Kitokia mokslo metų pradžios šventė

Kitokia mokslo metų pradžios šventė

Įprastai daugelis mokinių Rugsėjo 1-ąją su nekantrumu skubėdavo į mokyklas, nes ten ne tik skambėdavo varpeliai, pranešantys apie mokslo metų pradžią, bet ir pagaliau būdavo galimybė susitikti su visą vasarą nematytais bendraklasiais. Tačiau šių metų Rugsėjo 1-oji pasaulinės koronaviruso pandemijos akivaizdoje bus visiškai kitokia.

Daugelis mokinių tikriausiai ne tik su nekantrumu, bet ir jauduliu laukė šios mokslo metų pradžios šventės, nes praėjusius mokslo metus teko užbaigti nuotoliniu būdu, tad kone visą vasarą buvo spėliojama, kaip prasidės ši rugsėjo 1-oji.

Nors dėl pasaulinės COVID-19 pandemijos švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius rekomendavo atsisakyti Rugsėjo 1-osios švenčių, tačiau Klaipėdoje tradicinė mokslo metų pradžios šventė vis dėlto įvyks.

Jau šiandien 9 valandą, Lietuvininkų aikštėje, tradiciškai susirinks būrys mokinių, kurie ne tik neš savo švietimo įstaigų vėliavas, bet ir susitiks su pasiilgtais ir kone pusmetį nematytais bendraklasiais.

Šventės metu bus ribojamas dalyvių skaičius: iš kiekvienos mokyklos renginyje galės dalyvauti iki 25 mokinių ir 2 lydintys mokytojai. Taip pat iki pusvalandžio bus sutrumpintas ir renginys, kuriame koncertuos jaunimo mėgstamas atlikėjas Vidas Bareikis.

Siekiant apsisaugoti nuo viruso plitimo, visiems mokslo metų pradžios šventės dalyviams bus privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes, o organizatoriai renginio vietoje turės užtikrinti visus saugumo reikalavimus.

"Mokinių ir mokytojų sveikata bei saugumas yra absoliutus prioritetas - tai turi diktuoti visus sprendimus. Jeigu matoma, kad rizikos sunkiai suvaldomos einant standartiniu keliu, vadinasi, reikia ieškoti kitų variantų", - pabrėžė Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Šventės klasėse

Siekiant išpildyti Ekstremalių situacijų komisijos reikalavimus dėl Rugsėjo 1-osios švenčių organizavimo, kai kurios Klaipėdos mokyklos nusprendė mokslo metų pradžios šventę švęsti klasėse.

Klaipėdos "Sendvario" progimnazijos direktorės Linos Logvinovienės teigimu, mokslo ir žinių dienos šventė bus suskirstyta į tam tikras dalis. Bendroji šventė lauke vyks tik pirmų klasių mokiniams ir jų tėveliams, o visi kiti vaikai skirtingais laikais ir atskirose erdvėse turės pirmąsias pamokas su savo auklėtojais.

"Klasės auklėtojai skirtingais laikais ir skirtingose erdvėse padarys mokslo metų pradžios šventę vaikams.

Turime srautais ir skirtingais laikais išdėlioję vaikų maršrutus ir stengiamės, kad jie nesusikirstų. Rugsėjo pirmoji šiemet yra visiškai kitokia.

Suprantame visą pasaulinę pandemijos situaciją ir stengiamės į tai atsižvelgti. Kartu stengiamės nepavogti Rugsėjo 1-osios šventės iš vaikų", - sakė L. Logvinovienė.

Visiems mokiniams mokslo metų pradžios švenčių metu bus privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes.

Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijoje mokslo metų pradžios šventė taip pat vyks atskirais srautais. Į mokyklos kiemelį gimnazistai rinksis atskiromis klasėmis ir iš viso gimnazijoje įvyks net 3 Rugsėjo 1-osios šventės.

"Taip, Rugsėjo 1-oji bus kitokia, bet mes vis vien sveikinsime, džiaugsimės susirinkusiais, kalbėsime. Aišku, kalbėsime ir apie reikalavimus, bendrus dalykus, ko anksčiau nereikėdavo šnekėti, tai dabar šnekėsime. Labai norėtume, kad ta šventinė nuotaika būtų jaučiama, nes vaikai sugrįžta po pusės metų nebuvimo gimnazijoje", - sakė Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos direktorė Vilija Prižgintienė.

Akademinių metų pradžios šventė

Dėl vėliau įvykusių brandos egzaminų ir dar nepasibaigusio antrojo priėmimo į aukštąsias mokyklas etapo šiais metais uostamiestyje akademinių metų pradžios šventė, pirmo kurso studentams, vyks rugsėjo 14 dieną.

Aukštosios mokyklos pačios turėjo galimybę nuspręsti, kaip organizuos studijų procesą ir kada akademiniai mokslo metai prasidės aukštesnių kursų studentams, tad Klaipėdos valstybinės kolegijos ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklose aukštesnių kursų studentams akademinių metų pradžios šventės vyks rugsėjo 1-ąją.

Klaipėdos universitetas nusprendė, jog rugsėjo 14-ąją šventė vyks visų kursų studentams.

Džiuginantys skaičiai

Pasibaigus pirmajam sutarčių su aukštosiomis mokyklomis pasirašymo etapui, uostamiesčio aukštosios mokyklos džiaugėsi išaugusiais studentų skaičiais. Nors galutiniai šių metų studentų priėmimo rezultatai paaiškės tik spalio 1 dieną, tačiau pirmojo sutarčių pasirašymo etapo rezultatai jau džiugina - į uostamiestį studijuoti atvyks daugiau studentų nei pernai.

Populiariausios studijos Universitete ir Klaipėdos valstybinėje kolegijoje šiais metais išliko socialinių ir sveikatos mokslų srityse. Būsimi pirmakursiai noriai rinkosi bendrosios praktikos slaugos, kineziterapijos, radiologijos, vadybos, žurnalistikos ir pedagogikos studijų programas.

Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje, kaip ir pernai, populiarumą vis dar išlaikė jūrų laivavedybos bei uosto ir laivybos valdymo studijų programos.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder