Klaipėdiečius pasieks dar 2500 rūšiavimo konteinerių

Klaipėdiečius pasieks dar 2500 rūšiavimo konteinerių

Nuo kovo 21 dienos Klaipėdos miesto individualių namų savininkams bus dalinami antrinių žaliavų rūšiavimo konteineriai, į kuriuos gyventojai galės atskirai sudėti stiklo, popieriaus, plastiko, metalo ir kitas pakuočių atliekas. Iki šiol Klaipėdos mieste išdalinta apie 1500 vnt. tokių konteinerių.

„Šįkart konteinerių yra 2500, todėl jų dalinimas gali užsitęsti daugiau nei mėnesį. Jeigu individualaus namo savininkas iki gegužės mėnesio negaus konteinerio, jis turėtų susisiekti su mūsų bendrovės arba KRATC vadybininkais“, - sakė Laimonas Žemaitis, UAB „Specialus autotransportas“ generalinis direktorius.

„Dalinimą pradėsime nuo Tauralaukio, nes šiame rajone dalis gyventojų yra negavę mėlynųjų konteinerių. Po to juos pristatysime į Girulių, Melnragės individualius namus. Dar vėliau dalinsime atskiriems miesto namų kvartalams, kol pasieksime Rimkus“, - pasakojo Ramunė Šličienė, KRATC Ekologinės infrastruktūros administravimo skyriaus vadovė. Pasak dalinimą koordinuojančios KRATC atstovės, ant konteinerio bus lipdukas – instrukcija kaip rūšiuoti. Kartu su konteineriu gyventojas dar gaus informacinį lapelį apie rūšiavimo principus, antrinių žaliavų surinkimo grafiką. Dalinami konteineriai bus palikti prie individualaus namo. Juos gyventojai turėtų pasiimti ir laikyti savo valdoje, o šių konteinerių aptarnavimo dieną juos privalu išridenti prie gatvės. Individualūs rūšiavimo konteineriai bus tuštinami kas dvi savaites.

„Mėlynieji konteineriai skirti pakuočių atliekoms ir antrinės žaliavoms rinkti. Į konteinerio apačią reikia mesti stiklo atliekas, o ant jų padėti maišą su popieriaus, kartono, plastiko, metalo pakuočių atliekomis. Ištuštindami konteinerį vežėjai kaskart paliks naują maišą. Jeigu šių atliekų susikaupia daugiau, gyventojai jas tvarkingai gali sudėti į savo maišus ir išvežimo dieną palikti šalia mėlynojo konteinerio“, - atliekų surinkimo tvarką aiškino Renata Chockevičienė, Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vyriausioji specialistė.

1250 vnt. konteinerių už savo lėšas nupirko ir išdalins UAB „Specialus autotransportas“. Kitą konteinerių, dalį - 1250 vnt. nupirko Klaipėdos miesto savivaldybės administracija valstybės dotacijos lėšomis. Šio kiekio turėtų užtekti, kad visi Klaipėdos miesto individualūs namai turėtų sąlygas rūšiuoti antrines žaliavas.

„Tie klaipėdiečiai, kurie jau anksčiau gavo konteinerius, atliekas rūšiuoja atsakingai, o jų laukiantieji dažnai teiraujasi, kada sulauks tokios galimybės. Tai byloja apie mūsų žmonių pilietiškumą, atsakingumą. Nors buvome pažadėję, kad individualius rūšiavimo konteinerius visi gaus iki 2016 metų pabaigos, bendromis pastangomis pavyko šį procesą pagreitinti. Už tai dera padėkoti „Specialus autotransporto“ vadovams bei KRATC ir savivaldybės darbuotojams. Klaipėdos miestas yra lyderis atliekų tvarkymo srityje ir mūsų žmonės gali tuo pagrįstai didžiuotis, - sakė Artūras Šulcas, Klaipėdos mero pavaduotojas.

Klaipėdoje pernai surinkta perdirbimui apie 18 proc. atliekų nuo bendro susidariusio komunalinių atliekų srauto. Iš jų gyventojai, naudodamiesi antrinių žaliavų surinkimo konteineriais, surinko apie 5 proc. antrinių žaliavų ir pakuočių atliekų. Šis rodiklis mieste kasmet vis gerėja: lyginant 2014 ir 2015 metų rezultatus tiek Klaipėdos daugiabučių, tiek individualių namų gyventojai išrūšiavo net 12 proc. antrinių žaliavų daugiau.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder