Klaipėdoje - studentai iš karo kamuojamų kraštų

Klaipėdoje - studentai iš karo kamuojamų kraštų

LCC tarptautinis universitetas vykdo išskirtinę misiją - į universitetą kviečiasi karo krečiamų Irako ir Sirijos jaunuolius. Universitetas pasirūpino, kad šiuo metu 16 studijuojančių jaunuolių netektų mokėti už mokslą, tad jie pratinasi prie jiems visiškai svetimos kultūros.

LCC universiteto rinkodaros direktorė Aistė Motekaitienė pasakojo, jog kviestis gabius, tačiau studijuoti galimybių neturinčius užsienio studentus universitetas pradėjo svarstyti dar prieš 2 metus. Dar prieš pasaulį sudrebinusią pabėgėlių krizę buvo žvalgomasi į Gruziją, tačiau dėl biurokratinių kliūčių programos įgyvendinti nepavyko. Tik kiek vėliau kartu su tarptautinėmis organizacijomis į Lietuvą praėjusių metų vasarą pavyko atsivežti 4 sirus, o šiemet sausį į Klaipėdą atvyko dar 10 studentų iš Irako ir vienas siras.

Dar viena sirė nuolat važinėja į Damaską, mat universitete leidžiama derinti darbą su studijomis.

"Tai laikome investicija į jų ateitį - padedame žmonėms, kurie dėl karo negali studijuoti. Mes suteikiame galimybę gauti išsilavinimą, kad jie galėtų atstatyti savo šalis. Neramumų krečiamame Irake, Jordanijoje ir kitose šalyse Jungtinės Tautos su humanitarinėmis organizacijomis teikė daugiau buitinę pagalbą, tačiau niekas nežiūrėjo į jaunus žmones. Juk tai karta, kuri be išsilavinimo ateityje negalės padėti savo šalims", - susitikimo su meru Vytautu Grubliausku metu sakė A. Motekaitienė.

Mero svetainėje apsilankę studentai iš tolimųjų kraštų pasakojo, jog pirmiausia šokiravo lietuviška žiema. Didžioji dauguma studentų atvyko sausį, kai temperatūra buvo nukritusi iki -20 laipsnių.

Visgi kai kurie pagyrė draugiškus lietuvius, kurie net gatvėje užklausti mielai atsako į klausimus ar paaiškina, kaip nukakti į vieną ar kitą vietą.

Žinoma, neapsieita be diskusijų apie maistą. Štai liepą atvykęs siras Miladas pasakojo, jog jau turėjo galimybę susipažinti su Lietuva - buvo Mažeikiuose, Klaipėdos apylinkėse ir kitur, taip pat susirado lietuvių draugų, pas kuriuos lankėsi namuose.

"Lietuvių kultūra dėl kai kurių niuansų primena ir mano šalies. Pavyzdžiui, draugų tėvai liepia valgyti ir valgyti", - juokėsi Miladas.

Pats gaminti mėgstantis siras pasakojo, jog nors maistas ir skiriasi, yra kokybiškas. Vaikinas ateityje netgi svajoja įkurti savo restoraną ir mero paklausęs paaiškinimų, ar tai įmanoma, sulaukė patarimų.

"Viskas labai skiriasi. Jei norisi kažko tradicinio, iš mūsų kraštų, labai sunku rasti visų reikiamų ingredientų. Pavyzdžiui, nerandu specialių pupelių, net ryžiai čia visai kitokie", - sakė iš Sirijos atvykusi Sara.

Visgi visi sutartinai gyrė lietuviškus cepelinus.

A. Motekaitienė teigė, jog LCC universitete studijuojantys sirai ir irakiečiai nėra pabėgėliai. Daugelis jų atsivežti iš gimtųjų arba Europos šalių, o šiuos studentus rasti pavyko bendradarbiaujant su įvairiomis humanitarinėmis organizacijomis. Teigiama, jog tokią programą universitetas vykdys ir toliau.

Beje, šiuo metu studentai iš tolimųjų kraštų studijuoja verslą, tarptautinius santykius ir žurnalistiką. Visgi, anot A. Motekaitienės, ne visi jaučiasi savo vėžėse, tad kai kurie, pramokę anglų kalbos, svarsto išvykti studijuoti į kitas Vakarų šalis - LCC netgi padeda užmegzti kontaktus su kitų šalių universitetais. Tačiau yra ir tokių, kurie pasiryžę likti ketveriems metams, baigti studijas ir grįžti padėti į savo karo nualintas šalis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder