Etikos komisijos tyrimai išliks uždari

Etikos komisijos tyrimai išliks uždari

Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisija vakar aptarė tris piliečio Manto Luinio skundus ir dar sykį užtikrino, jog komisijos posėdžiai nebus tiesiogiai filmuojami ir viešinami, o komisijos pirmininkės Aldonos Staponkienės tinkamumas eiti šias pareigas nekvestionuojamas.

Klaipėdietis M. Luinys kreipėsi į Etikos komisiją tris kartus. Pirmą kartą jis pateikė prašymą, kad šios komisijos posėdžiai būtų filmuojami ir viešai prieinami oficialioje Klaipėdos savivaldybės interneto svetainėje taip pat, kaip ir Tarybos posėdžiai. Taip, beje, elgiasi Telšių rajono savivaldybė.

Komisijos pirmininkė A. Staponkienė atsakė M. Luiniui, kad tai nebus daroma, nes tyrimo metu viešinti informaciją apie asmenis ir jų veiklą draudžia Etikos komisijos nuostatai bei Valstybės politiko elgesio kodeksas. Tuomet M. Luinys parašė skundą dėl A. Staponkienės netinkamo elgesio, nes jo prašymas buvo adresuotas Etikos komisijai, tačiau komisija jo nesvarstė, o pirmininkė atsakė asmeniškai. Trečias M. Luinio skundas buvo dėl to, ar A. Staponkienė, kaip valdančiosios partijos narė, apskritai gali eiti Etikos komisijos pirmininkės pareigas, nes, pagal Savivaldos įstatymą, Etikos komisijai esą turėtų vadovauti asmuo iš opozicinės partijos.

Šiuos skundus nagrinėjusios Etikos komisijos posėdžiui vadovavo pirmininko pavaduotojas Laisvūnas Kavaliauskas. Komisijos narys Vytautas Čepas pasiūlė atidėti skundų svarstymą, nes pats M. Luinys į posėdį neatvyko. Kiti nariai nubalsavo aptarti skundus nedalyvaujant jų teikėjui.

A. Staponkienė komisijos nariams pacitavo Etikos komisijos nuostatų ir Politiko elegesio kodekso nuostatas, kuriose teigiama, jog Etikos komisijos tyrimas, kol nėra galutinių išvadų, nėra viešinamas. Todėl nei visuomenės, nei žiniasklaidos dalyvavimas tyrimo metu nepageidaujamas.

"Aš, kaip komisijos pirmininkė, esu atsakinga, kad komisija laikytųsi teisės aktų, ir mano pareiga yra organizuoti komisijos darbą", - sakė A. Staponkienė.

Etikos komisija vienbalsiai sutiko, jog komisija laikosi teisės aktų ir savo tyrimų filmuoti nei kitaip tiesiogiai viešinti neleis ir kad pirmininkės elgesys, informuojant pareiškėją apie komisijos darbo tvarką, yra tinkamas.

Trečiąjį skundą dėl A. Staponkienės kaip pirmininkės komisija atmetė ir pasiūlė adresuoti merui bei Tarybai, nes A. Staponkienės kandidatūrą šiai kadencijai patvirtino Taryba mero siūlymu. Valdantieji, motyvuodami pažeistomis procedūromis, buvo atsisakę tvirtini opozicionierių siūlytą Ligitą Girskienę.

Beje, vakarykščiame Etikos komisijos posėdyje dalyvavę žurnalistai ir visuomenės atstovai išprašyti lauk nebuvo.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder