Išmok pamilti kitokį

Išmok pamilti kitokį

Lietuvoje šiemet pirmą kartą bus minima Pasaulinė Dauno sindromo diena. Penktadienį, kovo 21 dieną, Vilniuje bus atidaryta klaipėdiečių fotografų Neringos ir Vidmanto Girdvainių nuotraukų paroda "Išmok pamilti kitokį".

"Šios parodos tikslas - pakeisti visuomenės požiūrį į kitokį žmogų, gyvenantį pagal kitokias taisykles, nei daugelis iš mūsų. Tiesiog norisi parodyti, kad tie žmonės yra tarp mūsų. Jie auga, mokosi, džiaugiasi, kaip ir mes visi", - parodos atidarymo išvakarėse kalbėjo fotografė Neringa Girdvainienė.

Paroda bus eksponuojama Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose, o vėliau ir Vilniaus universiteto Medicinos fakultete.

"Turime minčių parodyti šią parodą ir klaipėdiečiams. Galbūt papildytą naujomis nuotraukomis", - planais dalijosi N. Girdvainienė.

Pirmą kartą Lietuvoje minint Pasaulinę Dauno sindromo dieną penktadienį Vilniuje organizuojama mokslinė-praktinė konferencija, skirta ne tik medikams, bet ir šeimoms, auginančioms Dauno sindromu sergančius vaikus.

"Dauno sindromo dažnis - maždaug 1 iš 800 gimusiųjų. Sergantieji Dauno sindromu kasdien vis dar susiduria su nepalankia visuomenės reakcija. Dauno sindromo dienos misija - visuomenės teigiamo požiūrio formavimas į sergančiuosius Dauno sindromu, sergančiojo ir jo šeimos integracija į visuomenę, socialinių paslaugų tobulinimas bei jų lygiavertis prieinamumas.

Pasaulyje Dauno sindromo diena minima jau 9-ąjį kartą. Ji sutelkia vis gausesnį būrį Dauno sindromu sergančiųjų ir visuomenes narių. Tikimasi, kad Pasaulinę Dauno sindromo dieną lydintis šūkis "Sveikata ir gerovė - prieinama visiems" pasieks ir Lietuvą", - rašoma konferencijos organizatorių pranešime.

VU Medicinos fakulteto dekanas, VUL Santariškių klinikų Medicininės genetikos centro direktorius prof. Algirdas Utkus sako, jog šie metai - tik pirmas žingsnis, padėsiantis sutelkti bendras specialistų ir visuomenės jėgas.

"Išmok pamilti kitokį" - tokiu šūkiu kiekvienas, sergantis Dauno sindromu, ir jo šeima bei gydytojai genetikai kreipiasi į visuomenę, prašydami priimti šiuos žmones, kaip lygiaverčius partnerius, išmokti juos gerbti ir mylėti, padėti jiems integruotis visuomenėje", - sako renginio organizatoriai.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder