Klaipėdiečių skundai dėl nemalonių kvapų - pagrįsti

Klaipėdiečių skundai dėl nemalonių kvapų - pagrįsti

Aplinkos ministerijos komisija, ištyrusi Klaipėdos gyventojų skundus dėl aplinkos taršos ir nemalonių kvapų, nustatė, kad skundai yra pagrįsti ir pasiūlė priemones, kurių turėtų imtis Klaipėdos ir Klaipėdos rajono savivaldybės. Šių valdininkai tvirtina, kad vyriausybė turėtų kuo skubiau teikti įstatymų pataisas, kurios leistų užtikrinti gyventojams švarią aplinką.

Klaipėdos rajono bei uostamiesčio pietinės dalies gyventojai, vasarą kentę smarvę, gali lengviau atsikvėpti. Rudenį, atvėsus orams, bjaurūs kvapai juntami retai. Kilus dideliam nepasitenkinimui, Aplinkos ministerija sudarė komisiją. Nors oro teršėjai nenustatyti, komisija nurodo, kad gyventojų skundai – pagrįsti. Tyrimas atliktas paėmus mėginius iš 4 pagrindinių galimų taršos skleidėjų – Klaipėdos vandenų valymo įrenginių, regiono atliekų sąvartyno, bendrovės „Branda LT“ ir „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valymo įrenginių.

„Koncentracija Klaipėdos mieste nesiekia 8 europinių kvapo vienetų, tačiau dėl AB „Branda LT“ veiklos buvo nustatyta, kad Klaipėdos rajone vienoje gyvenamojoje aplinkoje, Gručeikių kaime, kvapo koncentracija vis tik viršijo 8 europinius kvapo vienetus“, – sakė Visuomenės sveikatos centro atstovė Daiva Karalienė.

„Pagal matavimo rezultatus, Klaipėdos tie 8 kvapo vienetai nesiekia, bet tai nereiškia, kad nėra jokio kvapo. Pagal mūsų turimus duomenis, apie 2 kvapo vienetai siekia pusę Klaipėdos“, – teigė Klaipėdos bendruomenės atstovė Ligita Girskienė.

Komisija nustatė, kad objektų aplinkosaugos kontrolė nėra pakankama, o Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybės esą neišnaudoja turimų priemonių.

„Savivalda čia tikrai turėtų labiau imtis lyderystės ir apjungti kontroliuojančių valstybinių institucijų, kaip maisto veterinarijos tarnyba ,VSC, aplinkos apsauga, ir bendrom jėgom tas problemas spręst“, – kalbėjo Aplinkos ministerijos vyr. patarėjas Raimondas Sakalauskas.

„Mes analizuosim monitoringinius rezultatus iš atskirų dalių. Yra papildomai iš miesto pusės nupirkti matavimo taškai, ir mes laukiam dabar dėl pačios valstybės sprendinių, t. y. įstatymo pasikeitimo arba vyriausybės nutarimo, kuriose tas taršos rodiklis bus, sakysim, sumažintas“, – sakė Klaipėdos vicemerė Judita Simonavičiūtė.

Sumažinti leidžiamą kvapo normą ne kartą siūlė visuomenės sveikatos centras, tačiau tam pasipriešino ūkininkai.

Aplinkos ministerijos komisija taip pat nurodo, kad reikia pakeisti ar patikslinti Aplinkos apsaugos ir Visuomenės sveikatos priežiūros įstatymus, kitus teisės aktus. Ministerijos teigimu, pakeitimai jau ruošiami.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder