Iš kur gaunama mediena Danės krantinių rekonstrukcijai?

Iš kur gaunama mediena Danės krantinių rekonstrukcijai?

(3)

Socialiniuose tinkluose kilus diskusijoms, kad Danės krantinės rekonstrukcijai galimai naudojama nelegaliai kertama drėgnųjų atogrąžų miškų mediena, nusprendėme pasidomėti tikrąja šios produkcijos kilme.

Socialiniame tinkle Facebook pasidalintoje informacijoje rašoma, kad tamsiai rausvos spalvos mediena, sukrauta rietuvėse Danės krantinėse yra pažymėta „Sefeccam“ firmos logotipu, kuri užsiima drėgnųjų atogrąžų miškų kirtimu Kamerūne, centrinėje Afrikos dalyje.

Kiekvienais metais šioje vietoje iškertama tūkstančiai hektarų miškų, kuriuose gyvena nemaža dalis sparčiai nykstančių gyvūnų rūšių, tokių kaip miškiniai drambliai, gorilos ir t.t. Medžiai kertami kaip žaliava, kuras arba siekiant plėsti žemdirbystei tinkamus plotus. Dėl nepakankamos kontrolės tai vyksta ir saugomose teritorijose, todėl nemažai medienos Kamerūne yra iškertama nelegaliai. Tik vėliau ji sumaišoma su legaliai iškirsta ir parduodama į užsienį jau kaip legali.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis patvirtino, kad medžio produkcija, sukrauta Prie Danės krantinių tikrai yra iš Afrikos, tačiau akcentavo, kad pirkimo procesas yra oficialus ir yra turimi visi tai patvirtinantys dokumentai.

„Taip, mediena yra atkeliavusi iš Afrikos. Rangovas turi eksploatacinių savybių deklaracijas, nurodančias, kad mediena yra būtent tokia, kokios reikia. Pati mediena yra perkama per oficialų tiekėją, kuris taip pat yra pateikęs bankinę garantiją“, - kalbėjo pavaduotojas.

Anot pašnekovo, gauta  mediena savo savybėmis yra ilgaamžiška, kieta, atspari drėgmei, saulės spinduliams ir ganėtinai brangi. „Ši produkcija labai atspari įvairiems atmosferiniams dalykams, ji yra kaip betonas. Jokia lietuviška mediena nėra tokia ilgaamžė, kaip ši“, - teigė A. Dobranskis.

Pavaduotojas pabrėžia, kad jeigu gyventojams kyla daugiau klausimų apie Danės krantinėms naudojamą medieną, galima teikti užklausą Klaipėdos miesto savivaldybei. „Mes tikrai paklausime savo rangovų, o jie savo ruožtu pateiks klausimus tiekėjams, kurie turės į juos atsakyti. Mes tikrai esame atviri ir neturime jokio intereso ką nors slėpti“, - kalbėjo A. Dobranskis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder