Klaipėdoje - gausios miestų šeimos suvažiavimas

Klaipėdoje - gausios miestų šeimos suvažiavimas

Nuo šiandien iki spalio 10 d. Klaipėdoje vyks Miestų partnerystės šventė, kuri pretenduoja tapti vienu iš istorinių tarptautinio uostamiesčio bendradarbiavimo įvykių.

Anot mero Vytauto Grubliausko, ką tik aplankiusio tolimiausius uostamiesčio draugus Kudžį (Japonija) bei Čingdao (Kinija), Klaipėda jau vadintina prityrusiu miestu-partneriu: vertinama dėl atsakingai puoselėjamos bičiulystės, aktyviai siekia plėtoti ją aktualiomis formomis.

Artėjant miestų partnerystės renginiui Klaipėdoje, lankėtės labiausiai nutolusiuose miestuose-partneriuose. Kokią patirtį parsivežėte?

Iš tiesų, šis atsakomasis vizitas tapo prasminga įžanga į geografiškai artimesnių ir todėl dažniau į svečius atvykti galinčių partnerių susitikimą gimtojoje Klaipėdoje. Grįžau kupinas neišdildomų įspūdžių. Rytai - kitoks pasaulis. Juo maloniau žinoti, kad į egzotiškus kraštus vyksti ne šiaip sau, o susitikti su mūsų miesto bičiuliais. Bent trumpam prisilietus prie jų kasdienybės, faktas, kad Klaipėdos vardas žinomas ir gerbiamas už tūkstančių kilometrų, žavi dar labiau.

Ar pritariate minčiai, kad miestai giminiuojasi it žmonės? Ką galvojate apie miestų partnerystės teikiamą naudą? Ar tai nėra tik formalus bendradarbiavimas?

Be abejo, analogija čia galima. Pripažinkime, giminystės ryšius ne visuomet lydi nuolatinis emocingas bendravimas - kartais apsiribojama susitikimais reikšmingai progai pasitaikius. Žvelgiant į miestų partnerystę kaip į formalumą, taip pat pakaktų tvarkingai susidėti bendradarbiavimo sutartis ir pasikabinti partnerių herbus matomoje savivaldybės administracijos pastato salėje. Tačiau siekiantieji užmegzti ryšį, kuris pranoktų oficialųjį, įgyja kur kas daugiau.

Viešėdami Kudžyje, daug kartų sulaukėme padėkos už Klaipėdos paramą 2011 metais Japonijoje įvykusio žemės drebėjimo bei cunamio, smarkiai nuniokojusio šį miestą, aukoms. Japonų nuoširdus dėkingumas paliko gilų pėdsaką širdyje - ko gero, tokį pat, kaip prieš kelerius metus jų pačių patirtas draugiškų klaipėdiečių solidarumas.

Istoriškai daugeliu aspektų Klaipėda buvo ir yra tarptautinio miestų bendradarbiavimo pavyzdys: verta priminti, jog už jį ir Europos vienybės idėjų sklaidą 1999 metais mūsų miestas pelnė prestižinį apdovanojimą - Europos Tarybos Garbės vėliavą, 2001-aisiais - Europos Tarybos Garbės ženklą, o dar po dvejų metų - ir aukščiausią įvertinimą simbolizuojantį Europos Tarybos Europos prizą. Tačiau neabejoju, jog miestų partnerystės vertos nuolatinio dėmesio ir puoselėjimo ne tik "dėl medalių". Prieš dešimtmetį Lietuvai tapus Europos Sąjungos nare, draugiškų miestų tarpusavio kontaktų reikšmė tarsi atsidūrė antrajame plane - tuo metu atsirado naujų aktualijų, kitokių tarptautinio bendradarbiavimo formų. Tačiau ilgainiui prioritetai susivienodins, juolab kad tiesioginiai nuolatiniai ryšiai su patikimu partneriu bet kurioje srityje yra aukso vertės.

Susitikę su japonais ir kinais, pradėjome gvildenti galimus bendradarbiavimo būdus kultūros, verslo bei kitose srityse ir nėsyk nepristigome bendrų temų. Partnerystė kultūros, meno, švietimo srityje - bene natūraliausias, lengviausiai organizuojamas dalykas. O tuomet galima praktiškai plėtoti ją ir kitomis kryptimis.

Jeigu mes išeitume į Klaipėdos gatves paklausinėti miestiečių, ar, jūsų nuomone, daugelis žinotų, kokie yra Klaipėdos miestai-partneriai ir kad jų - jau šešiolika?

Būkime realistai - faktas, kad turime miestų partnerių, yra žinomas plačiai, tačiau tikslius skaičius ir sąrašą išpyškintų ne kiekvienas. Priminti, reguliariai atgaivinti šias žinias - miesto valdžios priedermė. Štai ką tik vykęs Konstitucijos egzaminas skatina reguliariai atsiversti pagrindinį šalies įstatymą, kurio principai atrodo akivaizdūs, tačiau dėl to nenustojantys reikšmės. Miestų partnerystės šventę prilyginčiau tokiam egzaminui-viktorinai: visiems besidomintiesiems atviri nemokami renginiai: parodos, filmai, koncertai, radijo žaidimai, informacinė sklaida - puikus būdas atkreipti bendruomenės dėmesį į tarptautinius miesto ryšius.

Spalio 10 d. šventę vainikuos nemokamas Draugystės koncertas Klaipėdos koncertų salėje. Galbūt jame dalyvausite ne tik kaip meras, bet ir kaip muzikantas?

Siūlyčiau palikti erdvės intrigai, tačiau nesumeluosiu sakydamas, jog tokia prasminga proga abu vaidmenys yra tinkami, brangūs ir įpareigojantys! Nuoširdžiai kviečiu visus klaipėdiečius dalyvauti visuose šventės renginiuose, susitikti su miestų partnerių delegacijomis, pažinti įvairių kraštų kultūrą ir pasidomėti miestų bendradarbiavimo perspektyvomis rengiamoje konferencijoje. Tikiu, kad gausiai atvyksiantys svečiai darsyk patirs, jog Klaipėda - miestas, kuriame jauku ir gyventi, ir viešėti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder