Jau teikiami siūlymai įveiklinti "Sūduvį"

Jau teikiami siūlymai įveiklinti "Sūduvį"

Tolimojo plaukiojimo kapitonas Sigitas Šileris mano, kad nurašytame Karinių jūrų pajėgų laive "Sūduvis" kiekvieną rytą galėtų vykti Lietuvos vėliavos pakėlimo ir nuleidimo ceremonija.

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad laivui "Sūduvis" vietą parinkti turėjusi sudaryta darbo grupė apsisprendė, kad jis turėtų stovėti prie krantinės dešiniajame Danės upės krante, priešais Pilies tiltą ir Karlskronos aikštę.

Pasak kapitono, "Sūduvis" galėtų atlikti patriotinio auklėjimo funkciją. "Karo laive yra tokia tvarka, kad 8 val. keliama vėliava. Ceremonijos metu arba grojamas šalies himnas, arba aidi trimito garsai. Vėliava nuleidžiama leidžiantis saulei. Kadangi "Sūduvis" - karo laivas, jame būtų galima irgi laikytis tokios tradicijos", - sakė S. Šileris, vakar, rugsėjo 21 d., atšventęs 85 metų sukaktį.

Jis sako, besitrankydamas po pasaulį pastebėjęs, kad daugybėje japoniškų laivų iš ryto 8 val. vietos laiku sugrojama kažkokia melodija, galbūt šalies himnas, pakeliama vėliava, o laivo įgulos nariai daro rytinę mankštą šūkaudami karingus japoniškus šūksius. "Mes nuleidę inkarą kur nors netoli japonų laivo stebėdavome tai ir pavydėdavome, kad jie yra tokie patriotai", - sakė S. Šileris.

Jis mano, kad kažkas panašaus galėtų vykti ir Klaipėdoje. Pavyzdžiui, į "Sūduvį" galėtų kiekvieną rytą ateiti uniformuoti Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai, Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos moksleiviai ir bent pastovėti išsirikiavę išilgai laivo.

"Tai būtų Lietuvos karinio jūrų laivyno ir Klaipėdos miesto propagavimas, moksleivių ir studentų patriotinis auklėjimas. Be to, kiekvieną dieną nepaisant oro sąlygų Klaipėdoje būtų įvykis, pritraukiantis žmonių, ko gero, tai taptų atrakcija ir turistams", - mano kapitonas.

Mokyklos neprieštarautų

Jūreivystės mokyklos direktorius Vaclavas Stankevičius sako, kad kapitono S. Šilerio idėja labai puiki, už ją jis nusipelnė kokios nors klaipėdietiškos Nobelio premijos. "Būtų labai gražu, kad kiekvieną rytą būtų grojamas Lietuvos himnas ir pakeliama vėliava, kad ceremonijoje dalyvautų mūsų įvairių kursų studentai", - sakė V. Stankevičius ir pridūrė, kad mokykla tai galėtų organizuoti. Ir tai tikrai būtų ne pirmas pavyzdys pasaulyje. Bet Klaipėdoje, Lietuvos jūrų sostinėje, toks valstybės vėliavos pakėlimas kiekvieną rytą būtų labai prasmingas dalykas.

Arvydas Piepalius, atsargos kapitonas, kuruojantis Klaipėdos jūrų kadetų mokyklos neformaliąją veiklą, juokauja, kad kol laivas "Sūduvis" bus pastatytas prie krantinės, dabartiniai mokyklos devintokai, ko gero, jau bus dvyliktokai. Bet idėja ir jam atrodo labai graži. "Mes ir dabar mokyklos kieme kiekvieną rytą keliame vėliavą ir nuleidžiame. Tai galėtų būti mokyklos pareiga miestui. Ji skirtų kokius tris kursantus, kurie atvažiuotų ryte į laivą, pakeltų vėliavą, o vakare po pamokų nuleistų. Tai tikrai išsprendžiamas dalykas, būtų gražu, jie vilkėtų paradines uniformas. Ir tai būtų vienintelis toks dalykas visoje Lietuvoje. Tačiau šitą klausimą turėtų jums komentuoti mūsų mokyklos direktorė.

Manau, kad "Sūduvis" turėtų būti kaip edukacinis laivas, nes kaip kovinis jis didelio susidomėjimo nekelia.

Jame galėtų būti specialios erdvės, kuriose iš visos Lietuvos atvažiavę vaikai būtų mokomi jūrinių dalykų. Jame būtų toks traukos centras", - savo nuomonę išsakė A. Piepalius.

"Kai laivas jau stovės savo vietoje, tada ir aptarsime, ką jame daryti. O dabar dar tešla neužmaišyta, o mes jau kepame blynus. Mintis graži, būtina aptarti, kaip fiziškai tai turėtų būti padaroma. Kai remontuosime laivą, tada jau galėsime dėlioti viską, kas jame vyks. Kol kas tenka spręsti esminius klausimus, kad laivas galėtų būti pastatytas prie krantinės", - sakė Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder