Jūros šventė: ar neįgaliuosius atleisti nuo mokesčių?

Jūros šventė: ar neįgaliuosius atleisti nuo mokesčių?

Nors šalyje iki gegužės 31 dienos yra pratęstas karantinas ir neaišku, ar Vyriausybė jo nepratęs vasarą, Klaipėda ruošiasi Jūros šventei. Tiesa, pasigirdo kalbos, kad gali būti, jog Jūros šventė šiais metais ir neįvyks. Tačiau jei įvyks, gali būti, kad joje prekiaujantys neįgalieji bus atleisti nuo mokesčių.

Į klausimą, ar Klaipėdoje šiais metais įvyks Jūros šventė, penktadienį paragino atsižvelgti Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis, dalyvavęs Klaipėdos miesto neįgaliųjų reikalų tarybos nuotoliniame posėdyje. Anot jo, tokios kalbos sklando ir, jei Vyriausybė nutars pratęsti karantiną, planai surengti Jūros šventę gali tiesiog subliūkšti. 

Tuo metu Klaipėdos miesto neįgaliųjų reikalų tarybos narė Jūratė Ruškė teigė, kad klausimas dėl neįgalių asmenų prekybos apmokestinimo  kyla jau ne vienerius metus. Anot jos, net jeigu šiemet  Jūros šventė neįvyktų, klausimą vis vien reikėtų svarstyti ir priimti sprendimą dėl visų ateityje vyksiančių Jūros šventės renginių. 

J. Ruškė teigė, kad Klaipėdos mieste organizuojamos šventės neįgaliesiems tampa vis draugiškesnės. Pavyzdžiui, koncertų metu yra įrengiamos pakylos žmonėms su negalia, kad jie, sėdėdami vežimėliuose, galėtų stebėti pasirodymus. Tačiau, anot jos, ties tuo nereikėtų sustoti. Ji teigė, kad kitas žingsnis būtų priimti sprendimą neapmokestinti neįgalių asmenų parduodamų prekių Jūros šventėje. 

Jūros šventę uostamiestyje organizuojančios įstaigos „Klaipėdos šventės“ direktorius Romandas Žiubrys teigė, kad klausimas išties yra svarstytinas, tačiau sprendimą turėtų priimti miesto valdžia.

„Prekyba Jūros šventės metu yra apmokestinta vietine rinkliava, kurią yra numačiusi Klaipėdos miestos taryba“, - paaiškino R. Žiubrys. 

Jis teigė, kad šiuo metu miesto tarybos priimtose nuostatose dėl apmokestinimo nėra numatyta jokių išimčių. 

R. Žiubrys teigė, kad klausimų dėl atleidimo nuo rinkliavos Jūros šventėje sulaukia ne pirmus metus. Anot jo, tai gali būti pagrindas teikti pasiūlymus miesto Tarybai. 

Tačiau R. Žiubrys įspėjo, kad jei bus suteiktos lengvatos vienai asmenų grupei, jų gali pageidauti ir kitos. 

„Jei visus atleisime nuo rinkliavos mokesčio, Jūros šventė neteks pajamų“, - dėmesį atkreipė R. Žiubrys. 

Neįgaliųjų reikalų tarybos narė J. Ruškė sakė, kad į neįgalių asmenų situaciją reikėtų pažvelgti jautriai – anot jos, tai yra asmenų grupė, kuri visuomenėje patiria atskirtį ir susiduria su gausybe kitų iššūkių. Anot jos, jeigu jie Jūros šventėje būtų atleisti nuo rinkliavos, tai bent iš dalies prisidėtų prie neįgaliųjų integracijos į visuomenę. 

Klaipėdos miesto tarybos narė Nina Puteikienė sakė, kad miesto Taryba galėtų į šį klausimą pažvelgti plačiau – galbūt pavyktų numatyti galimybę neįgaliuosius atleisti nuo rinkliavos visus metus,  ne tik Jūros šventėje, bet ir kituose renginiuose. 

„Galbūt visus metus būtų galima rasti galimybę, kad šių žmonių darbai būtų prieinami“, - sakė N. Puteikienė. 

Miesto neįgaliųjų reikalų tarybos narė Sigita Kurmelienė kalbėjo, kad reikėtų pagalvoti ir apie galimybę Jūros šventėje numatyti atskirą erdvę neįgaliems žmonėms. 

Miesto tarybos narys Kazys Bagdonas sakė, kad šį klausimą reikėtų svarstyti numatant tam tikras patalpas, kurias būtų galima suteikti neįgaliesiems, kad jie  galėtų gaminti dirbinius ir jais prekiauti visus metus. Anot jo, realizuoti dirbinius būtų galima masinių švenčių metu ir prekybos centruose. 

O surinkti pinigai, teigė K. Bagdonas, galėtų būti panaudoti kilniems tikslams.  

Klaipėdos miesto neįgaliųjų reikalų tarybos narė J. Ruškė sakė, kad dėl šių klausimų bus kreipiamasi į miesto Tarybą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder