės stebėsenos iniciatyvos

Klaipėdos LEZ prisijungė prie pilietinės oro kokybės stebėsenos iniciatyvos

Klaipėdos Laisvoji ekonominė zona (LEZ) įdiegė programinę ir techninę oro stebėsenosįrangą, integruotą su klaipėdiečių bendruomenių informacijos platforma www.klaipedoskvapas.lt. Tikimasi, kad šis sprendimas prisidės prie tvaresnės ir švaresnės aplinkos bei miestiečių gerbūvio, taip pat padės tiksliau identifikuoti kvapų šaltinius.

Gruodžio pabaigoje Klaipėdos LEZ paleido stebėsenos platformą, padėsiančią nustatyti galimus kvapų šaltinius. LEZ teritorijoje įdiegtą platformą sudaro Australijos aplinkosaugos technologijų kompanijos „Envirosuite“ oro srautų judėjimo modeliavimo programa ir meteorologinius duomenis – vėjo kryptį, greitį, oro temperatūrą, slėgį, drėgmę, saulės spinduliuotę ir kt. – fiksuojanti stotelė.

Nors šis sprendimas kol kas tiesiogiai nematuoja galimų nuokrypių nuo oro kokybės normų, technologija buvo integruota su gyventojų pateikiamus duomenis registruojančia platforma klaipedoskvapas.lt – visa tai suteikia galimybę tiksliau nustatyti klaipėdiečius neraminančių kvapų šaltinius. Tokios informacijos turėjimas sustiprins Klaipėdos LEZ komandos galimybes ieškoti sprendimų su įmonėmis ar leis šia informacija dalintis su atitinkamomis institucijomis.

 

Klaipėdos LEZ inovacijų projektų vadovas Karlas Impinnisi pasakoja, kad Klaipėdos LEZ įdiegtos technologijos yra sujungtos su klaipedoskvapas.lt sistema: joje užfiksavus gyventojų nusiskudimą, Klaipėdos LEZ komanda turės galimybę įvertinti, iš kokio taško galimai atsklido gyventoją neraminanti oro masė.

„Pasirinkome vienos lyderiaujančių pasaulyje, Australijos bendrovės „Envirosuite“ sprendimą. Mūsų žiniomis, tai pirmas tokios technologijos įgyvendinimas Lietuvoje. Taip pat dėkojame Klaipėdos Universiteto mokslo darbuotojams, konsultavusiais mus dėl optimaliausių sprendimų. Tikimės, kad mūsų pavyzdys atvers galimybes tokio tipo technologijas diegti ir integruoti visame mieste, jas ilgainiui plečiant kitais jutikliais ir informacinėmis sistemomis“, – sako K. Impinnisi.

Kuriant ir diegiant sprendimą jėgas suvienijo Klaipėdos LEZ, „Envirosuite“, Klaipėdos universiteto mokslininkų ir klaipėdiečių bendruomenių komandos. Ši investicija buvo įgyvendinta geranoriška Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės iniciatyva. Kompanijos „Envirosuite“ technologijos yra naudojamos daugiau kaip 500 oro uostų, miestų, statybų, komunalinių paslaugų, gamybos ir kitų bendrovių Europos, JAV, Vidurio Rytų, Australijos ir kituose regionuose.

Pirmuosius 3 mėnesius bus vykdomas bandomasis platformos etapas, kurio metu bus
analizuojami gyventojų registruojami duomenys apie kvapus gyvenamuosiuose rajonuose, taip pat vykdomi platformos optimizavimo darbai pagal Klaipėdos universiteto rekomendacijas. Bandomojo etapo rezultatai bus pristatyti miesto savivaldybei, siekiant parodyti sistemos veiksmingumą ir galimybę pritaikyti sistemą viso miesto mastu.

 

Klaipėdos LEZ vadovas Eimantas Kiudulas teigia, dauguma LEZ valdymo bendrovės komandos narių ir teritorijos įmonių atstovų patys yra klaipėdiečiai, suinteresuoti aukšta gyvenimo kokybe, bendrų sprendimų paieška ir geranorišku kaimynišku požiūriu. Todėl jis džiaugiasi, kad oro kokybės stebėsenos projektas atsirado abipusio bendradarbiavimo su klaipėdiečių bendruomenėmis ir dialogo principu. Pasak jo, naujų priemonių bus ieškoma ir toliau.

„Viena pagrindinių LEZ ašių yra tvarumas, kurį sudaro ne tik mūsų įmonių veikla, bet ir ryšiai su miestiečiais. Suprantame gyventojų bendruomenę neraminančius klausimus ir norime padėti juos spręsti, bendrauti, dalintis informacija. Todėl laisva valia prisijungėme prie pilietinės iniciatyvos ir investavome į ją papildančias technologijas. Nors ligšioliniai oro ar kietųjų dalelių tyrimai rodė gerus Klaipėdos LEZ teritorijos rodiklius, norime ne tik nepalikti abejonių, bet judėti pirmyn, tobulėti ir būti tvarumo bei aplinkosaugos pavyzdžiu mieste bei visame regione“, – sako E. Kiudulas.

Klaipėdos visuomenininkė, Seimo narė Ligita Girskienė dėkojo Klaipėdos LEZ komandai už sprendimų paiešką ir finansinį indėlį į projektą.

„Esu labai laiminga, kad su profesionalų „Envirosuite“, Klaipėdos universiteto mokslininkų ir Klaipėdos LEZ valdymo bendrovės pagalba pavyko įgyvendinti šią klaipėdiečiams svarbią idėją. Ieškosime galimybių šį projektą išplėsti į viso miesto teritoriją, o antrojo projekto etapo metu norėtume įsirengti ir daviklius, kurie kvapus fiksuotų ir informaciją institucijoms perduotų realiu
laiku“, – sako L. Girskienė.

2020 m. Klaipėdos LEZ pirmoji Lietuvoje gavo kasmetinio „Financial Times“ grupės leidinio „fDi Intelligence“ apdovanojimą už savo ir investuotojų tvarumo sprendimus. Su Klaipėdos LEZ ir čia veikiančių įmonių tvarumo projektais galima susipažinti adresu fez.lt/tvarumas

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder