Klaipėdoje dešimtys nugaišusių kuosų užminė mįslę

Klaipėdoje dešimtys nugaišusių kuosų užminė mįslę

Klaipėdiečiai pietinėje miesto dalyje pastebėjo dešimtis nugaišusių kuosų. Dėl kokių priežasčių krito paukščiai, paaiškės po tyrimo.

Žardininkų gatvės gyventojai tiek savivaldybei, tiek kitoms tarnyboms pranešė apie maždaug dvi dešimtis kritusių kuosų. Informacija pirmadienį pasiekė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamentą. Jo vadovas Antanas Bauža 15min patikino, jog nuvykę inspektoriai paėmė kelių kuosų mėginius, jie bus išsiųsti laboratoriniams tyrimams į sostinę.

„Bandysime išsiaiškinti, dėl ko nugaišo paukščiai. Tyrimai siunčiami į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, kuriame ir atliks tyrimus. Aplinkosaugininkai lyg rado šešias kuosas, bet jų krito daugiau, – kalbėjo A. Bauža. – Kuosos nėra vandens paukščiai, nėra paukščių gripui imlių paukščių sąraše. Jame yra apie 50 rūšių paukščių, bet tai labiau vandens paukščiai. Priežasčių dėl ko nugaišo kuosos gali būti daug – ir liga, ir apsinuodijimas kažkuo“.

Anot A. Baužos, tai pirmasis šiemet toks pranešimas apie kritusias kuosas. Gyventojai jų pasakoja priskaičiavę apie porą dešimčių.

Nustatė paukščių gripą

Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai neseniai pranešė, jog Klaipėdoje buvo nustatyti pirmieji paukščių gripo atvejai. Ši liga nustatyta kelioms gulbėms.

„Ištirtų paukščių turime ir daugiau. 14 mėginių paėmėm per rudenį, žiemą – ir gulbių, ir kirų, ir ančių. Jos ištirtos, paskelbta ekstremali situacija, nustatytos dvi gulbės su paukščių gripu. Kadangi krito ne pavienė kuosa, o lyg apie 20, pabanysim ištirti, dėl ko taip galėjo būti“, – kalbėjo A. Bauža.

Pranešimų apie kritusias kuosas gavo ir Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius. Ši informacija perduoda tvarkytojams.

Kaip 15min sakė skyriaus vedėja Irena Šakalienė, ties Žardės tvenkiniais, kur nustatytas paukščių gripas, netrukus turėtų atsirasti stendai su perspėjančia informacija.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder