Klaipėdoje - 803 pranešimai dėl vaiko teisių pažeidimų

Klaipėdoje - 803 pranešimai dėl vaiko teisių pažeidimų

Nuo 2018 m. liepos 1 d. iki 2019 m. liepos 1 d. Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus Klaipėdos mieste specialistai gavo 803 pranešimus apie galimus vaiko teisių pažeidimus, į kuriuos vaiko teisių apsaugos specialistai reagavo teisės aktų nustatyta tvarka ir terminais. Iš jų 198 pranešimai nepasitvirtino.

„Didžioji dalis pranešimų gaunama dėl galimų nesmurtinių vaiko teisių pažeidimų, t. y., kai mažas vaikas paliekamas vienas ar su asmenimis, negalinčiais tinkamai juo pasirūpinti; kai abu tėvai yra neblaivūs ir pan. Siekdami apsaugoti vaikus nuo gresiančio pavojaus jų sveikatai ir gyvybei, Klaipėdos miesto vaiko teisių apsaugos specialistai bendradarbiauja su kitomis vaiko gerovę užtikrinančiomis institucijomis: policijos komisariatu, savivaldybės administracija, Šeimos ir vaiko gerovės centru, vaikų globos namais „Rytas“ ir „Smiltelė“, vaikų dienos centrais, švietimo ir sveikatos priežiūros įstaigomis“, – sako Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vyresnioji patarėja Rasa Bekėžienė.

Pasak R. Bekėžienės, minėtos įstaigos yra itin svarbūs partneriai, nes, pavyzdžiui, policijos pareigūnai dažnai pirmieji gauna informaciją apie galimus nusižengimus, o Klaipėdos miesto savivaldybės įstaigos teikia reikiamą pagalbą šeimoms, kuriose vaikas patyrė nepriežiūrą, įvairių rūšių smurtą ar nebuvo užtikrinti teisėti vaiko interesai.

Per pastaruosius metus Klaipėdos miesto savivaldybėje iš nesaugios aplinkos iš viso paimti 38 vaikai: 15 iš jų – nuo 2018 m. liepos 1 d. iki tų pačių metų gruodžio 31 d., kiti 23 vaikai – per pirmą 2019 m. pusmetį.

Kai vaikui artimoje aplinkoje nustatomas aukščiausias grėsmės lygis jo saugumui ir vaikas būna laikinai paimamas iš atstovų pagal įstatymą, mobilioji komanda 14 dienų teikia šeimai intensyvią pagalbą. Per minėtą laikotarpį Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus mobilioji komanda, kurią sudaro psichologas, socialinis darbuotojas ir specialistas, dirbantis su priklausomybių turinčiais žmonėmis, lankėsi 44 šeimose Klaipėdos mieste. Mobilioji komanda parengė 37 rekomendacijas atvejo vadybininkams dėl tolimesnio darbo su šeimomis, dalyvavo 39 atvejo vadybos posėdžiuose. Esminis šios komandos darbo tikslas – padėti šeimai gebėti tinkamai pasirūpinti savo vaiku, kad jam būtų saugu grįžti į šeimą.

R. Bekėžienės teigimu, šiemet daugelis vaikų, kuriems teko ieškoti saugios aplinkos, laikinai buvo apgyvendinti pas jiems artimus giminaičius, su kuriais sieja emocinis ryšys, o ne institucijoje ar globos centre. Panaši laikinojo apgyvendinimo tendencija vyravo ir 2018 m. antrą pusmetį.

Liepos 1 d. suėjo vieneri metai, kai pradėjo veikti centralizuota vaiko teisių apsaugos sistema – iki tol savivaldybių administracijų struktūrine dalimi buvę vaiko teisių apsaugos skyriai tapo vieningos Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos dalimi.

Klaipėdos miesto savivaldybės teritorijoje vaiko teisių apsauga besirūpinantys vaiko teisių apsaugos specialistai yra Klaipėdos apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus dalis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder