Judita Simonavičiūtė: liberalizmą Klaipėdoje keičia konservatorių ideologija

Judita Simonavičiūtė: liberalizmą Klaipėdoje keičia konservatorių ideologija

Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko politinės komandos byrėjimas pasiekė tokią stadiją, kad miestui faktiškai vadovauja politinė mažuma. Miesto galva mano, kad politikų įvaizdžio siekimas ir asmeninės ambicijos tapo svarbesnės už politinius dėsnius, Rimantas Taraškevičius esamą situaciją jau lygina su 1990-aisiais, o Judita Simonavičiūtė skelbia, kad kaip tik šiuo metu Klaipėda keičia politinę kryptį iš liberalios į konservatyvią.

Praėjusią savaitę mero frakciją "Už Klaipėdą" paliko ir Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas, kuris ir toliau lieka valdančiojoje koalicijoje, tačiau keliasi į naujai įkurtą frakciją "Už Klaipėdos ateitį". Viena labiausiai patyrusių miesto politikių J. Simonavičiūtė net svarsto galimybę pereiti į opoziciją. Taigi formaliai iš 31 Klaipėdos miesto tarybos nario mero suformuota valdančioji koalicija vienija tik 15 narių.

"Per 31-erius darbo Taryboje metus nepamenu, kad būtų susiklosčiusi panaši situacija. Daugiau mažiau tai primena pirmosios miesto Tarybos darbą 1990 metais, kai buvo 51 tarybos narys ir dauguma neturėjo politinės patirties, supratimo. Tačiau dabartinę situaciją ir kai kurių Tarybos narių elgesį lemia daugiau ne patirties stoka, o pasiruošimas būsimiems savivaldos rinkimams", - pastebi jau ketvirtą dešimtmetį darbo miesto Taryboje pradėjęs skaičiuoti Rimantas Taraškevičius. Anot jo, yra labai apmaudu, kad praėjusius savivaldos rinkimus laimėjusi komanda byra, tačiau tragedijos jis nemato, nes priimant miestui svarbius sprendimus sulaukiama konstruktyvios opozicijos palaikymo.

"Dėl miesto biudžeto, dėl strateginio veiklos plano net saviškiai nebalsavo, o Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija palaikė", - pažymi R. Taraškevičius. Jis mano, kad šios frakcijos prisijungimas prie valdančiosios koalicijos labai sustiprintų pozicijas ir būtų naudingas miestui, tačiau realiai esamoje situacijoje tokios galimybės R. Taraškevičius nemato, nes rinkiminė kova jau prasidėjo.

Meras atsakomybės neprisiima

"Apmaudu, kad taip vyksta, bet aš manau, kad Tarybos nariai sugebės susivokti - kodėl buvo išrinkti ir ko iš jų nori rinkėjai, reikia jausti atsakomybę, o ne lieti nuoskaudas", - kad politikai pirmiausia pradės galvoti apie miesto, o ne asmeninius interesus, tikisi R. Taraškevičius. Jis pastebi ir miesto mero pastangas ieškant sprendimų sureguliuoti situaciją.

"Aš jau rinkimų naktį sakiau, kad nedalyvausiu kituose merų rinkimuose, tai nėra jokia naujiena ir nemanau, kad tai kažkaip turėjo įtakos, išprovokavo ar tapo impulsu", - V. Grubliauskas nemano, kad jo ankstyvas viešas pareiškimas dėl ateities politinių ambicijų galėjo turėti įtakos tam, kad Klaipėdos taryboje dirbančios partijos ir atskiri politikai labai anksti pradėjo ruoštis būsimiems rinkimams, užuot susikoncentravę į kasdienį darbą miesto labui.

TARYBA. Judita Simonavičiūtė įsitikinusi, kad šiandieninėje Klaipėdos valdančiojoje koalicijoje vietos tikriems liberalas nebėra, o Rimantas Taraškevičius tai, kas vyksta miesto politiniame gyvenime, lygina su gūdžiais 1990 metais. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Nepamenu tokio laikotarpio, kai per paskutinius du mėnesius koalicijos posėdžiai vykdavo kas savaitę, galimybių išsakyti lūkesčius ar pageidavimus tikrai buvo. Tie, kurie pasirinko trauktis ir eiti kitu keliu, yra jų teisė. Kalba yra ne apie tai, kas ką išgirdo ar neišgirdo, o apie tai, kaip yra laikomasi moralios, etiškos politikos dėsnių", - dabar jau buvusiems bendražygiams priekaištus žeria V. Grubliauskas. Anot jo, viską parodo buvusių balsavimų Taryboje rezultatai, o "politikai visada suras priemonių, kaip pateisinti savo sprendimus".

Valdžią perima konservatoriai

"Tarybos narys yra laisvas priimant sprendimą balsuoti ir tikrai neprivalau balsuoti taip, kaip nori meras. Taryboje nėra tinkamas darbo organizavimo principas, nebesiklausoma argumentų, o visiškai pasikliaujama administracijos parengtais sprendimais ir manoma, kad už juos ir privalu balsuoti. Tarybos dauguma tampa administracijos įkaite. Dvejus metus bandžiau dirbti, negriauti koalicijos ir įtikinti diskusijų metu, tačiau matau, kad esu stumiama į opoziciją, ir tą iššūkį priimu", - "Vakarų ekspresui" sakė J. Simonavičiūtė. Ji jaučia, kad jau nuo pat kadencijos pradžios užsitraukė ir Savivaldybės administracijos vadovų nepalankumą, kai pasipriešino buvusios administracinės struktūros pakeitimui.

NEKALTAS. Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas nemano, kad dėl Taryboje vykstančių procesų yra jo kaltės, ir kaltina pasitraukiančius buvusius bendražygius nesilaikant politinių susitarimų ir etikos. Imanto SIDAREVIČIAUS nuotr.

Iš valdančiosios koalicijos pasitraukusi Vaida Raugelė taip pat pastebi, kad valdančiojoje koalicijoje nebeliko vietos diskusijoms ir kitai nuomonei, todėl ji mano, kad, net nesijungdama oficialiai prie opozicijos, ji turės didesnes galimybes kelti miestui aktualius klausimus ir reikšti savo poziciją.

"Aš ir toliau aktyviai dirbsiu, nesvarbu, kokioje pusėje. Klaipėdoje šiuo metu faktiškai jau yra konservatorių valdžia su jų ideologija. Liberalų valdžioje nebėra. Aš manau, kad dabar esu savo vietoje, nes iš prigimties esu liberalė, manau, kad mes tolstam nuo liberalių idėjų", - pavojų, kad savo liberalumu garsėjanti Klaipėda kaip tik šiuo metu radikaliai keičia kryptį, mato J. Simonavičiūtė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder