Įspūdingam parkui Klaipėdoje – daugiau nei milijonas eurų

Įspūdingam parkui Klaipėdoje – daugiau nei milijonas eurų

Jau po metų kitų klaipėdiečiai galės mėgautis sakurų žydėjimu – pietinėje miesto dalyje bus įrengtas sakurų parkas. Tiesa, klaipėdiečius kiek glumina žinia, kad tam teks skirti daugiau nei milijoną eurų.

Apie sakurų parką Klaipėdoje kalbama jau seniai, kasmet didėja ir šiam objektui įgyvendinti reikalingų pinigų suma.

2018 metais teigta, kad parko įrengimas kainuos 200 tūkst. eurų, pernai suma šoktelėjo iki 500 tūkst. eurų.

Dabar Klaipėdos savivaldybės Architektūros ir planavimo skyriaus vedėjas Almantas Mureika skaičiuoja, kad visiems darbams gali prireikti ir 1 mln. 200 tūkst. eurų.

Pagal projektą bus sutvarkyta teritorija tarp Žvejų rūmų ir Naujosios Apaštalų bažnyčios ties Taikos prospekto ir Naikupės gatvės sankryža.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė aiškino, kad parkas taps jaukia poilsio vieta.

Čia atsiras vandens telkinys, vaikų žaidimų aikštelės, bus prisodinta ne tiktai sakurų, bet ir kitokių augalų – rododendrų, azalijų.

Jau parengtas 17 tūkst. eurų kainavęs parko techninis projektas, gautas statybos leidimas, bus skelbiamas rangovo konkursas.

Ar pavyks greitai pradėti parko įrengimo darbus, nežinia: pinigus iš jo gali atimti jau pradėta ir keliskart pabrangusi Danės skvero rekonstrukcija.

Kai kam kyla abejonių, ar šioje vietoje pasodintos sakuros prigis. Biologai teigia, kad ši vietovė, kurioje nuolat telkšo vanduo, sakuroms netinka – jos drėgmės nemėgsta.

Savivaldybės atstovų teigimu, šios problemos nebeliks suformavus kalvas sakuroms sodinti.

Dabartinėje plynėje augančius vertingus subrendusius medžius žadama išsaugoti, bus sodinama kalninių juodųjų pušų.

Parke numatytas penkialapio sakuros žiedo formos tvenkinys, o jo centre – salelė su japonine pušimi ir tradiciniam japoniškajam sodui būdingu žibintu. Salą su poilsio aikštele jungtų medinis tiltelis.

Būtų įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, kelios poilsio zonos, originalus apšvietimas, net japoniško stiliaus vartai.

Gamtos sergėtojai piktinasi, kad Klaipėdoje nuolat kertami seni, dar sveiki medžiai ir vietoj jų sodinami ne mūsų kraštui būdingi, o atvežtiniai augalai.

Jie apskaičiavo – neva už per keletą metų iškirstus medžius savivaldybė sumokės ne ką mažesnę sumą, negu kainuos naujo sakurų parko įrengimas.

Prigijo tiktai dalis padovanotų medžių

Klaipėda ir Japonijos Kudžio miestas draugauja jau 30 metų.

Pernai uostamiestyje lankėsi Kudžio mero Joji Endo vadovaujama 35 žmonių delegacija.

Svečiai dalyvavo ir Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos projekto „Japoniškas sodas“ pristatyme bei kapsulės įkasimo ceremonijoje. Vidiniame tarnybos kieme bus sukurtas japoniško stiliaus sodas.

Kelios japonų dovanotos sakuros prieš keletą buvo pasodintos miesto centre, Danės skvero prieigose. Iš jų prigijo tik pusė.

Prieš trejus metus kelios dešimtys sakurų skvere prie Taikos ir Debreceno gatvių sankirtos atsirado klaipėdiečio Stepo Kakčio iniciatyva.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder