Grigeo Klaipėda

„Grigeo Klaipėda“: 48 mln. eurų ieškinys nustebino

Nevalytomis nuotekomis Kuršių marias teršusi kartono gamybos bendrovė „Grigeo Klaipėda“ teigia esanti nustebinta aplinkosaugininkų pateiktu 48 mln. eurų ieškiniu.

„Grigeo Klaipėdos“ vadovas Tomas Eikinas sako pasigendantis argumentų, kaip buvo apskaičiuota tokio dydžio žala.

„Dokumente nėra informacijos, kaip buvo nustatyta žala, padaryta Kuršių marioms, ar buvo pakenkta florai ir faunai, vandens būklei. Turime tik įvardintą skaičių, kuris paskaičiuotas pagal seną aplinkos ministro dar 2002 metais patvirtintą metodiką“, – komentare BNS teigė T. Eikinas.

Anot jo, atsižvelgus į tai, šiuo metu sudėtinga plačiau komentuoti ir vertinti Aplinkos apsaugos departamento pateiktus skaičius.

Klaipėdos apygardos prokurorė Gina Skersinskytė anksčiau šį mėnesį teigė, kad gamtai padaryta žala šiuo metu yra pagrindinis ginčo objektas.

„Grigeo Klaipėdos“ vadovas sako, kad užsienio ekspertų ataskaitą ir jų siūlymus dėl aplinkos atkūrimo bendrovė dar pernai lapkritį pateikė Aplinkos apsaugos departamentui, tačiau atsakymo negavo.

Jis pabrėžė, kad ekspertai padarė išvadą, jog „Grigeo Klaipėdos“ taršos poveikis aplinkai nebuvo didelis.

„Atkreipsiu dėmesį, kad įvertinus visus viešai prieinamus duomenis, nepriklausomi užsienio ekspertai padarė išvadą, jog „Grigeo Klaipėdos“ nuotekų paveiktas Kuršių marių plotas turėjo būti ribotas, o poveikis žuvims bei zooplanktonui nepadarytas“, – sakė T. Eikinas.

Sausio pradžioje, praėjus metams nuo „Grigeo Klaipėda“ taršos skandalo, Klaipėdos apygardos prokuratūros prokurorė sakė, kad ikiteisminis tyrimas yra finišo tiesiojoje ir byla teismą turėtų pasiekti jau greitai.

G. Skersinskytė tuomet teigė, kad už taršą atsakingiems asmenims gali grėsti iki šešerių metų nelaisvės, o „Grigeo Klaipėdai“ gresia iki 5 mln. eurų bauda.

Jos teigimu, kurie įtariamieji keliaus į teismą ir ar tarp jų bus pagrindinis „Grigeo“ grupės akcininkas Gintautas Pangonis, paaiškės bylą perdavus teismui. Įtariamųjų iš viso yra devyni – aštuoni fiziniai asmenys ir „Grigeo Klaipėda“.

Anksčiau skelbta, kad tarp įtariamųjų yra ir G. Pangonis bei „Grigeo Klaipėdos“ vadovas T. Eikinas, dirbantis nuo 2019-ųjų gruodžio.

Kada byla bus perduota teismui, G. Skersinsytė antradienį BNS pasakyti negalėjo.

„Grigeo Klaipėdos“ tarša į viešumą iškilo pernai sausį – tuomet prokurorai pradėjo tyrimą dėl Kuršių marių taršos nevalytomis nuotekomis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder