Klaipėdai siūloma estų inovacija

Klaipėdai siūloma estų inovacija

Vakar Klaipėdos miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje sulaukta svečių - komanda iš Estijos pristatė vaikų žaidimo ir šunų vedžiojimo aikštelių priežiūros bei apskaitos kompiuterinę sistemą. Vis dėlto komiteto nariai suabejojo, ar tokia inovacija uostamiesčiui reikalinga.

Taline funkcionuoja elektroninė vaikų žaidimo aikštelių ir šunų vedžiojimo aikštelių priežiūros sistema. Ji padeda optimizuoti valdymo sistemą ir priežiūrą, o gyventojams suteikiama galimybė stebėti ir kontroliuoti, kaip savivalda tvarkosi.

Sistemos esmė - į internetą sukeliamos nuotraukos, informacija apie aikštelę, atliekamus darbus. Tai atlieka Savivaldybės ar rangovo atstovai. Teigiama, kad anksčiau Taline šį darbą darydavo 4-6 žmonės, o dabar apie 400 aikštelių prižiūri vienas žmogus.

Sykiu per tą pačią sistemą atliekami ir viešieji pirkimai, pateikiamos ataskaitos. Žemėlapyje matomos vietos, kur yra viešos vaikų žaidimo aikštelės bei šunų vedžiojimo aikštelės, įdiegta paieška pagal pavadinimą, mikrorajoną bei kitas detales. Pastebėjęs kokias nors problemas kiekvienas gyventojas gali padaryti nuotrauką ir iškart ją nusiųsti atsakingiems asmenims.

Tokia sistema šiuo metu domisi Danija, Suomija, idėja pristatoma ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Estų bendrovės "Andevis" atstovas Otas Popelis (Otto Popel) komiteto nariams sakė, kad Talinui tokia inovacija kainavo apie 9 tūkst. eurų plius priežiūros išlaidos, tačiau Klaipėdai tai kainuotų mažiau, nes ji mažesnė.

Komiteto pirmininkas Audrius Vaišvila pažymėjo, kad pristatyti inovaciją estai veržėsi dar nuo vasaros, tačiau tik dabar pavyko su jais susitikti. Komiteto narių nuomonės išsiskyrė - sutikta, kad idėja įdomi, tačiau abejojama, ar Klaipėdai to tikrai reikia, ne kiemų tvarkymas perduotas patiems gyventojams, o viešų aikštelių yra per mažai.

"Tiksliai nežinome, kiek yra viešų vaikų žaidimo aikštelių, galbūt apie dešimt, gal daugiau. Ar kalbama apie karstykles, kokios yra Poilsio parke, prie Danės upės? Tokių daug nėra. Jeigu priskirtume ir krepšinio aikšteles, kurias reikia renovuoti, senas sovietines karstykles, kurių beveik nebėra, tada skaičius būtų didesnis. Tačiau kuriant sistemą dešimčiai aikštelių vargu ar rastume ir rangovą", - kalbėjo A. Vaišvila.

Jo nuomone, jei mieste būtų, pavyzdžiui, 30 aikštelių, nekalbant apie krepšinio, tada būtų galima tokią sistemą diegti.

Tai šiuolaikiškas, teigiamas dalykas. Aš už naujoves, tik turime viską apgalvoti", - sakė A. Vaišvila ir pridūrė, kad komitetas tikriausiai dar diskutuos ir galbūt teiks svarstyti Savivaldybės administracijai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder