Judėjimas bėgant rinkti šiukšles pasiekė ir Lietuvą

Judėjimas bėgant rinkti šiukšles pasiekė ir Lietuvą

Klaipėdietė Gabrielė Kleibaitė skatina lietuvius prisijungti prie Skandinavijos šalyje užgimusio judėjimo "Plogging". Ji pati su bendraminčiais išbėgusi gamtoje pasportuoti sykiu surenka ir šiukšles. Ir renka jas ne bet kaip.

"Žinoma, daugelis praeivių į mus žiūri kreivai. Mat bėgant šiukšlės renkamos nepaprastai - keldami kiekvieną šiukšlę atliekame specialų įtūpstą arba nusilenkimą", - pasakojo gamtos mylėtoja.

Dabar Vilniuje gyvenanti 26-erių klaipėdietė pasakojo, kad apie šį neįprastą judėjimą sužinojo žiūrėdama dokumentinius filmus. Mergina išgirdo, kad propaguoti ir skatinti tokią veiklą 2016 metais pradėjo švedai.

"Judėjimo pavadinimas "Plogging" kilęs iš dviejų žodžių: angliško žodžio "jogging" (bėgiojimas) ir švediško žodžio "plocka upp", kuris reiškia surinkti, pakelti", - paaiškino Gabrielė.

Kai kurie lietuvaičiai mėgsta šį judėjimą pavadinti ir skambesniais žodžiais - "Šiukšlių medžioklė sportuojant".

Užkrėtė draugus ir tėvus

Klaipėdietės žiniomis, šis judėjimas netruko išpopuliarėti ne tik Skandinavijos, bet ir kitose šalyse. Tačiau Lietuvoje vis dar retas yra girdėjęs apie tokią veiklą.

"Kai prieš metus pasidomėjau, kokia situacija Lietuvoje, radau keletą straipsnių apie šį judėjimą ir informaciją, kad viena bendrovė yra rengusi panašią akciją.

Tad man ir kilo mintis paskatinti ir lietuvius prisidėti prie gamtos švarinimo būtent šitokiu būdu, nes tai puiki galimybė vienu šūviu nušauti du zuikius - daryti naudą ir sau, ir gamtai", - kalbėjo klaipėdietė.

Pasak Gabrielės, "Plogingg" - tai ne tik bėgimo treniruotė, bet papildomi pratimai nugarai, raumenų tempimas.

Vedama noro išpopuliarinti šį judėjimą Lietuvoje, Gabrielė socialiniame tinkle sukūrė grupę bendraminčiams burti.

"Dabar jau eiti tiesiog pasivaikščioti mišku nebemoku", - pripažįsta gamtos mylėtoja.

Šia neįprasta veikla Gabrielė sudomino ne tik draugus, bet ir tėvus.

"Reikėjo matyti mano mamos entuziazmą, kai pirmą kartą nusivedžiau ją prie jūros pabėgioti ir parinkti šiukšlių. Ji su tokiu entuziazmu lakstė nuo vienos šiukšlės prie kitos ir šaukė: "Šita mano, šita mano."

Sakė niekada nemaniusi, kad tai gali būti tokia smagi veikla. Tai atrodo tarsi žaidimas. Manau, kad "ploginimas" galėtų būti puikus laisvalaikio praleidimo būdas šeimoms su vaikais.

Taip nuo mažų dienų skatintume jaunąją kartą rūpintis mūsų planeta", - kalbėjo klaipėdietė.

 

Visą straipsnį skaitykite savaitraštyje "Savaitės ekspresas", kurį galite užsiprenumeruoti nuo bet kurios dienos, arba įsigyti prekybos centruose visą savaitę - nuo penktadienio iki ketvirtadienio.

„Savaitės eksprese“ rasite ir daugiau įdomių straipsnių. Sužinosite, kaip vyksta jachtos „Lietuva“ remontas ir kur bus padėtas likęs senasis „Lietuvos“ falškilis.

Taip pat galėsite paskaityti, kodėl iki šiol nepavyksta naujam gyvenimui prikelti klaipėdiečiams gerai pažįstamo sporto objekto - prie Skulptūrų parko Klaipėdoje daugelį metų merdinčius ir apleistus teniso kortus.

Birželio 15-ąją, pirmadienį, minima Okupacijos ir genocido diena. Priede „Kultūros uostas“ sužinosite, kokios šiai datai atminti nemokamos ekskursijos organizuojamos miestiečiams.

Priede tradiciškai rasite naują žurnalistės Gražinos Juodytės „Akvarelių“ pasakojimą. Taip pat - interviu su istorinio nuotykių romano „Partizanas“ autoriumi Mindaugu Miliniu.

Ir dar daug įdomių istorijų, pasakojimų rasite naujame „Savaitės ekspreso“ numeryje. O kartu su juo gausite ir specialų priedą „TV publika“ su TV programa visai savaitei.

Naujojo „Savaitės ekspreso“ ieškokite visose spaudos platinimo vietose.

 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder