"Fortum Klaipėda" pristatė veiklos rezultatus

"Fortum Klaipėda" pristatė veiklos rezultatus

Ketvirtadienį susitikime su žiniasklaida UAB "Fortum Klaipėda" apžvelgė savo pastarųjų metų rodiklius. Nors dėl konkurencijos rinkoje šilumos kaina uostamiestyje viena mažiausių, neretai pasigendama lygių konkurencijos sąlygų.

Atliekas deginanti "Fortum Klaipėda" vidutiniškai per metus uostamiestį aprūpina apie 50 proc. šilumos. Vasarą, sumažėjus paklausai, uostamiesčiui pakanka vien bendrovės teikiamos šilumos energijos.

Pigi šiluma

Pasak bendrovės "Fortum Klaipėda" direktoriaus Tomo Eikino, ne šildymo sezono metu įmonės kaina iš esmės yra mažiausia, palyginti su didžiaisiais nepriklausomais šilumos gamintojais, tai neva akivaizdžiai matoma šilumos supirkimo aukcionuose.

Visgi, jo teigimu, iki sausio 1 d. rinkoje buvo fiksuojama konkurencijos nelygybė. O ir dabar gali būti taip, kad nelaimėjusi vieno ar kito aukciono "Fortum Klaipėda" pagamintos šilumos dalį bus priversta paprasčiausiai "išmesti į orą".

"Šilumos energijos gaminsime tiek pat, nes turime įsipareigojimus sudeginti tam tikrą kiekį atliekų", - sakė T. Eikinas.

2017-2018 m. "Fortum Klaipėda" atsisakė biokuro. Atsirado šimtaprocentis atliekų deginimas. Pagrindinis bendrovės atliekų tiekėjas - Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras, su kuriuo sudaryta ilgalaikė sutartis.

"Buvo nuspręsta, kad galutinį atliekų tvarkymą Klaipėda spręs jas degindama, o ne šalindama į sąvartyną. Tačiau atliekas deginame ir iš kitų Lietuvos miestų. Kitų metų gegužės mėnesį bus užbaigta statyti Kauno jėgainė. Natūralu, kad kuro ir atliekų srautas pasiskirstys kitaip. Tačiau mums sugrįžti prie biokuro neprireiks", - tikino T. Eikinas.

Degina ir nuotekas

Pasak jo, atliekų kokybė prieš rūšiavimą ir po jo niekaip nesiskiria. Statistika rodo, kad tik 5 proc. atliekų yra tinkamos pakartotinai panaudoti, perdirbti.

Liaupsių sulaukė užstato sistema, pagal kurią Lietuva tapo lydere Europoje. "Fortum Klaipėda" atkreipė dėmesį, kad pastaraisiais metais tarp atliekų kone neliko plastikinės, stiklinės ir aliumininės taros.

Tačiau prie rūšiavimo prisideda ir pati bendrovė - po atliekų sudeginimo išimama apie 3,5 tūkst. tonų juodojo metalo, kuris vėliau priduodamas metalo perdirbėjams.

"Mes tvarkome įvairias atliekas - nuo skystų iki kietų. Išsprendėme aktualų klausimą "Klaipėdos vandenyje". Laimėjome viešąjį konkursą, todėl tvarkome jų sausintą dumblą. Tai davė rezultatą. "Klaipėdos vanduo" kvapų problemai tam tikrą poveikį turi, bet jis kur mažesnis nei buvo prieš tai. O ir investuojama daug pinigų į kvapų mažinimą", - teigė T. Eikinas.

Beje, dar šiais metais "Fortum Klaipėda" ruošiasi pasirašyti sutartį su UAB "Branda LT" dėl dalies atliekų sudeginimo. Jau dabar "Fortum Klaipėda" priima nuotekas iš Rietavo ir jas sudegina.

Kalbėdami apie kvapų problemą uostamiestyje "Fortum Klaipėda" atstovai patikino, kad deginant šiukšles įmonė Klaipėdos nesmardina.

Didelės investicijos

Pasak "Fortum Heat Lietuva" generalinio direktoriaus Vitalijaus Žutos, iš viso "Fortum" grupė grupė Lietuvoje yra investavusi daugiau nei 200 mln. eurų.

Jis pabrėžė, kad 2010 metais Lietuva pagal atliekų tvarkymą buvo Europos Sąjungos uodegoje, o štai 2017 metais vaizdas pasikeitė - Lietuva jau buvo viduryje.

Bendrovė daugiausia pajamų gauna už elektros gamybą (37 proc.). Po to eina šilumos pardavimas (34 proc.), atliekų utilizavimas (27 proc.) ir metalo laužas (2 proc.).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder