Kenčiantys nuo traukinių toliau maitinami pažadais

Kenčiantys nuo traukinių toliau maitinami pažadais

"Jūsų vagonai gyvą Leniną matė", "Šita juosta - kaip šnypščianti gyvatė" - tokie pareiškimai dėl traukinių keliamos vibracijos, triukšmo ir smarvės vakar skambėjo Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykloje vykusiame Vitės bendruomenės susitikime su AB "Lietuvos geležinkeliai" atstovais.

Jau ne vienerius metus klaipėdiečių nusiskundimus girdintys geležinkelininkai ryžosi užmegzti gyvą dialogą - susitiko su gyventojais ir atlaikė jų karčias replikas bei kritikos strėles.

Triukšmas, vibracija ir smarvė

Daug kartų kalbėta, jog dėl traukinių keliamo triukšmo Paslaugų ir verslo mokyklos skyriuje Smilties Pylimo gatvėje laikinai nutraukiamos pamokos. Ir triukšmą savo kailiu patyrė patys "Lietuvos geležinkelių" atstovai, kurių kalbas per mikrofoną ne kartą "permušė" bėgiais riedėjęs sunkiasvoris transportas.

"Jūs gyvenate, o mes čia kasdien dirbame 8-9 valandas. Čia vyksta posėdžiai, tai arba aklinai užsidarome langus, arba palaukiame, kol traukinys pravažiuoja. Vaikai dūsta, nes negalime atsidaryti langų. Arba mokytojas turi kalbėti su mikrofonu", - sakė Paslaugų ir verslo mokyklos atstovė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras jau informavo bendrovę apie keliamo triukšmo ir vibracijos normų pažeidimus, tad Vitės bendruomenės gyventojai susitikime tikėjosi išgirsti ne tik pažadus, bet ir konkrečias laukiančių pokyčių datas.


TRIUKŠMAS. Dėl traukinių keliamo triukšmo Paslaugų ir verslo mokyklos skyriuje (kairėje) Smilties Pylimo gatvėje laikinai nutraukiamos pamokos.

"Nesuprantame, kodėl naktį krovininiai traukiniai turi važiuoti mums po langais be apsaugos priemonių. Dienos metu apie pusvalandį stovintis traukinių sąstatas neleidžia žmonėms pasiekti kitos kvartalo pusės. Šie klausimai mums yra labai skaudūs", - sakė Vitės bendruomenės atstovas Ruslanas Schneideratas.

Pasak vietos gyventojų, šalia mokyklos važiuojantys traukiniai kone dvigubai viršija leistiną greitį. Bendruomenės atstovai netgi padarė eksperimentą, važiuodami šalia traukinio automobiliu ir fiksuodami 40-60 km/val. greitį. Vakar vykusiame susitikime "Lietuvos geležinkelių" atstovams buvo parodytas vaizdo įrašas.

Priminta ir tai, jog šalia Paslaugų ir verslo mokyklos esančių bėgių yra įvykę keletas nelaimingų atsitikimų, kai traukinių kliudyti asmenys neteko galūnių. O štai traukinių keliama vibracija itin kenkia ne tik kūdikiams ar nėščioms moterims, bet ir senjorams.

"Jūsų vagonai, cisternos, kurios tokios senos, jog net gyvą Leniną matė, aptekusios storu mazuto sluoksniu, stovi ant bėgių ne valandą, o kelias paras. Saulei kaitinant kvapas nuo cisternų... atsiprašau..." - pasipiktinimo neslėpė vietos gyventoja, anksčiau dirbusi Visuomenės sveikatos centre Klaipėdoje.

Esami ištekliai - nepakankami

Gyventojų kritiką išgirdę "Lietuvos geležinkelių" atstovai savo pažadais susirinkusiųjų itin nenudžiugino. Smilties Pylimo gatvėje, šalia mokyklos, siūloma įrengti apsauginę sienelę ir pėstiesiems skirtą viaduką.

Tačiau, kaip teigia "Lietuvos geležinkelių" infrastruktūros direkcijos direktorius Karolis Sankovski, abiem tikslams įgyvendinti reikėtų mažiausiai 4 milijonų eurų. Bendrovė neabejoja, jog ledai pajudėtų gavus Europos Sąjungos paramą.

Bendrovės generalinio direktoriaus pavaduotojas pridėjo, jog šiais metais arba kitų pradžioje bus siekiama perskirstyti lėšas. Tokiu atveju Klaipėda turėtų didelių vilčių gauti finansavimą apsaugos sienoms įrengti.

"Dabar traukinių sąstatų panaikinti negalime. Tai yra ilgas procesas. Užjaučiame jus ir suprantame. Mums reikia ne tik jūsų supratimo, bet ir problemų įvardijimo bei jų pašalinimo. Tada būtų rezultatas. Dirbame daug, kad tas rezultatas atsirastų. Negalime pažadėti, kad viskas įvyks greitai, bet mes stengiamės", - tikino K. Sankovski.

Pasak jo, "Lietuvos geležinkeliai" skiria daug dėmesio infrastruktūrai ir jos priežiūrai - bėgiai sutepami, suvirinami, iešmai prižiūrimi, jog traukiniai keltų kuo mažiau triukšmo.

Nors susitikime Vitės bendruomenės gyventojai konkrečių datų neišgirdo, jie pasidžiaugė "Lietuvos geležinkelių" noru išgirsti esamas problemas gyvai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder