Kai kurie uostamiesčio moksleiviai dar įžengs į mokyklas

Kai kurie uostamiesčio moksleiviai dar įžengs į mokyklas

Kol šalyje dar svarstoma, ar švelninant karantino sąlygas mokiniai šiais mokslo metais bent trumpam grįš į mokyklas, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas antradienį surengtoje savivaldybės spaudos konferencijoje paskelbė apie tai, kad uostamiesčio mokyklos mokslo metus turėtų baigti nuotoliniu būdu. 

Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybei nepavaldžios ugdymo įstaigos, tarp jų – ir privačios, dar gali priimti kitokį sprendimą. 

„Vakarų ekspresas“ pasidomėjo, kaip jos ketina pasielgti. Panašu, kad privačios arba tiesiogiai ministerijai pavaldžios ugdymo įstaigos nenukrys nuo miesto pozicijos, tačiau kai kuriems uostamiesčio moksleiviams į mokyklas sugrįžti turbūt prireiks, nors pamokos jose ir nevyks. 

Mokslo metus baigs nuotoliniu būdu

„Klaipėdos pedagogai ir švietimo bendruomenė adekvačiai susitvarkė ir įveikė iššūkius kalbant apie nuotolinio mokymo organizavimą. Šiandien galime drąsiai konstatuoti, kad jis buvo įgyvendintas pakankamai sėkmingai“, - spaudos konferencijoje kalbėjo meras V. Grubliauskas. 

Uostamiesčio vadovas aiškino, kad pirmadienį bendravo su visų Klaipėdos švietimo įstaigų vadovais ir buvo nuspręsta mokslo metus užbaigti nuotoliniu būdu.

„Bendras sutarimas buvo toks, kad klaipėdiečiai mokiniai šiuos mokslo metus užbaigs mokydamiesi nuotoliniu būdu. Kalbu apie visas Savivaldybės pavaldumo mokymo įstaigas. Tikiuosi, kad ne savivaldybės pavaldumo ugdymo įstaigos, tai yra Eduardo Balsio menų gimnazija, Stasio Šimkaus kolegija, taip pat – privačios mokyklos, <...> jungsis prie bendros miesto pozicijos. Mano giliu įsitikinimu, kada valstybėje yra draudžiama daug renginių, praktiškai visi vieši renginiai, yra rekomenduojama, kiek įmanoma, nesiburti, ypač – uždarose patalpose, tai tokių sąlygų užtikrinimas būtų didžiulis iššūkis kalbant apie mokinių sugrįžimą į mokyklas“, - aiškino V. Grubliauskas.

Renkasi miesto poziciją

„Vakarų ekspreso“ pakalbinta Klaipėdos licėjaus direktorė Regina Kontautienė teigė, kad mokykla laikysis miesto pozicijos.

„Mes taip pat planuojame baigti (mokslo metus – aut. past.) nuotoliniu būdu vadovaujantis bendruoju ugdymo planu. Dirbsime nuotoliniu būdu”, - kalbėjo ji.

Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos direktorius Gintautas Misiukevičius taip pat kalbėjo nematantis prasmės moksleivių grąžinti atgal į mokyklą.

„Logika sako, kad tikrai tos dvi savaitės, apie kurias kalba ministras, nėra gera išeitis ir jokios prasmės, mano supratimu, neduos. <...> Klaipėda elgiasi išmintingai ir protingai“, - teigė jis. 

Išskyrė tris mokinių grupes, jiems teks sugrįžti

Vis tik, aiškino G. Misiukevičius, tam tikros aplinkybės, kad kai kuriems moksleiviams prireiks įžengti į mokyklą, gali atsirasti. 

„Aišku, galbūt bus kažkokių skolų. Yra 4 keliamoji klasė. Bus neaiškių mokinių, reikės jiems tvarkytis su skolomis, atsiskaityti grojant fortepijonu, kitais instrumentais. Tai individualūs užsiėmimai. Jie, laikantis visų reikalavimų, gali vykti. 

Be to, pas mums yra stojamieji. Pavyzdžiui, reikia pagroti, tai yra tam tikrų momentų, kai nuotoliniu būdu jų nepadarysi. Stojamieji vyks mokykloje. Na, o kalbant apie abirutientus, jiems vyks konsultacijos. Taigi, iš viso tai yra trys grupės moksleivių, kurie birželio mėnesį galėtų būti mokykloje“, - sakė G. Misiukevičius.

Tačiau, anot jo, Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijoje pamokos jokiu būdu nevyks. „Bendrų pamokų aš nelabai įsivaizduoju, kaip tai galima vykdyti. Klasės nėra didelės. Neitų užtikrinti tų sąlygų. Be to, juk turi vykti ir pertraukos. O mokytojų didesnė dalis yra rizikos grupėje. Rizikuoti vaikais ir suaugusiais aš neturiu jokios moralinės teisės“, - teigė G. Misiukevičius.

Tuo metu daugelis kalbintų privačių mokyklų, veikiančių Klaipėdoje, atstovų teigė, kad mokslo metai greičiausiai taip pat baigsis nuotoliniu būdu.

Iki kada mokysis?

Meras V. Grubliauskas aiškino, kad uostamiesčio 1-4 klasių mokiniai turėtų mokytis iki gegužės 29 dienos. Po šios datos savaitė bus skiriama papildomoms konsultacijoms mokiniams, kurie savo metinius pažymių rodiklius dar norėtų pagerinti. 

5-8 klasių bei 1-3 klasių gimnazijų mokiniai mokysis iki birželio 12 dienos, o po to jiems taip pat būtų skiriama savaitė spragų likvidavimui. 

„Kalbant apie abiturientus, kurių šiais metais Klaipėdoje yra 1816, tai jie egzaminams galės ruoštis taip pat nuotoliniu būdu“, - sakė meras V. Grubliauskas.

Ugdymo procesas abiturientams Klaipėdoje turėtų trukti iki gegužės 21 dienos. Šią savaitę jie dar turi galimybę apsispręsti galbūt laikyti mažiau egzaminų nei prieš tai planavo. 

Kas prižiūrės egzaminus?

Tuo metu egzaminai pedagogams gali tapti tikru iššūkiu.

„Šiuo laikotarpiu svarbiausia užtikrinti visų mūsų sveikatą ir saugumą. Atsižvelgdami į tai, kad didelė dalis Lietuvos pedagogų patenka į rizikos grupę, manome, kad ypatingai svarbu, jog jiems būtų maksimaliai sumažintas egzaminų stebėjimo krūvis“,  – teigė Vilniaus universiteto Studentų atstovybės prezidentas Klaudijus Melys, rašoma pranešime spaudai. 

Dėl šios priežasties Vilniaus universitetas pranešė, kadkreipėsi į Švietimo, mokslo ir sporto ministrą siūlydami savo paramą ir pagalbą ieškant ir koordinuojant savanorius stebėtojus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder