Klaipėdoje užaugintos krevetės jau degustuojamos

Klaipėdoje užaugintos krevetės jau degustuojamos

Penktadienio pavakarę į Klaipėdos universiteto botanikos sodą sukviesti verslo ir žiniasklaidos atstovai galėjo paragauti pirmųjų Klaipėdoje užaugintų krevečių. Ant grilio pačirškintų be jokių prieskonių ar druskos jūros gėrybių skanavę klaipėdiečiai akcentavo, jog labiausiai juntamas šviežumo poskonis.

"Gaivios, be jokio pašalinio skonio ar kartumo. Toks produktas kelia pasitikėjimą. Jos tvirtesnės, kietesnės, matyti, kad šviežios, joms nereikėjo niekur keliauti 50-60 dienų užšaldytoms lede", - Klaipėdos universiteto mokslininkų užaugintas krevetes gyrė "Kamado Bono" grilio šefas Tomas Petryla.

Jo žiniomis, Lietuvos nepasiekia nešaldytos krevetės, tad paragauti visiškai šviežių šių jūros gėrybių lietuviai paprastai gali tik viešėdami šiltuosiuose kraštuose.

Klaipėdoje užaugintos krevetės gana didelės - 16-18 centimetrų ilgio. Iki tokio dydžio jos užaugo per 5 mėnesius.

"Šiandien degustuojame tik nedidelį kiekį Klaipėdoje užaugintų krevečių. Tai tiesiog puiki proga pasidžiaugti mūsų projekto rezultatais", - sakė Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Jis priminė, kad pagrindinis Klaipėdos universiteto mokslininkų atliekamas projekto tikslas buvo sukurti krevetėms auginti reikiamas technologijas ir sistemą.

"Šiandien galime džiaugtis ne tik puikiai paskrudintomis gardžiomis krevetėmis, bet ir tuo, kad Klaipėdos mokslininkai įgavo reikiamų žinių. Tikimės jas pritaikyti verslui ir galbūt po keleto metų tokių šviežių krevečių galės išsikepti kiekvienas barbekiu mėgėjas Lietuvoje", - kalbėjo A. Sutnikas.

Pasak jo, kol kas nebuvo tiksliai paskaičiuota, kokių kaštų gali reikėti norint užauginti šviežias krevetes Lietuvoje, bet, jo nuomone, naivu būtų tikėtis, kad toks produktas galėtų būti pigesnis nei, pavyzdžiui, importuotas iš Azijos šalių.

"Pirmajame etape daug eksperimentavome, tad kaštai neatitinka realybės. Tikslesnius skaičiavimus atliksime antrajame etape", - minėjo Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas.

Iš viso iki rinkai tinkamo dydžio universiteto mokslininkams jau pavyko užauginti apie 200 kilogramų krevečių.

Pasak A. Sutniko, nuo pat projekto pradžios verslininkai iš Klaipėdos, Kauno, Vilniaus domisi galimybe auginti krevetes. Buvo atvykusių verslininkų ir iš Lenkijos.

"Klaipėdos mokslininkai turi potencialo tapti kertine krevečių auginimo ašimi visame Baltijos jūros regione", - džiaugėsi Klaipėdos mokslo ir technologijų parko plėtros vadovas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder