Kaip Martyno Mažvydo alėja kilo iš griuvėsių

Kaip Martyno Mažvydo alėja kilo iš griuvėsių

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, žinomam uostamiesčio fotografui Liudui Dambrauskui, gimusiam 1939-ųjų lapkritį, buvo šešeri metukai. Jo tėvai gyveno netoli dabartinės Martyno Mažvydo alėjos tai viename, tai kitame name, tad visa vaikystė prabėgo šioje alėjoje, ir prisiminimai dar gana ryškūs. Jis pasakoja apie tai, kaip Klaipėda pirmaisiais pokario metais buvo atstatoma iš griuvėsių, kokiomis baisiomis sąlygomis čia gyveno žmonės.

Pirmaisiais pokario metais M. Mažvydo alėjos vietoje buvo tik gatvė, kurios pavadinimo dabar niekas neprisimena. Ji prasidėjo nuo dabartinių Santuokų rūmų ir vedė į kapines, buvusias dabartiniame Skulptūrų parke. Namelyje, kur dabar yra įsikūrę tautinių mažumų atstovai, buvo kapinių kontora. Tuo keliu vis traukdavo laidotuvių procesijos.

Aplinkui viskas buvo sugriauta. Namų kvartalas, buvęs už dabartinės "Jolos" kavinės, visiškai nušluotas, tik keli nameliai likę prie dabartinės Šaulių gatvės ir Vytauto Didžiojo gimnazijos. Joje po karo buvo dvi mokyklos: pirmame aukšte veikė 4-oji pradinė mokykla, o antrame ir trečiame - pirmoji gimnazija.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder